Evenementen

Volksfeesten en processies

Portugal is zelfs nog meer dan Spanje een land van processies, jaarmarkten en volksfeesten. Het is absoluut de moeite waard om rekening te houden met de data van feiras (volksfeesten en jaarmarkten) en romarias (religieuze feesten en processies). Je proeft zo de sfeer van de Portugese volkscultuur.

Festa de Nossa Senhora da Piedade

Elk jaar wordt op 3 mei in Loulé (Algarve) een groot volksfeest gehouden: het Festa de Nossa Senhora da Piedade .

Gebedsbijeenkomsten

Niet alleen voor honderdduizenden religieuzen zijn de gebedsbijeenkomsten die jaarlijks op 12 en 13 mei en 12 en 13 oktober in Fátima worden gehouden belangrijk Ook voor niet-gelovigen is het zeer interessant om eens van dichtbij mee te maken.

De Goede Week

Omdat Alfonso VI in 1087 met zijn kruisvaarders vanuit Portugal ten strijde trok tegen het Moorse kalifaat, wordt in de dorpen van Trás-os-Montes de Goede Week (de week voorafgaande aan Pasen) met meer toewijding en devotie gevierd dan elders in het land.

Feira de São João

In Braga viert men van 23 tot en met 25 juni het vermaarde Feira de São João , een uitbundig evenement met processies, dans, een markt en afsluitend feestelijk vuurwerk.

Romaria da Senhora da Agonia

Ook in Viana do Castelo, de belangrijkste haven- en badplaats aan de Costa Verde, vieren ze graag feest. In de derde week van augustus wordt hier het startsein gegeven voor het  dagen durende Romaria da Senhora da Agonia . Er is een jaarmarkt, een processie en stierengevechten.

Festa dos Tabuleiros

Alle evenementen die hierboven al genoemd zijn verbleken bij het oogverblindend wit waarin de vrouwen gekleed gaan die deelnemen aan het befaamde Festa dos Tabuleiros in Tomar. Dit is een oogstfeest dat elk even jaar gehouden wordt in de tweede week van september. De deelneemsters dragen ieder een anderhalve meter hoge tulband van met bloemen versierd brood.

Meer weten over reizen naar Portugal?

Bekijk hier alle informatie

Reizen naar Portugal