Home
Blog
Algemeen
In deze landen krijg je een Working Holiday Visum (en hoe het werkt)

In deze landen krijg je een Working Holiday Visum (en hoe het werkt)

op 26 oktober 2017
6 minuten leestijd
In deze landen krijg je een Working Holiday Visum (en hoe het werkt)

Even een jaartje werken en reizen, je hoort het steeds vaker. Maar hoe zit dat nou precies? Mag je zo maar overal gaan werken? Moet je zo’n visum van tevoren aanvragen? Hoe lang mag je blijven? En ga je wel een beetje goed verdienen? Lees hier hoe het allemaal werkt.

Wil je lang op reis maar kun je in Nederland niet je hele reis bij elkaar sparen, of wil je gewoon eens ervaren hoe het is om in het buitenland te werken? Een working holiday visum is ideaal! Je mag reizen én werken, om zo geld te verdienen om je reis te bekostigen.

Working Holiday Visa

Als je ergens op vakantie gaat krijg je over het algemeen een toeristenvisum waarmee je voor een bepaalde periode in dat land mag blijven, maar je mag er niet gaan werken. Gelukkig is er een aantal landen dat het redelijk makkelijk heeft gemaakt om er wél te werken. Daarvoor heb je dan een zogenaamd ‘working holiday visum’ (afgekort WHV) nodig. Zoal de naam al zegt, mag je met zo’n visum 'gewoon' rondreizen (net als op vakantie) maar je mag ook werken en dus geld verdienen.

working holiday
working holiday

Welke landen?

Australië, Nieuw-Zeeland en Canada zijn de landen waar je het makkelijkst een WHV kan krijgen en daardoor het ook populairst onder Nederlandse backpackers. Elk land heeft weer z’n eigen regels en voorwaarden dus het is goed om je daar van te voren goed in te verdiepen. En wij helpen je vast een handje!

Australie

Een jaartje ‘down under’, wie wil dat nou niet? Australië is een enorm populair land om een jaartje te gaan backpacken en werken. Daarvoor heb je dus een WHV nodig, die je in Australië kan aanvragen van 18 tot en met 30 jaar oud. Overigens is Australië nu bezig met het verhogen van deze grens naar 35 jaar (hoera!) maar dit is nog niet gebeurd.

Hoe aanvragen en kosten

Het WHV voor Australië kun je gemakkelijk online aanvragen via de website van de Australische Immigratiedienst. Betalen doe je in Australische dollars, omgerekend zo’n 250 euro. Als je aan alle voorwaarden blijkt te voldoen ontvang je je visum meestal binnen een paar dagen (of soms al binnen een paar uur) in je e-mail.

australia map
australia map

australia mango farm
australia mango farm

Voorwaarden

- Leeftijd bij aanvragen: 18 tot en met 30 jaar
- Het visum gaat in zodra je Australië binnenkomt. Na goedkeuring van je visum heb je een jaar om te vertrekken.
- Het visum is precies één jaar geldig. Je kan een jaar verlengen als je in je eerste jaar minimaal drie maanden in een afgelegen gebied hebt gewerkt.
- Je mag niet langer dan zes maanden voor dezelfde werkgever werken in Australië
- Je moet kunnen aantonen dat je minimaal 5.000 Australische dollar (zo’n 3.400 euro) aan reisgeld hebt. Dit controleren ze meestal niet maar het kan een reden zijn om je te weigeren dus zorg dat je voor vertrek genoeg geld (desnoods een tijdelijke lening van je ouders) op je rekening hebt staan.
- Je mag maar één keer een WHV in Australië aanvragen

Werk zoeken en salaris

Veel backpackers gaan in Australië werken op een groente- of fruitboerderij. Hier is makkelijk werk in te vinden want er is altijd wel ergens het seizoen voor en de meeste bedrijven zijn gewend om met backpackers te werken. Dit werk kan behoorlijk zwaar (en saai) zijn maar het zijn. Vaak maak je wel lange dagen waardoor je veel geld kan verdienen.

Wil je liever iets anders dan kun je ook proberen om te solliciteren bij bijvoorbeeld een restaurant, bij een hostel, in de bouw of als verkeersregelaar. Baantjes kun je vinden door op verschillende websites te kijken, je in te schrijven bij een uitzendbureau of je cv langs te brengen bij bedrijven.

Het minimumloon in Australië is relatief hoog, zo’n 18 dollar per uur. Vaak verdien je zelfs minimaal 22 dollar per uur of zelfs meer. Laat je dus niet oplichten en schakel eventueel de hulp in van andere reizigers of locals in het hostel.

kangaroo
kangaroo

Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland ligt letterlijk aan de andere kant van de wereldbol. Als je dan toch zo ver moet reizen, kun je er beter maar wat langer blijven. En gelukkig kan dat, want ook in Nieuw-Zeeland is het verkrijgen van een WHV redelijk makkelijk.

