Home
Blog
Reisadviezen
10 tips om een jetleg te voorkomen

10 tips om een jetleg te voorkomen

op 27 december 2013
2 minuten leestijd
10 tips om een jetleg te voorkomen

Lees hier onze 10 eenvoudige tips die je kunnen helpen om een jetleg te voorkomen na je volgende lange vlucht.

Vroeger beschouwde men een 'jetleg' louter als een gemoedstoestand, maar het is nu wetenschappelijk aangetoond dat het een aandoening is als gevolg van een onbalans in ons lichaam en de natuurlijke 'biologische klok', die wordt veroorzaakt door het reizen van en naar verschillende tijdzones. Na een vlucht van 15 uur kan het soms wel een paar dagen duren voor onze biologische klok is aangepast aan de nieuwe tijdzone en kan ons lichaam ons zeggen dat het tijd is om te gaan slapen, terwijl het eigenlijk midden op de dag is.

Hoewel er geen absolute remedie is voor een jetlag, zijn er wel een aantal tips om het slome gevoel en de slaapproblemen van een jetleg te voorkomen. Lees hieronder onze 10 eenvoudige tips die je kunnen helpen om een jetleg te voorkomen na je volgende lange vlucht:

1. Pas je biologische klok aan voordat je gaat vliegen

Pas de tijd dat je gaat slapen een uur of twee aan, drie dagen voor je vlucht. Als je naar het oosten reist moet je eerder gaan slapen en als je naar het westen reist later.

2. Pas je aan aan je nieuwe tijdzone

Stel je klok in op de nieuwe tijdzone zodra je het vliegtuig instapt en begin te denken in de nieuwe tijdzone.

3. Drink water

Drink veel water voor, tijdens en na je vlucht om je lichaam gehydrateerd te houden. Je kunt het beste twee glazen water drinken voor vertrek en ieder uur een glas tijdens de vlucht.

4. Vermijd alcohol

Vermijd het drinken van alcohol vóór en tijdens de vlucht, omdat je lichaam hierdoor langer moeite heeft met het aanpassen naar een nieuw slaappatroon.

5. Eet licht

Eet lichter voedsel dan je gewend bent voor, tijdens en na je vlucht. Voedsel met veel vet en koolhydraten kunnen het moeilijker maken om te slapen.

6. Neem korte dutjes

Het is prima om overdag een dutje te maken na je aankomst, maar houd het op een minuut of 30, zodat het je nachtelijke slaap niet verstoord.

7. Beweeg

Een wandeling na aankomst geeft je niet alleen nieuwe energie, maar maakt ook je spieren wakker na een lange vlucht. Op een zonnige dag krijgt je lichaam ook nog eens de beste natuurlijke energie: zonlicht.

8. Neem een warm bad

Een warm bad kan je pijnlijke spieren van het reizen verlichten en helpt je te ontspannen. De daling van je lichaamstemperatuur zodra je het bad uitstapt zal je ook een slaperig gevoel geven.

9. Voorkom slaap afleidingen

Neem een oogmasker en oordopjes mee, die je kunnen helpen om te slapen in het vliegtuig en bij aankomst op je bestemming. Probeer ook andere afleidingen in je kamer te voorkomen, zoals licht dat door een raam naarbinnen schijnt.

10. Overweeg medicatie

Hoewel het meestal niet nodig is om een behandeling tegen een jetlag te nemen, zou je medicatie kunnen proberen als alle bovenstaande tips niet helpen. Melatonine kan in dit geval bijvoorbeeld helpen om je normale slaappatroon te hervatten.

Meer blogs