Luik

Luik

Bourgondische stad aan de Maas

De Belgische stad Luik is niet zo bekend als bestemming voor een stedentrip, maar is toch de moeite waard om eens te bezoeken. Het heeft namelijk een mooi oud centrum, groot cultureel aanbod en je kunt er bovendien uitstekend winkelen en lekker eten.

Top reisorganisaties naar België

Top reisorganisaties naar België
Luik

In Luik valt genoeg te doen tijdens een weekendje weg. De stad is gelegen aan de Maas en het gezellig centrum een aaneenschakeling van mooie straatjes, pleinen vol terrassen, goede restaurants en delicatessenwinkels.

Station van Luik

Wie met de trein naar Luik reist, doet er goed aan om even stil te blijven staan bij het bijzondere station. Station Luik-Guillemins wordt namelijk wereldwijd geroemd vanwege haar hypermoderne architectuur. Het werd ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava, die ook verantwoordelijk was voor het design van station World Trade Center in New York. Hij liet zich voor het station van Luik inspireren door de vormen van het vrouwelijk lichaam en creëerde een ontwerp dat grotendeels bestaat uit glas, staal en beton.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Citadel van Luik

De Citadel van Luik is gelegen op een heuvel en diende vroeger als verdedigingswerk. Het bouwwerk staat er al ruim een millennium, want omstreeks het jaar 1000 werden op deze plek de eerste verdedigingswallen opgeworpen. In de loop der eeuwen is de citadel steeds een beetje opgeknapt en uitgebreid, maar tegenwoordig komt men hier vooral om te wandelen en te genieten van het uitzicht. Op de hellingen van de citadel zijn een aantal wandelroutes uitgestippeld en onderweg kom je langs de mooiste plekjes voor een rustige picknick.

Museum La Boverie

Cultuurliefhebbers moeten koers zetten naar Museum La Boverie, dat is gelegen op een mooi plekje aan de oevers van de Maas. Dit toonaangevende musea heeft een nauwe samenwerking met het Louvre in Parijs en staat bekend om haar indrukwekkende collectie. Je kunt hier werken van onder andere Matisse, Picasso en Van Gogh bekijken, maar het museum heeft ook regelmatig stukken uit het Louvre te leen. Daarnaast kun je hier terecht voor wisselende tentoonstellingen die verschillende kunstvormen in de kijker zetten. Andere interessante musea in de stad Luik zijn het Grand Curtius en Museum van het Waalse Leven.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

La Batte

De leukste dag om Luik te bezoeken? Op zondag! Langs de oevers van de Maas vind je dan namelijk de zondagsmarkt La Batte. Straten worden afgesloten voor verkeer, en bieden plek aan honderden kraampjes met verse groenten, fruit, kleding en tweedehands boeken. Het is de oudste en grootste markt van heel België en je ben er rustig de hele dag zoet met snuffelen tussen alle koopwaar. Het is op deze dag ook in de rest van de stad gezellig druk, met volle terrassen en winkelstraten.

Montagne de Bueren

Je kunt via het kronkelige wandelpad naar de Citadel klimmen voor een mooi uitzicht over de stad, maar iets verderop kun je ook de steile trap nemen die naar de top van Montagne de Bueren loopt. De trap ontzettend lang en steil, om precies te zijn 374 traptreden. Het is even aanpoten om aan de top te geraken, maar inspanning wordt in dit geval rijkelijk beloond met een mooi uitzicht over de stad Luik.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Impasses

Luik heeft een verrassend charmante binnenstad, met tal van oude huisje, smalle straatjes en fotogenieke binnenplaatsen. Deze delen van de stad worden Impasses genoemd en zijn tegen de hellingen van de citadel gelegen. De straatjes zijn zo smal dat er geen auto’s doorheen kunnen rijden en je komt er ook verrassend weinig toeristen tegen. Het is desalniettemin zeker de moeite waard om hier op ontdekking te gaan, want je krijgt op deze manier een heel ander beeld van de stad Luik.

