Home
Blog
Algemeen
De top 10 steden voor street food

De top 10 steden voor street food

op 5 februari 2015
2 minuten leestijd
De top 10 steden voor street food

Tijdens het reizen vinden we het heerlijk om de lokale keuken te proberen en vaak wordt het lekkerste eten gewoon verkocht op straat. VirtualTourist vroeg haar leden naar hun favoriete street food en er zitten toch en paar verrassingen in de top tien. Bekijk de uitslag hieronder en pas op: je gaat hier honger van krijgen.

10. Ambergris Caye, Belize

Technisch gezien valt deze onder de categorie "dock food" in plaats van "street food", maar na een dag snorkelen doe je daar niet moeilijk over. Barracuda's die net van de boot af komen worden hier vers geserveerd.

9. Brussel, België

Als hoofdkwartier van de administratie van de Europese Unie behoort Brussel tot een van de beste culinaire steden ter wereld. Toch is het favoriete eten hier de Franse friet met mayonaise. Ook de wafels met poedersuiker, slagroom, aardbeien of chocolade zijn volgens VirtualTourist al genoeg reden om naar Brussel te gaan.

8. Mexico City, Mexico

De antojitos (street food) in Mexico City bestaan onder andere uit Elote, geroosterde maïskolven bedekt met mayonaise, Cotija kaas, chili vlokken, en een scheutje limoen. Markt gebouwen zoals Mercado Allende in de buurt Coyoacan zitten vol met kraampjes die vers geperst sappen en snoep gemaakt van chili of kleveringe tamarinde verkopen. Probeer ook eens de Tacos al Pastor (gevuld met ananas en varkensvlees), of de Churros (soort donuts gevuld met chocolade).

7. Istanbul, Turkije

De döner kennen we hier natuurlijk ook, maar minder bekende gerechten zijn Simit (ringvormig brood gegarneerd met geroosterde sesamzaadjes), Lahmacun (ook wel Turkse pizza genoemd) en Midye Dolma (gevulde mosselen). Loop voor een broodje vers gegrilde makreel naar het gebied waar de veerboten aankomen in de buurt van de Galata-brug.

6. Ho Chi Minh City, Vietnam

Op de Ben Thanh of Binh Tay markten in Ho Chi Minh City vind je een mix van Franse koloniale kooktechnieken met Zuidoost-Aziatische kruiden en ingrediënten. De loempia's zijn hier wel bekend, maar probeer zeker de andere lokale gerechten zoals bijvoorbeeld cơm tấm (gekookte gebroken rijst) gegarneerd met een gebakken ei en bo la lot (gekruid rundvlees in een blad). De Vietnamese gezondheidsnormen zijn niet zo streng, dus je kunt het beste en kraampje kiezen waar het druk is, zodat je weet dat het goed is.

5. Palermo, Italië

Italië staat normaal gesproken bekend om zijn slow-food, waarbij uitgebreid getafeld wordt, maar Palermo, de hoofdstad van het eiland Sicilië biedt een verrassende verscheidenheid aan street food. Zo is er gebakken eten als Arancini (rijst ballen gevuld met vlees saus en kaas), Crocche (aardappel ballen), Panelle (kikkererwten beignets) en Cardoni (stengels van kardoen). Uiteraard kun je hier ook altijd een lekker pizza scoren.

4. Marrakech, Marokko

De medina van Marrakech is ontzettend kleurrijk, met tal van bedwelmende kruiden als saffraan, kaneel, kurkuma, gember en witte peper. Het centrale plein Djemaa el Fna is dé plek om het straat eten van Marokko te proberen en iedere avond verandert het in één groot openlucht restaurant zo'n honderd kraampjes. Eet hier een couscous of tajine met gestoofde groente en vlees in een keramische schaal met een conische deksel.

3. Penang, Maleisië

Dit eiland in de noordwestelijke kust van het Maleisische schiereiland doet het goed qua street food, vooral in Little India en Chinatown. Bestel hier char koay teow (roergebakken rijstnoedels), Assam laksa (hete en zure vissoep), roti (met Indiase invloeden) of een saté van rundvlees, kip of varkensvlees.

2. Singapore

In Singapore leven verschillene de Chinese, Maleise, Peranakan (een Maleis-Chinese hybride) en Indiase culturen naast elkaar en dat is terug te zien in de keuken van Singapore. Het hele jaar door kent Singapore een mild klimaat en zijn er honderdern eetkraampjes, zowel buiten als binnen die Singapore echt een hoofdstad in street food maken.

1. Bangkok, Thailand

In Bangkok kun je bijna op iedere hoek van een straat wel een lekkere maaltijd eten en daarom wordt de Thaise hoofdstad ook geprezen als nummer 1 "voor de overvloed aan opties en locaties". Een Pad Thai scoor je hier al op straat voor 35 baht (nog geen 1 euro) en andere Thaise street food toppers zijn onder andere Som Tam (pittige papaja salade), kip in groene curry, Pad Se Ew en mango met sticky rijst.

Wat is jouw favoriete stad voor street food?

Meer blogs