Een rondreis door China is echt een reis en geen luiervakantie. Het is reis waarbij al je zintuigen aan hun trekken komen.
Een China reis is een belevenis: toeters en bellen op straat in hypermoderne steden als Shanghai en Hongkong, rokende wierrook in kleurrijke tempels, krokant gefrituurde insecten, eetstokjes tussen je vingers en ogen tekortkomen op de Chinese Muur of bij het Terracottaleger. Naast deze must-do’s en de waanzinnig mooie natuur - zoals in de Karstgebergte - verraste China ons nog met andere plekjes die je misschien niet zo snel in dit land verwacht.
Waar de Chinese miljoenensteden rap de 21e eeuw binnendenderen met moderne technologieën en strakke architectuur, stap je in de binnenlanden van China echt nog terug in de tijd. Hier wordt nog vastgehouden aan eeuwenoude tradities, klederdracht en gebruiken. We vonden het verbazingwekkend hoe je op het platteland in het zuiden van China ziet hoe de Dong-minderheid vernuftige drumtorens, wind- en regenbruggen van hout bouwen zonder dat er een spijker aan te pas komt. Iets dichter bij de bewoonde wereld, in Ping’an, bevind je je op de plek waar circa vijfduizend jaar geleden het irrigatiesysteem van trapsgewijze rijstterrassen geïntroduceerd werd. Tot op de dag van vandaag vertrouwen boeren over de hele wereld op dit natuurlijke irrigatiesysteem voor hun rijstoogst. Zo zie je: China is het land van uitersten, waar eeuwenoude tradities overeind blijven naast hypermoderne ontwikkelingen.
Tibet is een uniek land op deze aardbol. Verstopt op grote hoogte tussen de Himalayatoppen, waar het vredelievende Boeddhisme tot in elke kier is doorgesijpeld. Je kunt al snel een paar weken vullen met alle mooie plekken in China, dus niet iedereen heeft de tijd - of het budget - om Tibet dan ook nog mee te pikken. Niet getreurd, want ook tijdens een Chinareis, kun je je onderdompelen in Tibetaanse sferen. Hiervoor hoef je niet eens al te ver van de route af te wijken. In Zhongdian - ook wel bekend als Shangri-La - op ongeveer vijf uur door de bergpas van lampionnenstad Lijiang, bevind je je bijvoorbeeld op zo’n drieduizend meter hoogte omringd door schitterende kloosters en wapperende gebedsvlaggetjes. De roodoranje gewaden van langsschrijdende monniken op weg naar hun gebedsruimte, steken af tegen de felblauwe lucht in de frisse, ijle lucht.
Terwijl de Chinezen zelf koste wat kost met hoedjes, paraplu’s, lange mouwen en zelfs handschoenen de zon proberen te vermijden, vinden Westerse reizigers het over het algemeen heerlijk om bij te tanken en te kleuren op het strand. Het is in China dan ook even zoeken naar een plekje waar je met een goed boek neer kunt strijken met het zand tussen je tenen. Na een reis vol indrukken is dat immers nou juist wat zo lekker is. Wij vonden het eiland Hainan in het zuiden hier de aangewezen plek voor. Met een woeste kustlijn, brede stranden en een tropisch binnenland wordt Hainan met recht het ‘Hawaï van China’ genoemd. Je vindt er verbazingwekkend genoeg veel Chinese toeristen die er vooral komen voor de watersport, strandpicknicks en vele fotomomentjes. Je bereikt het eiland het gemakkelijkst per binnenlandse vlucht via Guangzhou.
Wil jij je ook laten verrassen tijdens je eigen China-reis? Laat je dan adviseren door de reisspecialisten van China online, onderdeel van Riksja Travel. Zij reizen zelf ook veel op en van de gebaande paden in China en helpen je graag jouw ideale China-reis samen te stellen.
Deel je ervaring en help andere reizigers!