Home
Blog
Vliegen
De luchthavens die het verst verwijderd liggen van de stad die ze dienen

De luchthavens die het verst verwijderd liggen van de stad die ze dienen

op 12 juni 2015
3 minuten leestijd
De luchthavens die het verst verwijderd liggen van de stad die ze dienen

Met een lowcost airline kun je voor een prikje naar bestemmingen vliegen, maar vaak vliegen deze op de tweede of derde luchthaven van een stad. Welke luchthavens het verst verwijderd liggen van de stad die ze dienen lees je in dit artikel.

Een citytrip begint vaak al bij de luchthaven, die zich doorgaans buiten de stadsgrenzen bevindt, maar toch dicht genoeg bij de stad ligt zodat je er in minder dan een half uur kunt komen. Sommige steden zijn echter zo gegroeid, dat een tweede of derde luchthaven noodzakelijk werd, die nog verder buiten de stad kwam te liggen. Veel lowcost airlines maken gebruik van deze secundaire luchthavens om de kosten te drukken, wat volkomen begrijpelijk is, maar het wordt wel misleidend wanneer airlines adverteren met vluchten naar vliegvelden die honderden kilometers verwijderd liggen van de stad. Jetstar Asia probeerde deze truc in 2011 door goedkope vluchten van Singapore naar Shanghai aan te bieden, waar ze in werkelijkheid landden in Hangzhou, bijna 200 kilometer van Shanghai. Deze vlucht lijkt nu geannuleerd te zijn, maar er zijn nog steeds tal van dit soort vluchten operationeel, en zelfs luchthavens met misleidende namen. Hieronder vind je de ergste overtreders.

1. Paris Vatry Disney Airport (XCR)

147 kilometer van Parijs

Het Paris Vatry Disney Airport heet eigenlijk Châlons Vatry Airport, maar wordt op de markt gebracht als zodanig door Ryanair voor hun goedkope vluchten naar Parijs. De luchthaven ligt op 147 kilometer van het centrum van Parijs, en ligt eigenlijk dichter bij Disney (105 kilometer).

2. Frankfurt–Hahn Airport (HHN)

125 kilometer van Frankfurt am Main

Frankfurt-Hahn is een internationale luchthaven die in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts ligt, ten westen van Kirchberg. Hoewel de naam anders doet vermoeden, bevindt de luchthaven zich op circa 125 kilometer ten westen van Frankfurt am Main.

3. Memmingen Airport (FMM)

110 kilometer van München

Memmingen Airport ligt in de stad Memmingerberg, in de Schwaben regio van Duitsland, maar wordt gebruikt als een low-cost alternatief voor de luchthaven van München en wordt daarom soms aangeduid als Memmingen/München-West Airport of soortgelijk door een aantal low-cost maatschappijen.

4. Sandefjord Airport (TRF)

110 kilometer van Oslo

Sandefjord Airport, Torp, ligt ten noordoosten van Sandefjord in Noorwegen en 110 kilometer ten zuiden van Oslo. Sinds 1997 is de luchthaven een bestemming van Ryanair, die het op de markt bracht als een luchthaven die Oslo dient.

5. Stockholm Västerås Airport (VST)

100 kilometer van Stockholm

Stockholm Västerås Airport ligt in de stad Västerås, Zweden, en wordt gebruikt om Stockholm te dienen, ook al is het 100 kilometer verwijderd van deze stad.

6. Stockholm Skavsta Airport (NYO)

100 kilometer van Stockholm

Stockholm Skavsta Airport is een andere luchthaven die Stockholm dient en wordt gebruikt door low-cost luchtvaartmaatschappijen en vrachtvervoerders. Het is de derde grootste luchthaven van Zweden en verwerkt jaarlijks 2,5 miljoen passagiers. Het ligt ook 100 kilometer van Stockholm, maar wordt in marketing uitingen toch aangeduid als zijnde Stockholm.

7. London Oxford Airport (OXF)

100 kilometer van Londen

London Oxford Airport is een particuliere luchthaven vlakbij Kidlington, op 11 kilometer afstand van Oxford en op 100 kilometer van het centrum van Londen. Oorspronkelijk werd de luchthaven Kidlington Airport genoemd, maar deze werd in 2009 omgedoopt tot Londen Oxford, wat tot veel kritiek leidde omdat de nieuwe naam misleidend is.

9. Reus Airport (REU)

100 kilometer van Barcelona

Reus Airport ligt aan de stranden van de Costa Daurada, in de buurt van de stad Reus. De luchthaven ontvangt een grote hoeveelheid passagiers die naar Barcelona op weg zijn, dat ongeveer 100 kilometer naar het noordoosten ligt.

9. Girona–Costa Brava Airport (GRO)

92 kilometer van Barcelona

Gerona-Costa Brava Airport ligt 12,5 kilometer ten zuidwesten van de stad Girona. De luchthaven wordt gebruikt als alternatief voor de luchthaven van Barcelona, ook al ligt de luchthaven 92 kilometer ten noorden van Barcelona.

10. Beauvais–Tillé Airport (BVA)

85 kilometer van Parijs

Beauvais–Tillé Airport ligt in Tille, in de buurt van de stad Beauvais in Frankrijk. Het ligt op 85 kilometer afstand van Parijs, maar ondanks zijn officiële naam Aéroport de Beauvais, wordt er vanwege marketingdoeleinden vaak naar verwezen als Paris–Beauvais.

11. Weeze Airport (NRN)

70 kilometer van Düsseldorf

Weeze Airport ligt in de gemeente Weeze, op ongeveer 70 kilometer van Düsseldorf. Low-cost exploitanten als Ryanair verwijzen er naar als "Düsseldorf-Weeze". Woon je dicht bij de grens, dan kan het een voordelige luchthaven zijn voor bijvoorbeeld vluchten naar Londen. Vanaf Venlo is het slechts 30 kilometer en Nijmegen ligt op 46 kilometer.

12. London Stansted Airport (STN)

68 kilometer van Londen

Londen Stansted Airport ligt in Stansted Mountfitchet, op 68 kilometer van Londen. Het wordt gebruikt door een aantal grote Europese lowcost airlines.

13. London Southend Airport (SEN)

68 kilometer van Londen

Nog een luchthaven die even ver van het centrum van Londen is verwijderd is London Southend Airport, in het district Rochford.

14. Tokyo Narita Airport

60 kilometer van Tokyo

Tokyo Narita Airport, voorheen en oorspronkelijk bekend als New Tokyo International Airport, ligt ongeveer 60 kilometer ten oosten van het centrum van Tokio

Meer blogs