Wanneer je een rondreis gaat maken, denk je waarschijnlijk aan heel veel zaken: het regelen van het papierwerk, het regelen van je visa, eventuele verzekeringen afsluiten. Wat moet er mee in de koffer? En hoe reis je zo efficiënt mogelijk? Waar je waarschijnlijk niet aan denkt, is of je wel veilig internet in een ander land, en hoe het met je privacy is gesteld. Dat is tegenwoordig juist heel belangrijk, om even bij stil te staan.
Vrij internet is niet overal vanzelfsprekend. In sommige landen bemoeit de overheid zich actief met het internet. Er wordt censuur gepleegd: sommige websites worden onbereikbaar gemaakt. Of er worden zoekresultaten weggefilterd, zodat je bepaalde informatie niet te zien krijgt. Of er worden websites verboden te gebruiken. Natuurlijk weet je dat het internet in Noord-Korea en China niet vrij is, maar voor andere landen kan dat als een verrassing komen.
Wist je bijvoorbeeld dat sociale media in Turkije gecensureerd worden? Meer dan 150.000 websites, 7500 Twitter-accounts, 12000 YouTube-video’s en 8000 Facebook-posts werden onbereikbaar gemaakt. En ook in ons eigen Nederland bemoeien de overheid en bepaalde stichtingen zich met het internet. Denk maar aan het onbereikbaar maken van ThePirateBay.
Door een VPN te gebruiken, kun je alle diensten, in alle landen, gewoon gebruiken. Je doet er dan goed aan om de VPN al voordat je op reis gaat te installeren en de testen. Maak verbinding met een VPN-server in Nederland, en je kunt gewoon alle diensten en websites bezoeken, alsof je in Nederland bent.
Op rondreis zul je merken dat je niet overal toegang hebt tot het internet. Dat kan lastig zijn, want je wilt natuurlijk wel contact houden met je familie en vrienden in Nederland. En wat te denken van een afspraak met die ene verre vriend? In het beste geval vind je een gratis hotspot en kun je gebruik maken van gratis wifi.
Maar weet je dat gratis internet helemaal niet zo veilig is? Anderen op hetzelfde openbare netwerk kunnen je data inzien. Ze kunnen zien wat je op dit moment aan het doen bent en wat je verstuurt. Daarnaast kunnen openbare netwerken nep zijn. Dan zetten criminelen een fuik op, met de naam van bijvoorbeeld een fastfoodketen. Jij denkt dat je gewoon op een legitiem netwerk inlogt, maar eigenlijk is het een val om met je gegevens aan de haal te kunnen gaan. Ook kun je een eigen hotspot aanmaken met je telefoon.
Door een VPN te gebruiken, worden je gegevens standaard versleutelt. Je gebruikt een extra netwerk binnen een netwerk. Anderen kunnen dan wel zien dat je een VPN gebruikt, maar niet wat je daar precies mee doet. Handig!
Niet iedereen hoeft te weten waar jij je op dit moment bevindt. Wanneer je gebruikmaakt van het internet in een internetcafé, of via 4G op een zendmast in de buurt, stuur je je locatie mee. Dat doe je via je IP-adres. Dat klinkt niet alsof het heel erg is, maar je bent daardoor wel gemakkelijk te vinden.
Wanneer je een VPN gebruikt, gebruik je het IP-adres van de VPN-server. De buitenwereld ziet dan niet op welke locatie je je echt bevindt. Op die manier geniet je meer privacy. Het kan voor anderen dan net lijken alsof je je in Nederland bevindt, terwijl je eigenlijk op rondreis in Mexico bent. Of andersom: alsof je je in een ver land bevindt, terwijl je eigenlijk alweer op Schiphol geland bent.
Met een VPN internet je dus niet alleen veiliger, maar ook met meer aandacht voor je privacy en je online vrijheid.