Home
Blog
Bestemmingen
7 weetjes over Jamaica

7 weetjes over Jamaica

op 1 december 2014
2 minuten leestijd
7 weetjes over Jamaica

Wie aan Jamaica denkt, denkt al snel aan Bob Marley, Usain Bolt, reggae en Rastafari's. Er zijn echter meer interessante dingen bekend over dit eiland, waar slechts 3 miljoen mensen wonen. Hier 7 weetjes over Jamaica die je waarschijnlijk nog niet wist.

James Bond werd geboren op Jamaica

Ian Fleming, de schrijver van de James Bond boeken had een woning genaamd "Goldeneye" in Oracabessa, een slaperig dorpje in de parochie van St. Mary aan de noordkust van Jamaica. Het was hier waar hij zijn James Bond personage bedacht en de eerste James Bond film "Dr. No" werd ook gefilmd op Jamaica. Onder andere Discovery Bay en de Laughing Waters waren filmlocaties voor deze film.

Een van de duurste koffiesoorten komt van Jamaica

In de Blue Mountain regio wordt een zeer exclusieve koffiesoort geteeld: Jamaica Blue Mountain. De hoog gelegen Blue Mountains liggen ten noorden van de hoofdstad Kingston. De koffie staat bekend om zijn milde, net-bittere smaak en is één van de duurste koffiesoorten ter wereld. Een pond Jamaica Blue Mountain kost wel bijna 25 euro. Zo'n 80% van deze koffie wordt naar Japan geëxporteerd en het is ook een ingrediënt van Tia Maria.

De handel in bananen en het Caribische toerisme is er ontstaan

De wereldwijde habdel in bananen is op Jamaica begonnen en ook het toerisme naar het Caribische gebied. In de late jaren 1800 begonnen stoomschepen te varen tussen het noordoosten van de Verenigde Staten en parochies van St. Thomas en St. Mary. Toen deze schepen passagiers begonnen mee te nemen, is het toerisme hier ontstaan.

Er leven weinig Rastafari's op Jamaica

Jamaica mag dan bekend staan om de Rastafari's die er wonen, maar toch is slechts 1 procent van de bevolking van Jamaica aanhanger van deze beweging. Ook de rasta kapsels zijn ook al lang niet meer de norm op Jamaica, waar veel vrouwen hun haar steil maken en mannen kortgeschoren kapsels rocken.

Marihuana is illegaal op Jamaica

Ondanks de alomtegenwoordige posters van Bob Marley en Peter Tosh met joints in hun mond, is marihuana nog steeds illegaal op Jamaica. Toch werd er dit jaar een wetgeving ingevoerd om het gebruikt van marihuana te decriminaliseren en een gereguleerde medische en recreatieve marihuana-industrie te ontwikkelen. Tot 50 gram krijgen mensen sinds juni een kleine boete als ze worden aangehouden met marihuana en het komt niet hun strafblad te staan.

Jamaica is meer dan zon, zee en strand

De oorspronkelijke naam van Jamaica is Xaymaca, geschonken door de originele Taino inwoners, en betekent 'Land van hout en water". Het past bij het bergachtige eiland met een aantal verschillende klimaatzones, van dorre, bijna woestijn-achtige omstandigheden met zandduinen langs de zuidkust tot tropische regenwouden in het noordoosten en grote hoge alpine gebieden waar de temperaturen 's nachts onder het vriespunt vallen. Bijvoorbeeld in de Blue Mountains, waar je op een heldere dag een spectaculair uitzicht hebt op Kingston en de kustlijn en waar 280 vogelstoorten voorkomen.

Jamaica was een toevluchtsoord voor verbannen Joden

Jamaica werd een toevluchtsoord voor verbannen Joden die op de vlucht waren voor de Spaanse Inquisitie. De Spaanse kroon, die het eiland regeerde tussen 1492 en 1655, nam een meer ontspannen houding in ten opzichte van de vrijheid van godsdienst. Tegenwoordig heeft Jamaica het meeste aantal kerken per inwoner dan ieder ander land. Vrijwel ieder geloof vind je dan ook wel terug op Jamaica.

Reisorganisaties met reizen naar Jamaica

Meer blogs over Jamaica

Beoordelingen van Jamaica

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9
Cultuur
8.3
Stranden
9.4
Steden
7.4
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.8