Hoe aanvragen en kosten

Ook een WHV voor Nieuw-Zeeland kun je gemakkelijk aanvragen via de website van de Nieuw-Zeelandse immigratiedienst. De kosten zijn momenteel zo’n 200 Nieuw-Zeelandse dollars, oftewel circa 130 euro. Een paar dagen na de aanvraag ontvang je je elektronische visum per e-mail.

new zealand map
new zealand map

sheep new zealand
sheep new zealand

Voorwaarden

- Leeftijd bij aanvraag 18 tot en met 30 jaar oud
- Het WHV is precies één jaar geldig. Als je in die tijd minimaal drie maanden in de agrarische sector werkt, kun je je visum met drie maanden verlengen
- Een retourticket is bij binnenkomst in Nieuw-Zeeland niet verplicht maar het kan wel dat ze willen zien dat je genoeg geld hebt om een terugticket te kopen
- Je mag maar één keer een WHV in Nieuw-Zeeland aanvragen

Werk zoeken en salaris

Ook in Nieuw-Zeeland gaan veel backpackers aan de slag in de fruitteelt, vooral appels en kiwi’s plukken is populair. Wil je liever in een restaurant werken, dan heb je de meeste kans in toeristische plekken. Daar is ook vaak werk te vinden in hotels of hostels. Daarnaast kun je in de winter aan de slag in een wintersportgebied. Als skileraar, assistent bij de liften, etc. Hou er wel rekening mee dat er erg veel belangstelling is voor dit werk en je op tijd moet beginnen met solliciteren.

Het minimumloon in Nieuw-Zeeland is zo’n 15 Nieuw-Zeelandse dollar per uur. Als je geluk hebt verdien je net wat meer, maar vaak krijgen backpackers het minimumloon.

flat white new zealand
flat white new zealand

Canada

Ook Canada is een populair land voor backpackers die een tijdje willen reizen en werken. Leuke steden, prachtige natuur en natuurlijk een echt wintersportland. Helaas is het aanvragen van in WHV voor Canada wel iets lastiger dan voor Nieuw-Zeeland of Australië.

Hoe aanvragen en kosten

Elk jaar stelt Canada maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor Nederlanders die een WHV willen hebben. Je moet er dus snel bij zijn en ook een beetje geluk hebben. Gedurende het jaar zijn er verschillende ‘rondes’ waar je aan mee kan doen. Je maakt een profiel aan op de website van de Canadese immigratiedienst en meld je aan voor zo’n ronde (pool). Willekeurig worden er mensen uitgekozen en als je niet bent ingeloot kun je het de volgende ronde weer proberen. Ook al voldoe je aan alle voorwaarden, je bent bij het aanvragen van dit visum zeker niet verzekerd van een plekje. De hele procedure kost momenteel bij elkaar zo’n 150 euro.

map canada
map canada

canada work
canada work

Voorwaarden

- Leeftijd bij aanvraag 18 tot en met 30 jaar oud
- Je moet kunnen aantonen dat je minimaal 2.500 Canadese dollars hebt om je eerste kosten te dekken
- Je mag mag één keer gebruik maken van een WHV in Canada, maar je mag daarnaast ook één keer het Young Professionals visum gebruiken. Dit is een visum voor als je al een baan in Canada hebt gevonden vóór vertrek uit Nederland
- Het visum is één jaar geldig

Werk zoeken en salaris

Met je WHV mag je in Canada overal aan de slag. Veel backpackers gaan aan de slag in één van de wintersportgebieden. Dit is zeker een aanrader maar het is ook erg populair dus zorg dat je hier op tijd bij bent en eventueel al vanuit Nederland begint met solliciteren. Ook buiten het winterseizoen is er werk te vinden in onder andere grote resorts, andere horeca of de landbouw (fruit plukken bijvoorbeeld). Het voordeel van dat Canada niet zo makkelijk visa uitdeelt is dat je iets minder concurrentie hebt van andere backpackers bij het zoeken naar een baantje.

Het minimumloon in Canada ligt zo rond de 11 Canadese dollars per uur. Maar hoeveel je uiteindelijk gaat verdienen ligt echt aan het gebied en het soort werk.

Werk zoeken kan online, via hostels, uitzendbureau’s en luister ook vooral naar tips van andere reizigers.

canada lake
canada lake

Andere landen en meer informatie

Natuurlijk zijn dit niet de enige landen waar je mag gaan werken. Sowieso kun je binnen Europa altijd zonder visum werken, dus dat kan ook leuke optie zijn als je wel graag buitenlandse ervaring wilt opdoen maar niet zo ver weg wil gaan.

Landen als Amerika, Japan en Singapore zijn ook populair maar het verkrijgen van een werkvisum is hier toch weer net wat lastiger.

Wil je meer weten over het aanvragen van een WHV, kijk dan altijd op de officiële overheidswebsite van het land. Daar kun je de meest recente voorwaarden en dergelijke terug vinden en weet je zeker dat de informatie up-to-date is.

Top reizen naar Australië

25-daagse groepsrondreis Koala's & Kangoeroes in Australië

25-daagse groepsrondreis Koala's & Kangoeroes in Australië

24 dagen
Groepsrondreis
Uluru-Kata Tjuta National Park, Kangaroo Island, Blue Mountains National Park, Phillip Island, Port Arthur, Cradle Mountain-Lake St Clair National Park, Freycinet National Park, Wineglass Bay, Hobart, Adelaide, Kangaroo Valley

Reisorganisaties met reizen naar Australië

Meer blogs over Australië

Beoordelingen van Australië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9.1
Cultuur
7.8
Stranden
9.1
Steden
8.4
Eten & drinken
8
Activiteiten
9