Natuur & klimaat

Aan de voet van de vele bergketens komen al evenveel landschappen voor, zoals de groene valleien in het noorden, de woestijnachtige gebieden van Extremadura, de rijstvelden van de Levante, de olijf- en appelboomgaarden van Andalusië, het palmenwoud van Elche in Alicante en de vele rotskusten.

Als gevolg van het reliëf in Spanje zijn er grote klimaatsverschillen, zelfs binnen de verschillende gebieden. Ook zijn de verschillen tussen de seizoenen en de dag- en nachttemperaturen groot.

De meeste delen van Spanje hebben meer een landklimaat dan een Middellandse Zee-klimaat, vooral in het binnenland. Daar komen dan ook grote temperatuurverschillen voor met zomertemperaturen van gemiddeld 24°C en wintertemperaturen van gemiddeld 2 tot 4°C met geregeld nachtvorst. 's Zomers stijgt de temperatuur soms tot 40°C terwijl 's winters temperaturen van –10°C voorkomen.

De oostkust heeft een Middellandse Zee-klimaat met hete en zeer zonnige zomers en naar het zuiden iets toenemende temperaturen. De winters zijn aan de Middellandse Zeekust zacht met maar weinig regenval. De noordkust kent een gematigd vochtig zeeklimaat en het is er 's zomers een stuk koeler dan in het binnenland, terwijl de winters er zacht zijn.

Meer weten over reizen naar Spanje?

Bekijk hier alle informatie

Reizen naar Spanje