Leuven

Leuven

Gezellige Vlaamse studentenstad

Leuven is een van de leukste Vlaamse steden en compact genoeg om in een paar dagen te leren kennen. Er zijn een aantal bezienswaardigheden die het bewonderen waard zijn, maar het is ook een aanrader om je te verdiepen in de lokale biercultuur.

Top reisorganisaties naar België

Top reisorganisaties naar België
Leuven

Leuven is een onvervalste studentenstad en dat draagt bij aan het sfeervolle karakter. Er valt altijd wel iets te beleven en in de cafés is het steevast gezellig druk. Er valt in ieder geval genoeg te zien en te doen, en daarom leent Leuven zich uitstekend voor een stedentrip.

Stadhuis

De meest prominente bezienswaardigheid in Leuven is het opvallende stadhuis. Het historische bouwwerk ligt aan de Grote Markt en heeft een prachtige gotische gevel. De eerste steen werd gelegd in 1439 en en het duurde ruim dertig jaar om het bouwwerk te voltooien. Anno nu is het stadhuis alleen nog maar voor plechtigheden in gebruik, maar het is wel mogelijk om van binnen een kijkje te nemen tijdens een rondleiding. Deze staat elke middag op het programma en wordt gegeven door een professionele gids.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Begijnhof

Leuven kent niet één, maar twee begijnhoven. Dit zijn historische delen van de stad waar van oudsher een gemeenschap van ongehuwde vrouwen woonde. Het Groot Begijnhof Leuven is een van de mooiste plekjes in de stad en bestaat uit tientallen prachtig gerestaureerde straatjes. Hier wordt het straatbeeld bepaald door mooie vakwerkhuizen en stille steegjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. In Leuven kun je daarnaast ook een bezoek brengen aan het Klein Begijnhof. Deze ligt aan de andere kant van de stad en hoorde waarschijnlijk bij de nabijgelegen abdij van Sint-Geertrui.

Bier

Bierliefhebber? Dan kom je in Leuven aan je trekken, want het is een echte bierstad. In het centrum stikt het van de gezellige biercafés, maar je kunt ook een kijkje nemen in een brouwerij. De bekendste is natuurlijk de hypermoderne brouwerij van Stella Artois, waar je tijdens een rondleiding alles leert over de geschiedenis van dit Belgische pils. Maar ook kleinere brouwerijtjes zijn in het centrum van de stad goed vertegenwoordigd. Op vrijwel elke plek kun je aanschuiven voor een proeverij. Daarnaast staat er bijna altijd wel een bierfestival op de agenda, dus houd het programma zeker in de gaten als je een weekendje Leuven plant.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Sint Pieterskerk

Tijdens een stedentrip Leuven zullen de prachtige gebouwen in het centrum van de stad je ongetwijfeld opvallen, maar vooral de indrukwekkende Sint-Pieterskerk is het bezichtigen waard. Dit is de oudste parochie van de stad, maar tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog heeft het pand flink wat schade opgelopen. Desondanks beschikt de kerk over een flinke collectie kunstschatten en staat het pand zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een andere mooie kerk in het centrum van Leuven is de Sint-Michielskerk.

M Museum

Het belangrijkste museum van de stad is M Leuven. Dit museum heeft een zeer uitgebreide kunstcollectie met meer dan 52.000 werken. De focus ligt vooral op regionale kunst en cultuur, maar tijdens wisselende tentoonstellingen wordt soms ook het werk van internationale artiesten geëxposeerd.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Universiteit

De KU Leuven is de grootste universiteit van België en daar kun je tijdens een bezoekje maar moeilijk omheen. Leuven is een onvervalste studentenstad, met veel leuke cafés en betaalbare restaurants. Op de universiteit valt bovendien het nodige te zien. Zo is het een aanrader om een bezoek te brengen aan de prachtige universiteitsbibliotheek. Niet alleen de buitenkant is een plaatje, neem ook zeker binnen een kijkje. De indrukwekkende leeszaal lijkt regelrecht uit een film te komen en vanaf de hoge toren heb je een geweldig uitzicht over de stad.

Oude Markt

Het kloppend hart van studentenstad Leuven wordt gevormd door de Oude Markt. Dit is het gezelligste plein in het hele centrum en op een zonnige dag zitten de terrassen vol met mensen. Het plein is ontzettend fotogeniek, maar ook een van de belangrijkste uitgaansgebieden in de stad. Het verhaal gaat zelfs dat je in een van de biercafé's de langste toog ter wereld kan vinden. Hoe dan ook: hier kun je tot laat in de avond terecht voor een biertje en een borrel, en wordt het gegarandeerd gezellig.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Reizen naar Leuven — Hoe kom je er?

Leuven ligt een stukje ten oosten van Brussel en leent zich uitstekend voor een weekendje weg. Vanaf de Nederlandse grens is het nog ongeveer een uurtje rijden, maar het is net zo makkelijk om met het openbaar vervoer naar Leuven te reizen. Als je vanuit Amsterdam de internationale trein pakt, hoef je alleen over te stappen in Brussel en sta je binnen 3 uur in het centrum van de stad. Het grote voordeel is dat je je dan geen zorgen hoeft te maken over parkeren of parkeerkosten. Het centrum van Leuven is bovendien compact en de belangrijkste bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar. Tijdens een weekendje weg hoef je dus geen gebruik te maken van het openbaar vervoer, want lopend kom je bijna overal.

Meer bezienswaardigheden in België

Alle bezienswaardigheden in België

België ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Leuven ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis België.
Natuur & omgeving
7.6
Cultuur
7.3
Stranden
6.3
Steden
8.1
Eten & drinken
7.7
Activiteiten
7.5
6,8

Xhoffraix

België
Familiereis
01-02-2017

Klein plaatsje. Mooie omgeving om te wandelen of te fietsen. Verder weinig te doen in het dorp, echt voor rustzoekers.

Japke nijholt
Gereisd met gezin in July 2013
7,5

Rochefort

België
01-02-2017

Cultuur en natuur. Mooi om te wandelen. Pittoresk dorp. Verder niet zo heel veel te doen voor kinderen.

Japke nijholt
Gereisd met gezin in July 2012
7,3

Wirtzfeld

België
Familiereis
01-02-2017

In de omgeving van Wirtzfeld is veel te doen voor mensen die van de natuur houden of met kinderen op stap zijn.

Japke nijholt
Gereisd met gezin in July 2011
8,5

Schitterend Durbuy en omgeving

België
Familiereis
31-01-2017

Je kunt in de omgeving mooi fietsen, kanoën of wandelen. Durbuy zelf is een toeristisch, maar erg leuk stadje. In de zomer kun je heerlijk buiten op een van de vele terrassen eten.

Japke nijholt
Gereisd met partner in July 2013
7,8

Brussel

België
31-01-2017

Drukke, toeristische stad. Veel oude mooie gebouwen, maar de stad zelf vind ik niet zo bijzonder. Manneke Pis stelt eigenlijk ook niet veel voor.

Japke nijholt
Gereisd met partner in December 2012

Wil je meer weten over reizen naar België? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar België