Home
Blog
Bestemmingen
3 plaatsen om het noorderlicht in Amerika te bewonderen

3 plaatsen om het noorderlicht in Amerika te bewonderen

op 23 september 2013
1 minuut leestijd
3 plaatsen om het noorderlicht in Amerika te bewonderen

De kans dat je het noorderlicht in Nederland kunt zien is op dit moment klein, maar in Amerika zijn er goede mogelijkheden. We zetten 3 goede spots voor je op een rij.

Je hebt het misschien wel eens gezien; donkere winterlandschappen met daarboven een bewegende groene gloed. Dit lichtverschijnsel in de aardatmosfeer wordt poollicht genoemd, maar we kennen het ook wel als noorderlicht (aurora borealis) en zuiderlicht (aurora australis).

Het poollicht wordt veroorzaakt door uitbarstingen op de zon, waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal ingeslingerd worden. Door het aardmagnetisch veld wordt de deeltjesstroom in de buurt van de Noord- en Zuidpool met verhoogde snelheid de atmosfeer binnengedrongen. Om de elf jaar maakt de zon een periode door met grote activiteit op het zonoppervlak, waardoor er een groter aantal zonnevlekken ontstaat. Wanneer deze zonnevlekken de aardse atmosfeer bereiken kunnen deze poollicht veroorzaken.

Eerder gaven we al aan dat 2013 hét jaar is om het noorderlicht te spotten. Hierbij denk je misschien aan Poolgebieden als Lapland of Noorwegen, maar dit jaar piekt het magnetische veld op de zon, waardoor het poollicht verder naar het zuiden te bewonderen is. De kans dat je het noorderlicht in Nederland kunt zien is op dit moment klein, maar in Amerika zijn er goede mogelijkheden. We zetten 3 goede spots voor je op een rij:

Noorderlicht in Amerika

Cherry Springs State Park, Pennsylvania

Vijf uur ten westen van New York en een favoriete plek voor amateur-astronomen. Het park is 82 hectare groot en wordt door vele heuvels en bossen afgeschermd van stadslicht.

Pawnee National Grassland, Colorado

Een paar uur ten noordoosten van Denver, met onverlichte grasvelden die mijlen ver reiken.

Crater Lake National Park, Oregon

Zelfs in jaren met minder activiteit is het noorderlicht hier vaak goed te zien dankzij de donkerste nachten in de Lower 48.

Relevante reisorganisaties

Gerelateerde blogs

Beoordelingen van Amerika

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.9
Cultuur
7.8
Stranden
7.5
Steden
8.7
Eten & drinken
8
Activiteiten
8.8