Paleis van de Prins-bischoppen

In het centrum van Luik kun je een bezoek brengen aan het indrukwekkende Paleis van de Prins-bisschoppen. Het stadspaleis deed lange tijd dienst als onderdak voor het bisschoppelijke bestuur van de stad, maar tegenwoordig zetelt hier justitie en het provinciebestuur. Als toerist kun je niet alleen de imposante voorgevel bewonderen, maar mag je ook een kijkje nemen op een van de fotogenieke binnenplaatsen. Deze is bijzonder vanwege de omliggende zuilenarcade, elke zuil ziet er namelijk anders uit.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Reizen naar Luik — Hoe kom je er?

Luik ligt in Waals België, op slechts een half uurtje reizen vanaf Maastricht. De stad is goed bereikbaar met de auto, al kan het parkeren in de binnenstad soms voor wat problemen zorgen. Je kunt er ook voor kiezen om met het openbaar vervoer naar Luik te reizen, want er zijn rechtstreekse verbindingen met Maastricht. Vanaf het station Luik Guillemins is het nog zo’n 20 minuten lopen naar de binnenstad, mar er rijden uiteraard ook bussen naar het centrum.

Populaire reizen naar Luik

17-Daagse rondreis Sri Lanka en Malediven

17-Daagse rondreis Sri Lanka en Malediven

Pidurutalagala, Adam's Peak

Meer bezienswaardigheden in België

Alle bezienswaardigheden in België

België ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Luik ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis België.
Natuur & omgeving
7.7
Cultuur
7.3
Stranden
6.3
Steden
7.9
Eten & drinken
7.4
Activiteiten
7.5
6,8

Prachtige groepsreis Klassiek Cuba met Tui Nederland! ♡

België
Groepsrondreis met TUI
24-09-2023

Het was mijn eerste ervaring met een verre reis in combinatie met een groepsreis maar wat heb ik er ontzettend van genoten! Cuba is een zeer mooi land, mooie natuur, schitterende bevolking maar enorm veel armoede. Had er mij wel op voorbereidt maar had niet verwacht dat het zo erg ging binnenkomen. Yosdany praat zo gepassioneerd over zijn land dat je niet anders kan dan direct verliefd te worden. #in Cuba kan alles, zo gaan we hem blijvend herinneren! Bedankt voor de boeiende uitleg en de goede zorgen, ook dikke duim voor buschauffeur Juandri. We hadden ook een super leuke groep die ook echt aan mekaar hing, ben blij dat ik er mocht deel vanuit maken! Kort samengevat: I LOVE CUBA! ♡♡♡

Celine
Gereisd met vrienden
6,8

Xhoffraix

België
Familiereis
01-02-2017

Klein plaatsje. Mooie omgeving om te wandelen of te fietsen. Verder weinig te doen in het dorp, echt voor rustzoekers.

Japke nijholt
Gereisd met gezin in July 2013
7,5

Rochefort

België
01-02-2017

Cultuur en natuur. Mooi om te wandelen. Pittoresk dorp. Verder niet zo heel veel te doen voor kinderen.

Japke nijholt
Gereisd met gezin in July 2012
7,3

Wirtzfeld

België
Familiereis
01-02-2017

In de omgeving van Wirtzfeld is veel te doen voor mensen die van de natuur houden of met kinderen op stap zijn.

Japke nijholt
Gereisd met gezin in July 2011
8,5

Schitterend Durbuy en omgeving

België
Familiereis
31-01-2017

Je kunt in de omgeving mooi fietsen, kanoën of wandelen. Durbuy zelf is een toeristisch, maar erg leuk stadje. In de zomer kun je heerlijk buiten op een van de vele terrassen eten.

Japke nijholt
Gereisd met partner in July 2013

Wil je meer weten over reizen naar België? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar België