Home
Blog
Reisadviezen
Dit is waarom je de boarding pass van je vlucht NOOIT zo maar moet weggooien

Dit is waarom je de boarding pass van je vlucht NOOIT zo maar moet weggooien

1 minuut leestijd
Dit is waarom je de boarding pass van je vlucht NOOIT zo maar moet weggooien

Alle reizigers die wel eens per vliegtuig reizen opgelet: gooi nooit zo maar je boarding pass weg! Je instapkaart bevat namelijk jouw persoonlijke informatie die niet in verkeerde handen moet vallen...

Ervaren reizigers kunnen het inmiddels dromen: je checkt in - online of op het vliegveld - en krijgt vervolgens een boarding pass (of dus ook wel instapkaart). Vroeger een mooi kaartje van dik papier, tegenwoordig een geprint strookje (of een niet-geprint strookje die je op je telefoon bewaart). Voor je in het vliegtuig zit, heb je je boarding pass waarschijnlijk al wel vijf keer moeten tonen. Bij de paspoortcontrole, in een duty-free-shop, bij het boarden… Eenmaal in de lucht kan je die kaart niet meer zien. Je gooit hem weg in het vliegtuig, op de luchthaven van bestemming of laat hem ergens in je hotelkamer liggen. Maar dát moet je dus nooit meer doen!

De boarding pass staat vol persoonlijke informatie

Behalve je naam en je stoelnummer, bevat een boarding pass nog veel meer gegevens. Gevoelige persoonsgegevens zoals je telefoonnummer, e-mail adres en zelfs je woonadres! Deze informatie is alleen te lezen door het scannen van de barcode of QR-code op de kaart. En dat bekent dus dat iedereen met een simpele QR-code-lezer op zijn of haar smartphone deze gegevens kan achterhalen! En je wilt natuurlijk niet dat jouw contactgegevens (en meer) straks op straat liggen.

Wat moet je dan doen?

Bewaar de boarding pass goed tot je weer thuis bent en gooi hem dan weg óf zorg dat hij op een goede manier vernietigd wordt als het kan op een veilige plek. Bewaar daarom dus je boarding pass tot je deze kunt weggooien op een veilige plek. De papierversnipperaar is oké, maar de kaart verscheuren is ook al beter dan hem ergens zo maar achter te laten. 

TIP: plaats je boarding pass ook nooit op social media. Want ook dan kan de informatie vanaf het computerscherm ingescand worden!

DEEL deze alarmerende en belangrijke veiligheidsinformatie met je vrienden en familie op Facebook!

Bekijk ook de onderstaande video's met meer informatie en voorbeelden van hoe mensen misbruik kunnen maken van jouw boarding pass.

Wanneer en waar gooi jij je boarding pass normaal gesproken weg?

Meer blogs