Home
Blog
Algemeen
Het Luciafeest in Zweden

Het Luciafeest in Zweden

op 12 december 2013
1 minuut leestijd
Het Luciafeest in Zweden

Morgen, op vrijdag de dertiende, wordt in Scandinavië het Luciafeest gevierd. Dit typisch Zweedse lichtfeest vindt plaats op de naamdag van Sint Lucia en is ontstaan uit een traditie uit de middeleeuwen.

Morgen, op vrijdag de dertiende, wordt in Scandinavië het Luciafeest gevierd. Dit typisch Zweedse lichtfeest vindt plaats op de naamdag van Sint Lucia en is ontstaan uit een traditie uit de middeleeuwen. In Zweden markeert het feest het begin van de kerstperiode.

Het Luciafeest heeft elementen van het voorchristelijke midwinterlichtfestival overgenomen. Vroeger viel de dertiende op midwinternacht, maar door wijzigingen aan de kalender is de kortste dag van het jaar verschoven. Voor het Luciafeest houdt men echter 13 december als datum aan.

Bij de viering van het feest is het de traditie dat meisjes 's ochtends vroeg in witte kleding met een rode sjerp en met kaarsjes op hun hoofd de ouderen wekken en eten geven. Ook worden hierbij speciale Lucialiedjes gezongen. Verder is het de traditie dat ieder dorp jaarlijks een eigen 'Lucia' kiest.

Behalve in Zweden wordt het Luciafeest ook in Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland gevierd. In Italië en Kroatië wordt de naamdag van Sint Lucia in een andere vorm gevierd en in Nederland kent men in Beek een jaarlijks Luciafeest.

Top reizen naar Zweden

8-daagse rondreis Ontdek Zweden

8-daagse rondreis Ontdek Zweden

8 dagen
Individuele rondreis
Fly-drive
Stockholm, Gothenburg, Malmö, Lund, Uppsala, Vadstena, Visby, Öland, Göta Canal, Skåne

Reisorganisaties met reizen naar Zweden

Meer blogs over Zweden

Beoordelingen van Zweden

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.8
Cultuur
7.2
Stranden
n.v.t.
Steden
7.8
Eten & drinken
7.5
Activiteiten
8.2