Home
Blog
Opmerkelijk
Helft Turkije-gangers reist zonder vaccinatie

Helft Turkije-gangers reist zonder vaccinatie

op 19 januari 2011
1 minuut leestijd
Helft Turkije-gangers reist zonder vaccinatie

Bijna de helft van alle Nederlandse vakantiegangers die het afgelopen jaar naar Turkije, Egypte, Marokko of Kroatië zijn geweest, heeft zich niet laten vaccineren.

Bijna de helft van alle Nederlandse vakantiegangers die het afgelopen jaar naar Turkije, Egypte, Marokko of Kroatië zijn geweest, heeft zich niet laten vaccineren. Voornamelijk omdat ze de noodzaak niet inzien (46%) en de kosten te hoog vinden (26%). Vier op de tien Nederlanders weten bovendien niet of de zorgverzekeraar vaccinaties vergoedt. Dit blijkt uit onderzoek dat TNS NIPO heeft uitgevoerd in opdracht van Gezond Op Reis. De onderzoeksresultaten werden vandaag gepresenteerd tijdens de opening van de Vakantiebeurs.

Dr. David Overbosch, directeur van het Travel Clinic Havenziekenhuis Rotterdam, vertelt: “Landen als Egypte, Turkije, Marokko en Kroatië zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot populaire vakantiebestemmingen. Reizigersziekten komen vaker voor dan je denkt. Voor Egypte zijn veel mensen zich daarvan bewust, voor een land als Kroatië geldt dat veel minder. Wij zien in het Havenziekenhuis regelmatig patiënten met klachten na een vakantie in een van deze landen.” 

Vergoeding reizigersvaccinaties
Uit het onderzoek blijkt dat 73% van de Egypte- en 62% van Marokko-gangers zich laten vaccineren. Voor Turkije (54%) en Kroatië (39%) liggen deze cijfers beduidend lager. Een derde van de vakantiegangers die zich wel laten vaccineren, kiest voor een combinatie van hepatitis A en B. Reizigers die bij de ziektekostenverzekeraar een aanvullende verzekering hebben afgesloten, komen in de meeste gevallen in aanmerking voor een gehele of gedeeltelijke vergoeding van de kosten van benodigde reizigersvaccinaties. De reisbranche en de zorgverzekeraars geven meer en meer invulling aan hun verantwoordelijkheid om reizigers behulpzaam te zijn bij een optimale voorbereiding van een reis.

Opvallende resultaten
  • 48% van Nederlandse vakantiegangers naar Turkije, Egypte, Marokko of Kroatië heeft zich niet laten vaccineren. 
  • De meerderheid (57%) geeft aan niet goed op de hoogte te zijn van noodzakelijke vaccinaties voor verschillende risicolanden.
  • 60% weet niet of/52% denkt dat er geen vaccinaties tegen hepatitis bestaan. 
  • Vier op tien Nederlanders weten niet of zorgverzekeraar vaccinaties vergoedt.

Top reizen naar Turkije

Reisorganisaties met reizen naar Turkije

Beoordelingen van Turkije

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
7.5
Cultuur
7.5
Stranden
7.8
Steden
7.5
Eten & drinken
8.1
Activiteiten
8.2