Home
Blog
Bestemmingen
Eenzaam kasteel in Saoedi-Arabië: Qasr al-Farid

Eenzaam kasteel in Saoedi-Arabië: Qasr al-Farid

op 3 maart 2015
1 minuut leestijd
Eenzaam kasteel in Saoedi-Arabië: Qasr al-Farid

In het noorden van Saoedi-Arabië bevindt zich een bijzondere graftombe, van vier verdiepingen hoog: Qasr al-Farid. Het is een van de belangrijkste archeologische plekken van het land.

Ongeveer 1.400 km ten noorden van de hoofdstad Riyad ligt Mada'in Saleh, een oude stad uit de pre-islamitische periode. Deze stad ligt op een strategische positie op een van de meest belangrijke oude handelsroutes, die het zuiden van het Arabische schiereiland verbindt met het noorden, maar ook vanwege het grote economische en culturele centrum van Mesopotamië, Syrië en Egypte. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste en oudste oude steden in het land en de tweede grootste stad van de Nabateeërs, die hier in de eerste eeuw na Christus regeerden. Tegenwoordig is Mada'in Saleh een belangrijke archeologische plek die vaak wordt vergeleken met die van Petra. De meest verbluffende ruïne, en het meest iconische symbool van Mada'in Saleh is Qasr al-Farid. Deze is wel vier verdiepingen hoog en ligt niet ver van het centrum van de oude stad Nabataean van Hegra.

"Qasr al-Farid" betekent "het eenzame kasteel", en is zo genoemd omdat het volledig geïsoleerd is van de anderen. Ondanks de fantasievolle naam, is Qasr al-Farid slechts een graftombe. Het werd uitgesneden uit een enkele rots in de eerste eeuw na Christus, maar werd nooit volledig afgemaakt, waardoor het een interessant studieobject is. Het zwaar gebeitelde oppervlak van het onderste deel laat zien hoe er gehakt wordt van boven naar beneden. Qasr al-Farid is slechts één van de negentig dergelijke monumentale graven die hier zijn uitgehouwen tijdens de hoogtijdagen van de Nabateeërs.

Andere graven van Mada'in Saleh

Meer blogs