Home
Blog
Algemeen
De 10 grootste landen ter wereld

De 10 grootste landen ter wereld

op 27 oktober 2014
2 minuten leestijd
De 10 grootste landen ter wereld

Op onze wereld zijn er in totaal 195 internationaal erkende onafhankelijke landen, die sterk uiteen lopen qua oppervlakte. Wij waren benieuwd naar wat nou eigenlijk de grootste landen ter wereld zijn, en kwamen op de volgende top 10 uit.

10. Algerije (2.381.741 km²)

Algerije is maar liefst 57 keer zo groot als Nederland en alleen in hoofdstad Algiers wonen al ruim 1,5 miljoen mensen. Het land grenst in het noorden aan de Middellandse Zee en kent verder Tunesië, Libië, Niger, Mali, Mauritanië en Marokko als buurlanden. Met de Sahara in het zuiden bestaat het land voor een groot deel uit zand, grind en rotsen.

9. Kazachstan (2.724.900 km²)

Dit grote land ligt zowel in het Europese als Aziatische continent, waarbij het grondgebied ten westen van de Oeral wordt toegekend aan Europa. Het land grenst aan Rusland, China, Kirgizië, Turkmenistan en Oezbekistan en telt ruim 17,7 miljoen inwoners (2013). Als je dat met Nederland vergelijkt hebben ze hier dus meer dan genoeg leefruimte.

8. Argentinië (2.780.400 km²)

Argentinië is het grootste Spaanstalige land ter wereld, grenzend aan Uruguay, Brazilië, Paraguay, Bolivia en Chili. Volgens de Argentijnen is het land nog groter dan de 2.780.400 km², want ze claimen ook de Falklandeilanden, Zuid-Georgië, de Zuidelijke Sandwicheilanden en een deel van Antarctica. Het noorden van het land bestaat uit vruchtbare vlaktes van de pampa's, in het zuiden vind je het plateau van Patagonië en langs de westelijke grens met Chili ligt het Andesgebergte. 

7. India (3.287.263 km²)

Gelegen aan de Indische Oceaan en de Golf van Bengalen, is India voor het grootste deel een schiereiland. Het noorden ligt voor een deel in de Himalaya en is bergachtig, in het midden stromen grote rivieren als de Ganges en de Brahmaputra en het zuiden is een groot plateau. Na China is India het meest bevolkte land ter wereld

6. Australië (7.692.024 km²)

Het grootste eiland ter wereld is tevens het kleinste continent. Australië bestaat voor ongeveer driekwart uit woestijn en in het noordoosten vind je regenwouden. Verder is Australië een vrij vlak land met alleen aan de oostkust bergketens. En je vindt hier natuurlijk diverse unieke buideldieren zoals de kangaroo.

5. Brazilië (8.514.877 km²)

Brazilië is het grootste land van Zuid-Amerika en beslaat bijna de helft van dit continent. Het land heeft een tropische kust in het westen, tropisch regenwoud in het noorden en in het noorden en westen liggen de Amazonebekken.

4. China (9.596.961 km²)

China is een groot cultuurgebied met een zeer lange geschiedenis. Het 'traditionele China' beslaat grofweg het Zuidoosten en midden van het vasteland van China en is de bakermat van de Chinese cultuur. Daarnaast kent China een aantal gebieden met verschillende talen en culturen: Taiwan, Hong Kong, Macau, Tibet, Sinkiang en Binnen-Mongolië. In het noorden loopt de 6.000 kilometer lange Chinese Muur, die werd opgetrokken als verdedigingslinie tegen vijandelijke nomadische ruitervolkeren.

3. Verenigde Staten (9.629.091 km²)

De Verenigde Staten worden gekenmerkt door een bijzonder gevarieerd landscha. Van kustvlaktes langs de Atlantische kust, de bergketen van de Appalachen, de Mississippivlakte, Great Plains en de Rocky Mountains tot aan de Grote Bekken en de Cascade Range grenzend aan de Grote Oceaan. Een heerlijk land voor het maken van een roadtrip!

2. Canada (9.984.670 km²)

Ook de Canadezen menen dat hun land groter is dan officieel is vastgesteld. Zo vinden ze dat delen rond de pool, als ook de zeestraten, die door de Arctische Archipel lopen, én de Noordwestelijke Doorvaart tot Canada behoren, maar dit wordt internationaal niet erkend. In het midden van het land vind je uitgestrekte prairies, in het westen de Rocky Mountains en in het noorden de bijna onbewoonde Arctische landschappen.

1. Rusland (17.098.242 km²)

Ver uit het grootste land ter wereld is Rusland, dat ligt in twee continenten, Europa en Azië. De belangrijkste gebieden liggen in Europa en hier woont ruim 70% van de Russische bevolking. Alleen in hoofdstad Moskou al leven 11,5 miljoen mensen en er zijn minstens 12 andere steden met meer dan een miljoen inwoners.

En ons kleine landje? Nederland staat op plaats 135 met een oppervlakte van 41.543 km².

Hoeveel van deze grote landen heb jij al bezocht?

Meer blogs