Geografie

Wat grootte betreft is Mexico het derde land van Latijns-Amerika. De buurlanden zijn de Verenigde Staten in het noorden en in het zuiden Guatemala en Belize. Qua landschap is Mexico heel gevarieerd, want je komt er bergen, woestijnen, rivieren, vulkanen en zelfs een tropisch regenwoud tegen als je het doorkruist. Mexico ligt ook vrij hoog: een groot deel van het land ligt op een hoogte van duizend meter of hoger.

Het noordwesten van het land is een savanneachtig gebied met landbouwvalleien. Grootgrondbezitters verbouwen hier katoen, tomaten, tarwe, suikerriet en groente. Ook het bergachtige schiereiland Baja California hoort bij deze regio. Het noordoosten is iets minder droog en leent zich daardoor goed voor het verbouwen van sinaasappels, soja, suikerriet, bananen, tabak en koffie. De rest van het bergachtige noorden kamp met grote droogte en een tekort aan water. Wel wordt er in de geïrrigeerde valleien katoen verbouwd. Daarnaast is veeteelt hier een belangrijke inkomstenbron.

Mexico’s zuidelijke deel bestaat uit een gevarieerd landschap dat gekenmerkt wordt door valleien, kustvlakten en bergen. Er zijn amper mogelijkheden voor landbouw en dat is de reden dat dit gebied een van de armste regio's van het land is. Aan de kust zijn de omstandigheden wat beter. Daar worden producten als koffie, bananen, maïs en bonen verbouwd.

Centraal-Mexico is een enorme hoogvlakte met pieken van 2500 meter. Het grootste gedeelte van de Mexicaanse bevolking woont in deze regio. De twee dichtstbevolkte steden van Mexico, Mexico-stad en Guadalajara zijn hier eveneens te vinden.

Meer weten over reizen naar Mexico?

Bekijk hier alle informatie

Reizen naar Mexico