Home
Blog
Bestemmingen
De 15 mooiste plekken van Jordanië

De 15 mooiste plekken van Jordanië

5 minuten leestijd
De 15 mooiste plekken van Jordanië

Jordanië is mysterieus, betoverend en overtreft je verwachtingen in zo veel opzichten. Boordevol cultuur en spectaculaire landschappen. Dit zijn de 15 mooiste plekken.

Deze parel in het Midden-Oosten staat vooral bekend om de wereldberoemde stad Petra, maar het land heeft zo veel meer moois te bieden. Jordanië is een topbestemming voor een rondreis, waarop je de volgende 15 highlights zeker niet mag missen.

1. Petra

petra
petra

Uiteraard mag Petra op deze lijst niet ontbreken. De wereldberoemde rotsstad lag jaren verborgen achter een kloof, maar is nu dé bezienswaardigheid van Jordanië. Niet voor niets wordt het als één van de zeven wereldwonderen gezien. Het moment waarop je vanuit de 70 meter hoge Siq kloof de beroemde schatkamer Al Khazneh ziet opdoemen, zul je niet snel vergeten. Al is deze schatkamer het bekendste bouwwerk van Petra er zijn nog zo veel meer indrukwekkende overblijfselen te zien, zoals graftombes, een imposant klooster en een theater.Zorg wel dat je vroeg uit de veren bent als je de grote hordes toeristen voor wilt zijn.

2. Amman

amman
amman

Ook de hoofdstad van Jordanië is een bezoek meer dan waard. Dit is waarschijnlijk waar je reis door Jordanië begint. Spring nou niet meteen in je huurauto om de rest van het land te gaan verkennen. Ook Amman heeft een aantal prachtige, historische bezienswaardigheden. Wij tippen de hoogste berg van Amman, de Jebel al-Qala’a omringd door de Citadel van Amman en prachtige ruïnes als het Romeins Amfitheater. Uiteraard slenter je ook nog even door Downtown Amman met allemaal leuke winkeltjes en eetgelegenheden. Op de 370 meter lange Adbali Boulevard ervaar je de moderne kant van Amman. Gigantische gebouwen met luxe winkels, restaurants en hippe skybars.

3. Dode Zee

dode zee
dode zee

Je trip door Jordanië is niet compleet zonder een duik in de Dode Zee, tussen Israël en Jordanië. Alleen al de trip ernaartoe over de Dead Sea Highway is een onvergetelijke ervaring. De Dode Zee is eigenlijk geen zee, maar een meer. Het is het laagst gelegen punt ter wereld, met zo’n groot zoutgehalte dat je er zonder moeite in blijft drijven. En dobberen maar!

4. Wadi Mujib

wadi mujib
wadi mujib

Ook de actieve reiziger komt in Jordanië aan zijn trekken. In de spectaculaire kloof van Wadi Mujib, op zo’n half uurtje rijden van de Dode Zee, kun je avontuurlijke hikes doen. Je wandelt door de rivier, door stroomversnellingen en over watervallen. Sommige routes bevatten ook canyoning. De Siq trail kun je prima op eigen houtje doen, maar er zijn ook een aantal grotere hikes waarvoor je een gids nodig hebt.

5. Wadi Rum

wadi rum
wadi rum

Nog zo’n hoogtepunt is de Wadi Rum woestijn. Met haar spectaculaire rotsformaties misschien wel één van de mooiste woestijnen ter wereld. Uitgestrekte vlakes vol met oranje zand, kloven en de bekende Burdah Rock Bridge, vlakbij de grens met Saudi-Arabië. Een must is het maken van een jeeptour. Beleef een prachtige zonsondergang middenin de woestijn en overnacht in een authentiek Bedoeïenenkamp. Je waant je hier écht in een sprookje.

6. Aqaba

aqaba
aqaba

Aqaba aan de Rode Zee in het zuiden van Jordanië is een aanrader voor liefhebbers van zon, zee, strand én de onderwaterwereld. Je kunt hier eerlijk bijkomen, lekker chillen op het strand of snorkelen. De Rode Zee is ook een paradijs voor duikers. Kraakhelder water, kleurrijke vissen en prachtige koraalriffen.

7. Ruïnes van Jerash

jordan city
jordan city

Jerash wordt ook wel de Grand Canyon van Jordanië genoemd en ligt op een uurtje rijden van Amman. Net als de ruïnes in Griekenland en Italië, zijn ook dit overblijfselen uit de klassieke oudheid. De ruïnes van Jerash zijn één van de grootste overgebleven Romeinse ruïnes van de wereld. Een indrukwekkende verzameling tempels, zuilen en stadspoorten, allemaal overblijfselen van de verwoeste stad. De ruïnes zijn in de negentiende eeuw herontdekt, maar waarschijnlijk in de vierde eeuw voor Christus gebouwd.

