Home
Blog
Bestemmingen
8 dingen die je niet mag missen in Istanbul

8 dingen die je niet mag missen in Istanbul

op 6 oktober 2013
2 minuten leestijd
8 dingen die je niet mag missen in Istanbul

Istanbul heeft bezoekers dan ook veel te bieden. Hier geven we je 8 dingen die je zeker niet mag missen in Istanbul!

De stad Rome mag dan wel de eeuwige stad genoemd worden, maar de Turkse hoofdstad Istanbul kent ook een zeer lange geschiedenis. De beide steden zijn ongeveer even oud, maar voor lange tijd was Istanbul groter, welvarender en invloedrijker dan de Italiaanse stad. Sterker nog, Istanbul (toen nog bekend als Constantinopel) heerste honderden jaren over Rome als hoofdstad van het Romeinse Rijk.

Nog altijd dwingt deze voormalige hoofdstad van het Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse Rijk gezag af. De magie van de stad ligt besloten in de samenkomst van twee werelddelen: de rivier de Bosporus loopt dwars door de stad en scheidt Azië van Europa.

Istanbul heeft bezoekers dan ook veel te bieden. Hier geven we je 8 dingen die je zeker niet mag missen in Istanbul:

De Blauwe Moskee

De Sultan Ahmet Moskee, de officiële naam van de Blauwe Moskee, werd gebouwd in 1609 door Sultan Ahmed I. De moskee beschikt over een centrale koepel, acht secundaire koepels en zes minaretten en wordt beschouwd als het hoogtepunt van twee eeuwen Ottomaanse moskeeën bouw.

De mysteries van ondergronds Istanbul

Honderden zuilen houden bogen en koepels omhoog in een prachtig werk van architectuur die nooit bedoeld was om gezien te worden. De enorme ruimte werd gebouwd als wateropslagplaats en werd zo'n 1500 jaar door de stad gebruikt. Dergelijke wateropslagplaatsen, zoals bijvoorbeeld de Basilica Cisterne, vindt je door de hele stad en werden aangelegd om in tijden van belegering over voldoende schoon drinkwater te kunnen beschikken. De ruimtes zijn verrassend sierlijk en bevatten mysterieuze Medusahoofden. Een aantal scènes uit de James Bondfilm 'From Russia With Love' werden opgenomen in de Basilica Cisterne.

De Grote Bazaar

De Grote Bazaar is een van de grootste overdekte markten ter wereld met meer dan 58 straten, 1.200 winkels en heeft tussen de 250.000 en 400.000 bezoekers per dag. De bazaar staat bekend om zijn winkels voor sieraden, aardewerk, specerijgewassen en tapijten. Wie van winkelen houdt, is hier dus wel even zoet!

Turks fruit

Turks fruit, in het Engels ook wel bekend als 'Turkish Delight' is een zoete lekkernij die je overal in Istanbul tegenkomt. De lekkernij bestaat voor een groot deel uit suiker, fruit, kokos en gelei, met soms wat nootjes en kan verschillende kleuren hebben. Super lekker!

De Hagia Sophia

Keizer Justinianus wilde in het jaar 532 de grootste kerk ter wereld bouwen met als resultaat de Hagia Sophia, ook wel bekend als de Ayasofya. De enorme kathedraal werd slechts in vijf jaar voltooid en was bijna duizend jaar lang de grootste kerk ter wereld, tot aan de Renaissance periode in Europa. Tegenwoordig is de moskee een museum. Het bevindt zich in het oude stadscentrum op het Europese deel van Istanbul.

Turkse tapijten

De Turken hebben een lange traditie in het maken van kleden en tapijten. De techniek vindt zijn oorsprong bij de nomaden. Leer in Istanbul hoe Turkse tapijten worden gemaakt, welke soorten kleurstoffen worden gebruikt en hoe je de beste kwaliteit kunt herkennen.

Het Topkapıpaleis

Het Topkapıpaleis is waar, na de val van het Romeinse Rijk in 1453, de Osmaanse sultans vierhonderd jaar hebben geleefd. Tegenwoordig is het paleis een museum over de keizertijd.

De Tünel

De Tünel was de eerste ondergrondse metro op het Europese continent en werd geopend op 17 januari 1875. De lijn loopt tussen de wijken Karaköy (Galata) en Beyoğlu (Pera), over een afstand van zo'n 573 meter aan de noordkant van de Gouden Hoorn in Istanbul.

Relevante reisorganisaties

Beoordelingen van Turkije

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
7.5
Cultuur
7.6
Stranden
7.8
Steden
7.6
Eten & drinken
8.2
Activiteiten
8.2