Home
Blog
Bestemmingen
Vreemde rotsformatie in Zumaia (Spanje)

Vreemde rotsformatie in Zumaia (Spanje)

op 11 juni 2015
1 minuut leestijd
Vreemde rotsformatie in Zumaia (Spanje)

In de Spaanse gemeente Zumaia bevindt zich een aparte rotsformatie, die verticaal de zee in loopt. Dit bijzondere fenomeen noemen ze ook wel flysch formaties.

Zumaia ligt in de Spaanse provincie Gipuzkoa in de regio Baskenland, even ten westen van Bilbao. De rotsformatie die je hier treft wordt flysch genoemd, wat een opeenvolging van sedimentair gesteente is, die gevormd door de afwisselende afzetting van dunne lagen slib en zandsteen, en tref je aan bij kusten die een snelle verandering in de zeespiegel hebben gehad.

Een mooi voorbeeld van flysch formaties kun je vinden in de buurt van de stad Zumaia aan de noordkust van Spanje. De formatie begint op het Itzurun strand en strekt zich uit over een afstand van ongeveer 8 kilometer, tussen de steden Deba en Getaria, met Zumaia in het midden. Deze rotsen zijn ook de langste reeks van continue gesteentelagen ter wereld.

De flysch in Zumaia werden over een periode van 100 miljoen jaar gevormd. Zo'n 50 miljoen jaar geleden werden deze sedimenten blootgesteld bij een botsing tussen de Iberische en Europese tektonische platen.

Vanaf Bilbao kun je Zumaia in ongeveer 1 uur bereiken met de auto, en in 1 uur en 40 minuten met de trein.

Top reizen naar Spanje

Reisorganisaties met reizen naar Spanje

Meer blogs over Spanje

Beoordelingen van Spanje

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.1
Cultuur
7.6
Stranden
8
Steden
8
Eten & drinken
8.3
Activiteiten
8