8. Madaba

madaba
madaba

Madaba is een klein, relaxt stadje vlakbij Amman. Madaba staat ook wel bekend als de mozaïekstad vanwege de eeuwenoude kaart van Palestina in St George’s Church. De kaart is gemaakt met meer dan twee miljoen mozaïeksteentjes. Het is een erg fijn stadje met een authentieke sfeer; veel relaxter dan het drukke Amman. Je vindt er leuke restaurantjes en doordat ongeveer een derde van de inwoners Christen is, wordt er ook op meer plekken alcohol verkocht.

9. Mount Nebo

mount nebo
mount nebo

Mount Nebo is één van de religieuze hoogtepunten van het land en ligt op een kwartiertje rijden vanaf Madada, ten zuiden van Amman. Vanaf deze berg keek Mozes uit over het Beloofde Land. En moet gezegd worden, van dit uitzicht zul je écht onder de indruk zijn.

10. Umm Qais

umm qais
umm qais

Het noordwesten van Jordanië wordt door veel bezoekers overgeslagen, maar dat is zonde. Je vindt hier bijvoorbeeld de archeologische opgravingen van Umm Qais. Door deze Hellenistische stad Gadara liep vroeger een belangrijke karavaanroute vanuit Syrië. De stad heeft een prachtige ligging, met uitzicht over de Golan hoogvlaktes, de Jordaanvallei en het meer van Galilea.

11. De burcht van Shobak

burcht shobak
burcht shobak

De burcht van Shobak is een oud kruisvaarderskasteel gelegen aan de King’s Highway ten noorden van Petra. De ligging van de burcht is spectaculair, op een heuvel middenin een wild, afgelegen landschap. Het uitzicht vanaf de burcht is adembenemend mooi! In de burcht vind je allerlei donkere gangen en ruimtes. Er is ook een trap naar een geheime gang met maar liefst 375 treden. Een bijzondere ervaring, maar als je niet van kleine ruimtes houdt raden we het af.

12. Siq al-Berid: Little Petra

siq al berid
siq al berid

Vanuit Shobak kom je via King’s Highway bij Siq al-Berid, dat door haar gelijkenis met het machtige Petra bekend staat als Little Petra. Als je Petra al hebt bewonderd, valt deze kleinere versie misschien in het niet. Maar toch wil je ook deze plek niet missen. De ‘kloof’ is een stuk korter dan die in Petra, slechts 350 meter. maar onderweg zie je een aantal prachtige overblijfselen, tempels en tombes. Uiteindelijk kom je op een plein met gebouwen, in de rotsen uitgehouwen trappen en de Little Petra poort.

13. Dana Natuurreservaat

dana natuur
dana natuur

Het Dana Natuurreservaat is met maar liefst 320 km2 het grootste beschermde natuurgebied van Jordanië. Je vindt er spectaculaire bergen, wadi’s en zandduinen. Er zijn honderden verschillenden planten- en vogelsoorten te vinden. Maar ook bijzondere dieren, zoals de grijze wolf en bedreigde dieren waaronder de woestijnkat en de kleine torenvalk. Een indrukwekkend reservaat met prachtige wandelroutes en een bedoeïenendorpje met eeuwenoude huizen.

14. De Jordaan rivier

jordan river
jordan river

De Jordaanrivier vormt een natuurlijke grens tussen Jordanië en Israël. In deze rivier vind je een wel heel bijzondere plek, namelijk de doopplek van Jezus. Het is één van de religieuze hoogtepunten van het land waar Jezus werd gedoopt door Johannes de Doper. Je kunt hier een rondleiding met een gids maken die je alles vertelt over de geschiedenis. Ook kun je je zelf laten dopen.

15. King’s Highway

jordanie king's highway
jordanie king's highway

Jordanië is een uiterst geschikt land voor een rondreis met je eigen vervoer. De King’s Highway mag je dan zeker niet missen. De weg verbindt sommige van de mooiste plekken van Jordanië, bijvoorbeeld die tussen Petra en Wadi Rum, en leidt je door spectaculair mooie landschappen.

Top reizen naar Jordanië

Reisorganisaties met reizen naar Jordanië

Meer blogs over Jordanië

Beoordelingen van Jordanië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.6
Cultuur
8.7
Stranden
7
Steden
7.6
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.5