Home
Blog
Reisadviezen
Vakantie Turkije: check de gezondheidsrisico’s!

Vakantie Turkije: check de gezondheidsrisico’s!

op 9 juli 2015
2 minuten leestijd
Vakantie Turkije: check de gezondheidsrisico’s!

Turkije is een schitterend land waar vele Nederlanders op vakantie gaan. Maar let op: in Turkije kun je infectieziekten als hepatitis A en reizigersdiarree oplopen.

Turkije is één van de populairste vakantielanden van Nederlanders. Jaar op jaar weten duizenden vakantiegangers zowel het prachtige binnenland, de metropool Istanbul als het helderblauwe water langs de Turkse Riviera te vinden. Wat veel reizigers echter niet weten is dat een vakantie in Turkije ook risico’s voor de gezondheid met zich meebrengt. Je kunt een infectieziekte oplopen waar je tijdens of na je verblijf in Turkije aardig ziek van kunt zijn. Zoals vaak geldt echter ook hier: voorkomen is beter dan genezen. Wij zetten de gezondheidsrisico’s voor je op een rij en geven advies hoe je besmetting kunt voorkomen.

Gezondheidsrisico's Turkije

In Turkije kun je met de infectieziekten buiktyfus, tetanus, hepatitis A en hepatitis B te maken krijgen. In sommige gebieden kan je ook met malaria te maken krijgen. Een hele lijst. De kans op besmetting is echter wel afhankelijk van je verblijfsduur, de reisperiode, je gezondheid en de activiteiten die je onderneemt. De website Gezondopreis.nl geeft je een uitgebreid overzicht van de risico’s en aanbevolen vaccinaties.

Je kunt ook bij Gezondopreis.nl terecht om een afspraak te maken voor een reisadvies. Het is aan te raden om bij reizen naar een gezondheidsrisicobestemming (zoals Turkije) 6 tot 8 weken voor vertrek een afspraak te maken voor een gezond op reisadvies.

Met jonge kinderen naar Turkije?

Met jonge kinderen naar Turkije is een geweldige belevenis voor jong en oud. Natuurlijk zorgen ouders van jonge kinderen voor een extra goede voorbereiding. Toch blijkt uit onderzoek van TNS Nipo dat de helft van de ouders hun kinderen onbeschermd meenemen op reis naar een land waarvoor hepatitis A vaccinatie wordt aanbevolen. De ouders zijn zich niet bewust van de risico’s, omdat veel ouders denken dat hun kinderen al beschermd zijn door een vaccinatie uit het Rijks vaccinatie programma. Dit is voor hepatitis A echter niet het geval! Ook hier geldt: laat je tijdig adviseren bij bijvoorbeeld de GGD, huisarts of een vaccinatiecentrum en tref de nodige maatregelen.

Tip: vergoeding van kosten van vaccinaties

Een veel gestelde vraag bij het halen van een vaccinatie is of de kosten ook vergoed worden  door de zorgverzekering. In de praktijk blijkt dat (de hoogte van) de vergoeding per zorgverzekeraar verschilt. Ben je aanvullend verzekerd? Dan krijg je in veel gevallen de kosten voor de vaccinaties helemaal of voor een deel vergoed! Maar liefst 28% van de reizigers naar hepatitis risicobestemmingen blijkt dat niet te weten. Wil je weten of jij jouw  kosten vergoed krijgt?

Op Gezondopreis.nl vind je een overzicht van vergoedingen van gezond op reisadvies en vaccinaties. Natuurlijk kun je ook zelf je polis er op naslaan of contact opnemen met je zorgverzekeraar.

Zou jij je na het lezen van dit artikel laten adviseren over vaccinatie voordat je naar Turkije op vakantie gaat?

*Dit artikel is mede tot stand gekomen in samenwerking met Gezondopreis.nl. Gezondopreis.nl is een initiatief van GSK met als doel mensen bewust te maken van gezondheidsrisico's op reis.
Zincnr.: prod. jun 2015 NL/TH/0039/15

Top reizen naar Turkije

Reisorganisaties met reizen naar Turkije

Meer blogs over Turkije

Beoordelingen van Turkije

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
7.5
Cultuur
7.5
Stranden
7.8
Steden
7.5
Eten & drinken
8.1
Activiteiten
8.2