Home
Blog
Algemeen
Een weekendje Berlijn

Een weekendje Berlijn

op 27 september 2013
2 minuten leestijd
Een weekendje Berlijn

Wat doe je in Berlijn als je er slechts een weekend te besteden hebt? In dit artikel zetten we de 'must-sees' voor je op een rij en geven we je tips voor een geslaagd weekend in Berlijn!

Wat doe je in Berlijn als je er slechts een weekend te besteden hebt? Zoals bijvoorbeeld de duizenden fanatieke hardlopers die komende zondag deelnemen aan de marathon van Berlijn, die dit jaar voor de 40ste keer word gehouden. In dit artikel zetten we de 'must-sees' voor je op een rij en geven we je tips voor een geslaagd weekend in Berlijn!

Tip: Berlin WelcomeCard

Begin je trip in Berlijn met het aanschaffen van een Berlin WelcomeCard, beschikbaar voor 48 uur, 72 uur of 5 dagen. Voor 48 uur bedraagt deze slechts €18,50 en kun je onbeperkt gebruikmaken van al het openbaar vervoer in de stad. Tevens krijg je er een handige stedengids bij met een kaart van Berlijn en een openbaar vervoer kaart, plus korting op meer dan 200 toeristische en culturele hoogtepunten.

Reichstag

De Reichstag werd oorspronkelijk geopend in 1894, maar raakte in 1933 ernstig beschadigd na een verdachte brand, waarna Hitler de macht greep. Sinds 1991 is het weer het Duitse parlementsgebouw en behoort het tot één van de beroemdste bezienswaardigheden van Berlijn.

Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is één van de meest herkenbare monumenten van Europa. De poort werd gebouwd tussen 1788 en 1791 naar het model van de Propyleeën (de toegang tot de Akropolis). Het is de enige overgebleven stadspoort van Berlijn en staat na het vallen van de Berlijnse Muur in 1989 symbool voor de Duitse eenheid. De poort staat aan de Pariser Platz en vormt de afsluiting van de boulevard Unter den Linden.

Berlijnse Muur

Overblijfselen van de Berlijnse Muur, die van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989 West- en Oost-Berlijn van elkaar scheidde, vind je door de hele stad. Het bekendste en langste overgebleven fragment van de Muur staat langs de oever van Spree en werd in 1990 door kunstenaars opgedoopt tot de East Side Gallery. Met een lengte van 1316 meter geldt het tevens als langste openlucht-galerie ter wereld.

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie was de bekendste grensovergang tijdens de verdeling van Duitsland en Berlijn. Deze controlepost in de Friedrichstraße was een doorgang in de Berlijnse Muur en kwam later in vele films voor, waaronder James Bond's 'Octopussy'.

Unter den Linden

Unter den Linden is een elegante boulevard in het oude hart van Berlijn en loopt helemaal van de Brandenburger Tor aan de Schlossbrücke brug. Aan de boulevard liggen vele belangrijke instellingen, zoals de Humboldt Universiteit en de Staatsopera, evenals attracties als het Neue Wache gedenkteken en het Zeughaus. De totale lengte van Unter den Linden bedraagt 11,5 km.

Alexanderplatz

Alexanderplatz is één van de meest bekende pleinen van Berlijn en zeker de grootste. Het plein is een verkeersknooppunt in het oostelijk deel van Berlijn en wordt in de volksmond ook wel Alex genoemd. Het plein is vernoemd naar Tsaar Alexander I en de fontein in het midden is een bekende ontmoetingsplaats. Vlak bij het plein bevindt zich een andere grote toeristische trekpleister, namelijk de Fernsehturm.

Fernsehturm

De Fernsehturm is een televisietoren in Oost-Berlijn die gebouwd is tussen 1965 en 1969 met hulp van Zweedse ingenieurs. Met zijn 368 meter is het het hoogste gebouw van Berlijn. Met een lift kun je in 40 seconden naar het uitzichtplatform op 203 meter hoogte, vanwaar je bij goed weer wel 40km ver kunt kijken.

Holocaust-Mahnmal

Het Holocaust-Mahnmal is een monument ter herdenking van de Jodenvervolging in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument is een stele-veld bestaande uit 2711 betonblokken variërend in hoogte, waar je vanuit alle kanten doorheen kunt lopen.

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

De Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche is een iconisch en interessante bezienswaardigheid in Berlijn. De kerk werd in 1890 gebouwd en tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog in 1943 zwaar beschadigd. De oude torenspits van de protestantse kerk staat nog steeds overeind ter herinnering aan de vernietigingen in de Tweede Wereldoorlog.

Museumsinsel

Het Museumsinsel is een eiland in de rivier de Spree met vijf top musea: Alte Nationalgalerie, Altes Museum, Bode-Museum, Neues Museum en Pergamonmuseum. De entree is hier goedkoop en tours zijn gemakkelijk te origaniseren.

Top reizen naar Berlijn

Reisorganisaties met reizen naar Berlijn

Meer blogs over Berlijn

Beoordelingen van Duitsland

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
7.4
Cultuur
7.5
Stranden
n.v.t.
Steden
7.9
Eten & drinken
7.6
Activiteiten
7.6