Bezienswaardigheden

De mooiste bezienswaardigheden van Kroatië

Zagreb

In de hoofdstad van Kroatië is veel historie en cultuur te vinden. Het schitterende aartsbisschoppelijk paleis uit de achttiende eeuw is een voorbeeld daarvan. Hier tegenover staat de bekende Stefanuskathedraal, wat dankzij zijn twee identieke torens en prachtige fresco’s het beroemdste monument van de stad is. De gotische St. Marcuskerk is ook een aanrader. Deze heeft een dak van gekleurde pannen waarin de wapens van Kroatië, Dalmatië, Slavonië en Zagreb te zien zijn. Naast monumentale panden heeft Zagreb ook veel parken en tuinen. Ook liefhebbers van musea zitten er goed: er is keuze uit maar liefst elf interessante musea.

Dubrovnik

Al voordat Kroatië in 1991 oorlogsgebied werd, was Dubrovnik een populaire vakantiebestemming. Niet alleen door de ligging aan de Adriatishe Zee, maar ook door fraaie monumenten als het Sponzapaleis, het St. Jansfort, het Dominicaner Klooster, het Rectorspaleis, de Pilepoort, de fontein van Onofrio en de oude stadsmuren. Na de oorlog kwam het toerisme hier al snel weer op gang, al is de stad niet ongeschonden uit het confilct gekomen.

Split

In de streek Dalmatië vind je de historische stad Split met zijn enorme paleis van Diocletanius; één van de best bewaarde paleizen uit de Romeinse tijd. Maar er is meer te zien in Split, zoals prachtige kastelen, paleizen, kathedralen en musea. De gezellige straten en pleinen bieden je genoeg mogelijkheden om je uren te vermaken. En mocht je lekker willen afkoelen, dan is de zee nabij!

Istrië

Het Italië van Kroatië, zo wordt het schiereiland Istrië vaak genoemd. In de plaats Pula is zelfs een heus Romeins amfitheater, de Tweelingpoort, de tempel van Romae en Augustus en de Herculuspoort! De schitterende kust aan de Adriatische Zee is vaak al genoeg om toeristen te verleiden, maar de dorpjes en de prachtige natuur zijn ook zeker de moeite waard. Porec, Rovinj, Pula, Opatija en de Brujini eilanden zijn de populairste plaatsen.

Kvarner Golf en Plitvice Meren

De Kvarner Baai (of Kvarner Golf) ligt ten oosten van het schiereiland Istrië. De eilanden die in deze baai liggen, Krk (het grootste eiland met een prachtig oud centrum), Cres, Rab en Lošinj, zijn stuk voor stuk adembenemend mooi. Toch komen de meeste bezoekers niet naar de baai voor de eilanden. Zij komen voor de Plitvice-meren.: 16 groenblauwe meren die met elkaar verbonden zijn door middel van 92 watervallen. Dat moet je gezien hebben! Het Nationaal Park waarin de meren liggen beslaat maar liefst 300 km². Via paden, loopbruggen, bussen en bootjes kom je van de ene plek naar de andere.

Nationaal Park Kornati

Vroeger werd de eilandengroep Kornati nog bewoond door rijke Romeinen die hier hun vakantiehuisjes bouwden. Nu woont er bijna niemand meer, maar is de eilandengroep tussen Zadar en Sibenik een Nationaal Park geworden. Het grootste eiland Kornat heeft de groep zijn naam gegeven. In totaal vind je er 147 eilanden van wit steen in kristalhelder water. Duikers en zeilers kunnen in dit prachtige natuurgebied hun hart ophalen.

Nationaal Park Krka

Kroatië is een waterrijk land en in Nationaal Park Krka blijkt dat eens te meer. De rivier Krka begint in Sibenik en mondt in dit park uit in spectaculaire watervallen en heldere meren. Van 45 meter hoogte stort het water van de Skradinski Buk waterval zich in 17 fasen omlaag de diepte in. Dit levert een onvergetelijk en oogverblindend schouwspel op. Het Visovac-meer, dat midden in het park ligt, zorgt voor een rustpunt in al dit watergeweld..

Meer weten over reizen naar Kroatië?

Bekijk hier alle informatie

Reizen naar Kroatië