Home
Blog
Algemeen
Tshechu's: De bijzondere festivals in Bhutan

Tshechu's: De bijzondere festivals in Bhutan

op 1 oktober 2014
3 minuten leestijd
Tshechu's: De bijzondere festivals in Bhutan

In het kleine koninkrijk Bhutan, ingeklemd tussen India en China, vormen de religieuze Tshechu festivals voor velen het hoogtepunt van het jaar. Maak je een reis naar het 'Land van de Donderende Draak' dan is het de moeite meer dan waard om het rond een Tshechu festival te plannen.

Tshechu betekend letterlijk 'tiende dag' en de festival worden jaarlijks gehouden in verschillende tempels, kloosters en dzongs door het hele land, op de tiende dag van de Tibetaanse maan kalender. Deze dag komt overeen met de verjaardag van Guru Rinpoche (Guru Padmasambhava), de heilige die het boeddhisme in Bhutan introduceerde in de 8e eeuw. De exacte maand van de Tshechu's verschillen overigens van plaats tot plaats en van tempel tot tempel.

Tijdens de festivals, die meestal twee tot vier dagen duren, komen de gemeenschappen samen om getuige te zijn van gemaskerde dansen, zegeningen te ontvangen en samen te zijn met familie en vrienden. Er zijn verschillende soorten gemaskerde dansen, zoals bijvoorbeeld dierendansen, zwarte-hoedendansen en kwade-godendansen met elk een speciale betekenis of verhaal, waarvan vele zijn gebaseerd op gebeurtenissen uit het leven van Guru Padmasambhava in de 8e eeuw. Men gelooft dat je minimaal een keer een masker dans gezien moet hebben om zegeningen te ontvangen en zonden weg te spoelen. In kloosters worden de masker dansen uitgevoerd door monniken en in afgelegen dorpen worden de monniken geholpen door mannen uit het dorp. Naast de gemaskerde dansen worden er ook kleurrijke traditionele Bhutanese dansen gehouden en zijn er andere vormen van vermaak.

Jong en oud komt van heinde en verre om aanwezig te zijn bij deze festivals en zijn vaak gekleed in kleurrijke traditionele gewaden en dragen mooie sierraden die vaak lang in de familie worden bewaard. De Tshechu's zijn dan ook grote familie en sociale aangelegenheden. Men neemt hun picknick lunch mee in traditionele bamboe manden en blijven de hele dag bij de festivals aanwezig.

Populairste Tshechu's

Twee van de meest populaire Tshechu's in Bhutan zijn de Paro en Thimphu Tshechu's. Er zijn twee belangrijke redenen waarom deze zo populair zijn. Ten eerste zijn deze steden gelegen in het westelijke deel van Bhutan, op een uur rijden van de luchthaven. Dit betekent dat je om deze festivals bij te wonen, je maar een paar dagen Bhutan hoeft te bezoeken. Om festivals in Oost-Bhutan bij te wonen heb je minimaal tien dagen nodig. Ten tweede, vinden de festivals in Paro en Thimphu plaats in de lente en in de herfst, de twee beste seizoenen om Bhutan te bezoeken. Vanwege deze populariteit werd drie jaar geleden nog het advies gegeven om ten minste zes maanden van te voren hun reis te boeken, maar met het groeiende aantal hotels in Bhutan is dit een stuk eenvoudiger geworden. Echter is er in deze periode's wel veel vraag naar ervaren gidsen. Ben je een beetje flexibel en heb je de tijd, dan is het aan te raden om een minder populair festival te bezoeken, zoals bijvoorbeeld die in Mongar, al was het alleen maar omdat je daar minder toeristen tegen zult komen.

Tshechu's festivals kalender

Komende vrijdag vindt het Thimphu Tshechu festival plaats, dat zal duren tot en met zondag. Hieronder vind je een uitgebreide lijst van de festivals voor het komende jaar:

2014

3 t/m 5 oktober - Phala Chhoepa, Bumthang  
3 t/m 5 oktober - Thimphu Tshechu, Thimphu   
7 t/m 9 oktober - Thangbi Mani, Bumthang 
31 oktober t/m 2 november - Chhukha Tshechu, Chukha 
31 oktober t/m 3 november - Jakar Tshechu, Bumthang 
4 t/m 6 november - Pemagatshel Tshechu, Pemagatshel 
6 t/m 9 november - Jambhay Lhakhang Drup, Bumthang 
7 t/m 9 november - Prakhar Dromchen, Bumthang 
11 november - Black-Necked Crane Festival, Gangtey  
28 november t/m 1 december - Mongar Tshechu, Mongar
30 november t/m 2 december - Trashigang Tshechu, Trashigang 
6 t/m 8 december - Nalakhang Tshechu, Bumthang 
6 december - Jambay Lakhang Singye Cham, Bumthang 
13 december - Druk Wangyel Tshechu, Thimphu 
30 december t/m 1 januari - Lhuentse Tshechu, Lhuentse 
30 december t/m 1 januari - Trongsa Tshechu, Trongsa

2015

21 februari - Takin Festival, Gasa 
22 februari - Nomad Festival, Bumthang
23 t/m 27 februari - Punakha Drubchen, Punakha
28 februari t/m 2 maart - Punakha Tshechu, Punakha
5 maart - Tharpaling Thongdrol, Bumthang
5 t/m 20 maart - Chhorten Kora, Trashi Yangtse
27 t/m 29 maart - Gomphu Kora, Trashigang
27 t/m 30 maart - Gasa Tshechu, Gasa 
27 t/m 29 maart - Talo Tshechu, Punakha 
27 t/m 30 maart - Zhemgang Tshechu, Zhemgang 
31 maart t/m 4 april - Paro Tshechu, Paro 
18 t/m 20 april - Rhododendron Festival, Thimphu 
28 t/m 30 april - Domkhar Tshechu, Bumthang
30 april t/m 4 mei - Ura Yakchoe, Bumthang 
24 t/m 26 juni - Nimalung Tshechu, Bumthang 
26 juni - Kurjey Tshechu, Bumthang  
4 en 5 juli - Haa Summer Festival, Haa Valley 
22 augustus, Masutaki Mushroom Festival, Bumthang  
5 september - Tour of the Dragon (Bicycle Race), Bumthang
18 t/m 22 september - Thimphu Drubchen, Bumthang
21 t/m 23 september - Wangdue Tshechu, Wangdue Phodrang 
21 t/m 23 september - Gangtey Tshechu, Gangtey

Een Tshechu festival bijwonen

Om naar Bhutan te reizen heb je een visum nodig en een paspoort dat nog zes maanden geldig is bij binnenkomst. Om in Bhutan te verblijven dien je $200 per dag te betalen in de maanden januari, februari, juni, juli, augustus en december en $250 per dag in de maanden march, april, mei, september, oktober en november. In deze prijs is alles inbegrepen; hotels, eten, gidsen en vervoer.

Namo Tours and Treks, gevestigd in de hoofdstad Thimphu is gespecialiseerd in het verzorgen van individuele rondreizen door Bhutan en kan ook helpen bij het regelen van een visum. Ze bieden speciale festival reizen aan, waarbij je reis door Bhutan zal worden gecombineerd met het bezoeken van een festival.

Top reizen naar Fès

Reisorganisaties met reizen naar Fès

Meer blogs over Fès

Beoordelingen van Bhutan

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
10
Cultuur
10
Stranden
n.v.t.
Steden
7
Eten & drinken
9
Activiteiten
9