Helemaal in het zuidoosten van Sabah, op Maleisisch Borneo, vind je in de Celebeszee de Semporna Archipel. Een verzameling van kleine bounty eilandjes in een tropische turquoise zee. Eén van die eilandjes is inmiddels wereldberoemd. De magische onderwaterwereld van het piepkleine Sipadan behoort tot de absolute wereldtop van duikspots. Als je de kans hebt, gaan!
Duiken bij Sipadan is een overweldigende ervaring. Er is tegelijkertijd zoveel moois te zien, dat je van gekkigheid niet weet waar je moet kijken. Loom voorbij glijdende zeeschildpadden zo groot als een keukentafel, fluorescerende octopussen, haaien, barracudas en met een beetje mazzel een walvishaai en reuzenmanta's. Je kijkt je ogen uit!
Om naar de eilanden in de archipel af te reizen zal je langs de stad Semporna komen. Niet bepaald een highlight maar meer een noodzakelijke pitstop om een boot te kunnen pakken naar het duikersparadijs. In Semporna zitten alle grote duikscholen waar je het verblijf en duiken op de eilanden kan regelen.
Als je plan is om te gaan duiken dan is het verstandig om dit ruim van te voren te regelen (1,5 maand zeker). Sipadan is een beschermd gebied en de overheid heeft het aantal duiken hier aan banden gelegd. Per dag worden er 120 vergunningen uitgegeven, en dit is vooral in het hoogseizoen (juli, augustus en kerst) een schaars aantal. De duikscholen in Semporna kunnen je helpen om verzekerd te zijn van een plek.
Omdat Sipadan een onbewoond eilandje is hebben de meeste duikscholen resorts op het naburige eiland Mabul. Verwacht hier geen uitgestrekte bounty stranden. Er zijn wel een boel palmbomen, een kristalheldere zee en prachtige zonsondergangen. Er hangt een fijne laidback vibe. Helaas is er ook vrij veel vervuiling van rondzwervend afval. In 2018 is er een opruimactie geweest en is er meer dan 2000 kilo afval verzameld. Al het afval van het eiland moet vervoerd worden naar de vaste wal en er is geen goede controle of alle resorts dit ook netjes doen. Het is een vrij schokkend contrast met het onderwater paradijs.
De oorspronkelijke bewoners van de Semporna Archipel, de zogenaamde ‘Bajau sea gypsies’, zal je op Mabul ontmoeten. Traditioneel leefde deze zee zigeuners een nomadisch bestaan in bootjes en leefde ze van de opbrengst van de visvangst. Nu wonen veel van hen op het eiland of in houten hutjes op palen in zee. Het heeft iets weg van een sloppenwijk en er is behoorlijk wat armoede. De opbrengsten van het toerisme op het eiland komt maar in zeer beperkte mate bij hen terecht.
Rondom Mabul heb je ook een aantal mooie duikspots. Mabul is wereldberoemd vanwege het macro-duiken, als je oog hebt voor het spotten van kleine zeediertjes dan kun je hier je hart ophalen. Alle duikscholen bieden pakketten aan waar je een paar duiken doet rondom Mabul en een dag gaat duiken bij Sipadan. Je kan hier ook cursussen doen om je duikbrevet halen.
De kers op de taart is het duiken bij Sipadan. Dit afgelegen eilandje heeft een perfecte ligging. Het is de top van een onderwater berg waar je rondom kan duiken. Het lijkt alsof je aan een soort maritieme snelweg zit, waar de meest exotische vissen voorbij zwemmen. Denk aan clownvissen, papegaaivissen, inktvisjes, zeepaardjes, echt alles komt voorbij. Er zijn ongeveer twaalf duikspots, waarvan Barracuda point het meest beroemd is. Je kan hier terecht komen in gigantische scholen van barracuda's, die als een soort kolkende vortex om je heen draaien. Geweldige ervaring! De hoeveelheid kleuren van het prachtige koraal en de tropische vissen is overweldigend, de foto’s spreken voor zich. Een kant van het eiland grenst aan de diepzee waardoor er zo nu en dan ook grote zeedieren gespot kunnen worden. Met enige regelmaat komen er walvishaaien voorbij. Er zijn zelfs orka’s gezien. De overvloed van zeeleven zal je duizelen. Combineer dit met de perfecte condities en het heldere warme water en je hebt een ervaring om te koesteren.
Sipadan is een beetje meer gericht op advanced duikers vanwege de stromingen die er kunnen staan. Maar met een open water duikbrevet mag je gewoon mee en kan je prima uit de voeten, je mag alleen iets minder diep.
