Bezienswaardigheden

De mooiste bezienswaardigheden van Portugal

Algarve

In het uiterste zuiden van Portugal ligt de Algarve, bekend om zijn maar liefst 200 kilometer strand. Vaak liggen de zandstranden in baaien en sommige zijn alleen bereikbaar via in de rotsen uitgehouwen trappen. Mocht je geen zin hebben in een lange afdaling of klim, kies dan een van de stranden langs een vlakker stuk land.

In het achterland liggen veel pittoreske dorpjes met witte huisjes, een kerkje en een dorpspleintje waar het leven van de dorpsbewoners zich afspeelt. Deze dorpjes liggen verscholen tussen groene heuvels. Het hoogste punt van de Algarve is de Serra de Monchique bij Foia. Het uitzicht vanaf dit 900 meter hoge punt is erg mooi.

Lissabon

De hoofdstad Lissabon straalde vroeger al grandeur uit aan de monding van de Taag. In een evolutionair proces dat al eeuwen aan de gang is, is de stad bezig die oude, versleten huid af te leggen in ruil voor alles wat naar vooruitgang riekt. En dat is nu juist wat Lissabon zo interessant maakt: de zichtbare tegenstelling tussen oud en nieuw, tussen het door de Portugezen geïdealiseerde verleden en de aan het lidmaatschap van de EU gerelateerde illusie van een rijke, zorgeloze toekomst.

Porto

Aan de monding van de Rio Douro ligt de haven- en industriestad Porto. Hier wordt, zoals de inwoners van Porto met de nodige afkeer zeggen, het geld verdiend dat in Lissabon wordt uitgegeven. In Porto vindt je ook prachtige negentiende-eeuwse ijzeren bruggen over de rivier. Hiervan werd er één door de beroemde Franse ingenieur Eiffel gebouwd. Hier vind je ook een van de beroemdste wijngebieden van Europa: uit deze streek komt de Vinho do Porto (de portwijn).

Coimbra

Coimbra, de grootste stad tussen de Douro en de Taag, is terecht trots op zijn universiteit, een van de oudste en mooiste ter wereld. De barokke collegezalen worden bevolkt door een nieuwe generatie studenten die in tegenstelling tot de vorige de blik op Europa heeft gericht. Vanuit Coimbra is het niet ver rijden naar de kust, waar je de langste aaneengesloten kuststrook van Portugal vindt met schitterende, vaak verlaten stranden. Aan de Costa de Prata ligt ook Aveiro dat wel het 'Venetië van Portugal' wordt genoemd vanwege zijn vele kanalen.

Serra da Estrela

In het hart van de Montanhas, de Centraal-Portugese bergstreek die een voortzetting is van het Castiliaans scheidingsgebergte, ligt het beschermde natuurgebied Serra da Estrela. De hoogste top van het "sterrengebergte" mag ondanks zijn 1993 meter net niet het predicaat hooggebergte dragen, maar daar hebben de slimme Portugezen iets op gevonden: op de hoogste pas is in de sneeuw een zeven meter hoge obelisk gemetseld die precies de ontbrekende meters levert om de berg aan zijn trots te helpen!

Madeira

De Madeira-archipel ligt in de Atlantische Oceaan op ongeveer 700km van de westkust van Afrika. Het variërende landschap is met recht spectaculair te noemen. Dankzij het milde, subtropische klimaat is het eiland het gehele jaar door als het ware met bloemen bedekt, vandaar de bijnaam “bloemeneiland”. De gastvrije bevolking en de schilderachtige dorpjes maken Madeira tot een perfect eiland voor iedereen die op zoek is naar een combinatie van avontuur, sport, natuur, zon en rust.

Meer weten over reizen naar Portugal?

Bekijk hier alle informatie

Reizen naar Portugal