Home
Blog
Algemeen
10x de lekkerste Italiaanse gerechten

10x de lekkerste Italiaanse gerechten

op 29 oktober 2019
3 minuten leestijd
10x de lekkerste Italiaanse gerechten

Wat zijn nu de allerlekkerste Italiaanse gerechten? Wij hebben het beste eten uit de keuken van Italië voor je op een rij gezet. Buon appetito!

Wanneer je denkt aan Italië dan denk je meteen aan de Italiaanse keuken. Een keuken bomvol typische smaken en gerechten. Maar hoe vind je nu, in een land vol met restaurantjes en streekproducten, net die recepten die jou aanspreken én die je zelf thuis kan uitproberen? Dit zijn er een aantal klassiekers die de Italiaanse keuken ten volle typeren:

Ossobuco Milanese

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Zoals de naam het zelf al zegt, deze klassieker kent zijn oorsprong in Milaan. Gebaseerd op de heerlijke kalfsschenkel met wortel, ajuin en selder. (De versie met de tomatensaus is niet de Milanese en dus niet de oorspronkelijke). Dit overheerlijke gerecht wordt meestal geserveerd met een heerlijke risotto of pasta en afgewerkt met gremolata (fijne peterselie, look en citroenzeste)

Cicchetti

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Cicchetti kan je gemakkelijkheidshalve vergelijken met tapas uit Spanje. Alleen is dit dan de Venetiaanse variant ervan. Deze worden geserveerd in de talrijke wijnbars die Venetië rijk is. Je kan de verschillende hapjes, zoals sardines, sint-jakobsschelpen, inktvis, artisjokken, enz.. proeven in samensmaak met een heerlijk Italiaans wijntje. De cicchetti zijn zo goed als uniek voor Venetië.

Focaccia

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Dit is een soort plat brood gebaseerd op een dikke deeglaag. De basis lijkt op pizza maar is dikker. De smaken van focaccia kunnen heel erg variëren naar gelang er meer of minder olijfolie wordt gebruikt en de soorten kruiden die erin worden verwerkt. Traditioneel wordt het in een steenoven gebakken of in de haard (Het Latijnse Focus betekent haard). Ontstaan in de streek van Genua, wordt het meestal gegeten als een bijgerecht bij andere maaltijden.

Spaghetti Carbonara

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Deze pasta wordt gemaakt van spaghetti, eieren, pancetta (Italiaans buikspek van varken) en kaas (naar smaak kan dit Parmidiggiano zijn of zelfs Pecorino (schapenkaas). En dus absoluut GEEN room! Het gerecht vindt zijn oorsprong bij de mijnwerkers (I Carbonari). Zij zouden dit voor het eerst gemaakt hebben. De hete spaghetti wordt gemixt met de eieren en de kaas en het spek tot het geheel romig is.

Burrata

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Het woord zegt het bijna zelf. Burrata of letterlijk vertaald "boterachtig" is een kaas die het midden houdt tussen mozarella en room. De kaas, die gemaakt wordt op basis van buffel -of koemelk, is eigenlijk bijna helemaal hetzelfde als mozarella. Alleen wordt bij burrata helemaal op het einde nog room in de bol kaas gespoten. Burrata is afkomstig uit Puglia en is in het hele land een delicatesse. Het wordt gegeten op knapperig brood of als bijgerecht bij frisse salades.

Panzanella

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Deze van nature in Toscane ontstane frisse salade is waarschijnlijk één van de meest bekende salades in Italië. Gebaseerd op allerlei groenten en oud brood wordt het een oud boerengerecht genoemd. Het is namelijk samengesteld uit seizoensgroenten en oud brood en afgewerkt met heerlijke olijfolie. Grotendeels uit de noodzaak om alles op te gebruiken dat voor handen was, is dit een parel geworden in de Italiaanse keuken.

Caponata

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Caponata is een gerecht afkomstig uit Sicilië. De meestal warm gegeten salade is gebaseerd op aubergine met selder en kappertjes en wordt afgewerkt met een zoetzure tomatensaus. Typisch aan dit gerecht is dat het in elke streek anders smaakt. Er worden namelijk in elke regio de eigen typische groenten aan toegevoegd die beschikbaar zijn.

Lasagne

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Hoewel lasagne in Italië één van de bekendste gerechten is, is de naam afkomstig uit Griekenland. (Lasanon=platte koek uit deeg). Het is een pasta-ovenschotel die gemaakt wordt uit verschillende lagen. Er zijn de halfgare plakken pasta waartussen Parmezaanse kaas, gehakt en groenten worden gedaan. In onze streken wordt lasagne ook soms met Bechamelsaus gemaakt, maar in het traditionele, uit Napels komende, recept wordt het zonder gedaan. Intussen bestaan er vele varianten wereldwijd, denk maar aan de lasagne met spinazie of zalm.

Risotto

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Ook dit gerecht spreekt voor zich. Risotto of ook wel de rijstspecialiteit uit het Noorden van Italië. Door de armoede leefden de mensen in de 19de eeuw van de rijstvelden omdat er geen kaas of boter kon gekocht worden. Risotto is eigenlijk een bereiding waarbij alles werd toegevoegd wat er was om een gerecht te maken. De rijst wordt aangebakken in enkele minuten en er wordt knoflook, ui en olijfolie aan toegevoegd. Van zodra het glazige uitzicht bekomen is, kan er wijn of bouillon worden bijgevoegd wat de smaak bevordert. Daarna voegde men allerlei andere ingrediënten toe, variërend van vis of vlees tot alle mogelijke soorten kaas.

Spaghetti aglio olio met grana padano

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

En dan is er nog zo een absoluut Italiaanse klassieker: Spaghetti aglio olio met grana padano. Ook hier zegt de naam het zelf enigszins. Knoflook en olie. Meteen de 2 grote smaakmakers in dit gerecht. Hieraan wordt vaak alleen nog Grana Padano kaas toegevoegd en verse peterselie. Deze kaas lijkt goed op Parmezaanse kaas maar wordt in een andere streek geproduceerd. Het is een minder vette kaas van gerijpte melk uit de Dolomieten.

Buon appetito!

Top reizen naar Italië

Reisorganisaties met reizen naar Italië

Meer blogs over Italië

Beoordelingen van Italië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.2
Cultuur
8.7
Stranden
6.8
Steden
8.7
Eten & drinken
8.7
Activiteiten
8.3