Home
Blog
Bestemmingen
3 weken reizen langs de Westkust van Australië: tips & bezienswaardigheden

3 weken reizen langs de Westkust van Australië: tips & bezienswaardigheden

3 minuten leestijd
3 weken reizen langs de Westkust van Australië: tips & bezienswaardigheden

De meeste reizigers kiezen voor Australië’s Oostkust. De Westkust biedt een rustige en avontuurlijke roadtrip!

Ga jij voor de tweede keer naar Australië? Of wil je niet doen wat iedereen doet? Dan is een roadtrip langs de Westkust misschien wel iets voor jou! Je vindt hier prachtige stranden en het is er een stuk rustiger dan aan de Oostkust! Dit wil je zien:

Perth

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Vlieg je op Perth? Dan ben je zo’n drie uur eerder in Australië dan wanneer je naar Melbourne of Sydney zou vliegen. Score! Perth is de hoofdstad van West-Australië, de grootste staat van het land. West-Australië beslaat bijna de helft van heel Australië. Perth is de enige echte stad van de regio. Het is er goed toeven, want je hebt leuke restaurantjes en cafe en tegelijkertijd de meest schitterende stranden binnen handbereik. Maak zeker een uitstapje naar Fremantle. 

Margaret River

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Ten zuiden van Perth liggen diverse wijnregio’s, waaronder Margaret River. Het plaatsje Margaret is de ideale uitvalsbasis om de wijnvelden van Margaret River te bezoeken. Boek een wijntourtje en laat je ophalen en thuisbrengen om problemen te voorkomen. Aan de kust kan je ook geweldig surfen - of kijken hoe anderen dat doen.

Kalbarri National Park

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Verder naar het noorden ligt Kalbarri National Park. Great Ocean Road, eat your heart out! Aan de rand van dit mooie park vind je eveneens een ruige kustlijn van kliffen en rotsen. Verder landinwaarts wandel je door canyons en langs prachtige uitkijkpunten. Nature’s Window is een heus fotomoment! 

Monkey Mia

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Monkey Mia - aan Sharks Bay - is een resort en staat bekend om de dolfijnen die hier te spotten zijn. Elke ochtend komen er wilde dolfijnen naar het strand, waarvan er een aantal vis gevoerd krijgen. Heel wild zijn ze dus niet meer, maar tof is het wel. Prachtig plekje om een paar dagen te chillen! Wie geluk heeft, spot ook dolfijnen buiten voedertijd. 

Coral Bay

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

In het prachtige Coral Bay moet je gaan snorkelen of duiken. Je kan er talloze vissen, zeeschildpadden, mantaroggen en haaien zien. Wauw! In het seizoen - tussen maart en juni - kan je hier zelfs walvishaaien spotten. A once in a lifetime experience! Het schitterende Ningaloo Reef - dat voor de kust van Coral Bay ligt - is overigens 260 km lang, dus ook vanuit andere plaatsen kan je een mooie snorkeltrip maken.

Exmouth

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Er zijn rond de plaats Exmouth tientallen bountystrandjes te vinden. Een van de mooiste strandjes ooit: Turquoise Bay. Hier kan je geweldig snorkelen. Wel is het water er verrassend koud, dus een wetsuit is misschien geen overbodige luxe. Palmbomen vind je hier trouwens niet. De Australische Westkust heeft meer wat weg van de Nederlandse stranden, uitgestrekt en met duinen hier en daar. Gelukkig zijn de stranden wel witter, is de zee blauwer en is de zon heerlijk warm. Ook tof hier: Cape Range National Park voor mooie hikes.

Reistijd

Het zuidwesten van Australië heeft een mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters. De seizoenen zijn gespiegeld aan ons in Nederland: Je kan dus het beste in onze wintermaanden gaan. Houd wel rekening met de walvishaaien: als je die wilt zien, kan je beter in het voorjaar gaan. Reis je verder naar het noorden, richting Exmouth? Daar kan het in onze winter wel erg heet worden. Het is niet erg daar ook wat later te zijn, zoals het voorjaar of zelfs de zomer. Echt koud wordt het hier nooit, dus kan je echt niet anders? Dan kan je West-Australië eigenlijk het hele jaar door bezoeken.

Vervoer

Je ontdekt West-Australië het beste met een eigen auto, liefst een camper. Er zijn hier namelijk een stuk minder hotels en restaurants dan in het oosten van het land. In West-Australië kan je uren rijden en niemand tegenkomen. Er rijdt ook minder openbaar vervoer. Een eigen auto is dus geen overbodige luxe. Boek deze vooraf zodat je zeker weet dat je je eigen vervoer hebt. 

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afstanden en route

Onderschat de afstanden in Australië niet! Deze route -  van Perth via Margaret River naar Exmouth - is 1800 kilometer. Dat is bijna even ver als van Utrecht naar Valencia. En dan moet je nog terug! Je kan ook vliegen van Exmouth naar Perth, maar er gaan hier niet veel vluchten. Check ook goed of je je huurauto dan kan inleveren. 

Wil je graag terug vliegen, dan moet je misschien doorrijden naar Broome, een grotere plaats verder noordelijk. Daar kan je vaak wel je camper inleveren voor een one way-route. De route is dan 3000 kilometer - dus dat is 1000 kilometer per week. Let wel: de afstand tussen Exmouth en Broome is nog flink (1300 kilometer) en er is niet heel veel te zien onderweg. Overweeg dus goed of dit het je waard is. 

Top reizen naar Australië

25-daagse groepsrondreis Koala's & Kangoeroes in Australië

25-daagse groepsrondreis Koala's & Kangoeroes in Australië

24 dagen
Groepsrondreis
Uluru-Kata Tjuta National Park, Kangaroo Island, Blue Mountains National Park, Phillip Island, Port Arthur, Cradle Mountain-Lake St Clair National Park, Freycinet National Park, Wineglass Bay, Hobart, Adelaide, Kangaroo Valley

Reisorganisaties met reizen naar Australië

Meer blogs over Australië

Beoordelingen van Australië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9.1
Cultuur
7.8
Stranden
9.1
Steden
8.4
Eten & drinken
8
Activiteiten
9