Dat Sipadan nu zo’n mooie plek is met zoveel onderwater leven is niet vanzelfsprekend. Een aantal jaren geleden stonden er nog resorts op Sipadan zelf en voeren de duikboten af en aan. Dit beschadigde het maritieme leven behoorlijk. Door een een territoriaal dispuut tussen een militante Filipijnse groep en de Maleisische overheid en een aantal kidnappingen van toeristen werd de veiligheidssituatie op Sipadan onhoudbaar. Alle resorts zijn toen van het eiland gehaald. Het aantal duiken werd aan banden gelegd waardoor het koraal en het maritieme leven zich weer heeft kunnen herstellen. Een ‘blessing in disguise’ dus. De veiligheidssituatie is nog steeds fragiel, je ziet behoorlijk wat militaire aanwezigheid op Mabul en Sipadan. Maar de afgelopen jaren is het rustig geweest en genieten er 120 duikers per dag van deze prachtige onderwaterwereld.
De Semporna Archipel ligt vrij afgelegen in het zuidoosten van Sabah op Maleisisch Borneo. Het dichtstbijzijnde vliegveld is Tawau. Hier kan je een bus of taxi pakken naar Semporna. Uiteraard kan je ook over land naar Semporna reizen. Het handigst is om met een duikschool je verblijf te regelen op het eiland Mabul. Vanuit Mabul vertrekken de boten om te gaan duiken bij Sipadan. De reis er naartoe is een behoorlijke onderneming, maar de geweldige duikervaring is deze meer dan waard!
Kleine rond reis door Maleisie, Kuala Lumpur, Cameron Highlands Thee plantages/Bloemen kwekerijen, Taman negara 2days 1 night Jungle trekking, Langkawi groot eiland tegen de Thaise grens aan. Ik heb van alles gedaan ben met bus,taxi,tram,metro,veerboot,binnenlandse vlucht. Alles is zeer goed bereikbaar! Mensen zijn aardigste die ik ooit tegengekomen ben. De cultuur is fantastisch!! Het eten is uitermate het lekkerste wat ik heb geproeft en het kost letterlijk 1,- a 2,- euro (9 Maleisische ringet, ligt aan de euro koers natuurlijk) voor een lekker warm maaltijdje kun je zo overal eten( Bamie/rijst/indische/rottie's/vis,visgerechten/kip/varkensvlees/ Ben nergens ziek van geworden in 1 maand tijd. Behalve van de weegschaal die opeens 10,8 KG hoger stond toen ik weer terug kwam. Verder je kan er van alles doen, jet skieen, wind/surfen, para gliden, parasailen, snorkelen (AANRADER!), koraal duiken (AANRADER!)wilde finding nemo's aan me vingertoppen gezogen gehad, Jungle trekking(EEN MUST!) wilde olifanten gezien, slangen/king cobra's,vogelspinnen(25cm) de hele apenheul uit Apeldoorn in het wild. Kortom de natuur is GE-WEL-DIG. Landschappen houd ik zobiezo al van wat je in Maleisie ziet is gewoon snoepje van deze wereldbol. Witte stranden/licht blauw water. En de temperaturen 30celsius plus! Ik zou Maleisie zeker op je bucketlist zetten voor de onvergetelijke ervaring.
Een prachtig land om te bezoeken. Vliegticket gekocht via Kilroy, De rest steeds ter plekke geregeld en dat is goed te doen. Vooral op Borneo was de natuur te gek! Hele mooie jungle gezien en grottentochten gedaan in Mulu park. De steden op in Maleisië zijn niet zo bijzonder, op Kuala Lumpur en Georgetown na. Met het strand hadden we pech, veel regen gehad, desondanks was het prachtig! Eten in Maleisië is overheerlijk en vaak goedkoop. Drank daarentegen zijn Europese prijzen, of duurder.
Rondreis gedaan door Maleissie en het is een veelzijdig land voor ieder wat wils!
Kula lumpur , langkawi genoten zeker de moeite waard
Rondreis door Maleisië!
Begon in Langkwawi, enorm getroffen met het weer, en zeker een must om te bezoeken. Perhentians, ook een hele mooie eiland. Prachtige locatie om te duiken en te snorkelen.
Cameron Highland, een hele andere locatie dan bovenstaande. Maar zeker een mooi plekje om te bezoeken. Een excursie naar de rijstvelden mag je zeker niet overslaan. Bevolking is super aardig en prima om alleen door Maleisië te trekken. De verbindingen tussen de verschillende plekken is super goed te doen. Zeker een aanrader om Maleisië te bezoeken!
Deel je ervaring en help andere reizigers!
Wil je meer weten over reizen naar Maleisië? Bekijk tips & ervaringen.
Rondreizen naar Maleisië