Ulaanbaatar

Ulaanbaatar

Een bijzondere mix van oud en nieuw

Ulaanbaatar is het startpunt van je reis door Mongolië en de grootste stad van het land. Hier maak je voor het eerst kennis met de warme bewoners en krijg je een levendige geschiedenisles in de vele tempels, musea en andere bezienswaardigheden.

Top reisorganisaties naar Mongolië

Top reisorganisaties naar Mongolië
Ulaanbaatar

De hoofdstad van Mongolië is een bijzondere mix van oud en nieuw. Je hebt er oude tempels en historische paleizen, maar het grootste deel van de stad wordt gedomineerd door hoge flatgebouwen en moderne architectuur. Het is de ideale plek om dit bijzondere land te leren doorgronden, dus plan zeker een dag of twee in de Ulaanbaatar.

Genghis Khan Square

Genghis Khan Square is het grootste plein van Ulaanbaatar en zelfs een van de grootste pleinen in heel Azië. Vroeger heette het Sukhbaatar Square, maar in 2013 werd het officieel vernoemd naar de stichter van Mongolië. Op het plein vind je een verschillende standbeelden van onder andere Genghis Kahn, Kublai Kahn en revolutieleider Damdin Sükhbataar. Het plein zelf wordt omringd door verschillende overheidsgebouwen en kantoorgebouwen.

Ulaanbaatar
Ulaanbaatar

Ulaanbaatar
Ulaanbaatar

Choijin Lama Klooster

Een van de opvallendste bouwwerken in het centrum van Ulaanbaatar is het Choijin Lama Klooster, dat met haar oude tempels in schril contrast staat met de omringende flats en wolkenkrabbers. Het klooster is niet langer als religieus bouwwerk in gebruik, maar als museum. Je kunt er de bijzondere architectuur bewonderen en je vergapen aan de verschillenden kunstwerken in het complex. Zo kun je er bronzen standbeelden, maskers en tronen bekijken.

 

National Museum of Mongolia

De collectie van het nationaal museum van Mongolië omvat kunst vanaf de steentijd tot nu. Je kunt er verschillende tentoonstellingen bekijken met bijzondere archeologische vondsten, maar ook overblijfselen uit het tijdperk van de khan’s. Van stenen beeldjes tot gouden sieraden en textiel, het is ongelofelijk wat een rijkdom dit land heeft gekend. Een van de boeiendste tentoonstellingen vind je op de derde verdieping, waar oude Mongoolse wapens en andere traditionele stukken tentoongesteld staan.

Ulaanbaatar
Ulaanbaatar

Ulaanbaatar
Ulaanbaatar

Zeisan Memorial

Gelegen op een heuvel ten zuiden van de stad ligt het Zeisen Memorial, een gedenkplek voor onbekende militairen in verschillende oorlogen. Het bouwwerk werd gebouwd door de Russen en laat beeltenissen zien van de militaire band tussen Rusland en Mongolië. Het is zeker een bezoekje waard om deze plek te bezoeken, want vanaf hier heb je een panoramisch uitzicht over de stad. Je moet daar overigens wel een stukje voor klimmen, want vanaf de parkeerplaats moet je nog zo’n 300 treden naar boven klimmen.

Winterpaleis

Het Winterpaleis was de residentie van Bogd Khan en is het enige overgebleven paleis van de spiritueel leider die van pakweg 1911 tot 1924 over Mongolië heerste. Het paleis overleefde wonderwel de communistische periode en is inmiddels omgetoverd tot een museum. Het complex bestaat uit zes tempels en heeft tentoonstellingen met bezittingen van Bogd Khan en vele boeddhistische kunstwerken. Tot de hoogtepunten van de collectie mogen gouden laarzen, een mantel van vossenbont en een ger die is gevoerd met de huid van 150 sneeuwpanters worden gerekend.

Ulaanbaatar
Ulaanbaatar

Ulaanbaatar
Ulaanbaatar

Victims of Political Persecution Memorial Museum

In de jaren-30 van de vorige eeuw werden veel tegenstanders van het communistische regime naar strafkampen in Siberië gestuurd of vermoord. Onder meer wetenschappers, schrijvers en andere intellectuelen werden gearresteerd en het kleine Victims of Political Persecution Memorial Museum herinnert aan deze treurige geschiedenis. In het museum vind je tentoonstellingen met brieven, foto’s en kledingstukken, maar neem ook zeker een gids mee om de hele geschiedenis te kunnen begrijpen. Het museum is gevestigd in het huis van de voormalige premier Peljidiyn Gendoen, die in 1937 werd vermoord door de KGB omdat hij zich verzette tegen het communistische bewind van de Sovjetunie.

 

Gandhan Khiid Klooster

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het land is het Gandan Khiid Klooster, een groot boeddhistisch klooster ten noordwesten van de stad. Het vredige complex bestaat uit verschillende tempels en tuinen, maar het belangrijkste bouwwerk is de tempel waarin het 26,5 meter hoge standbeeld van boeddha staat. Een indrukwekkend beeld met vele details en zo groot dat de tempel er pas later omheen werd gebouwd. Het Gandhan Kidd Klooster is een unieke attractie en een van de weinige oude kloosters die je in Mongolië kan bezoeken. In de jaren dertig van de vorige eeuw werden om politieke redenen namelijk veel kloosters verwoest, maar deze is gelukkig overeind blijven staan.

Ulaanbaatar
Ulaanbaatar

Ulaanbaatar
Ulaanbaatar

 

Reizen naar Ulaanbaatar — Hoe kom je er?

Ulaanbaatar is een geliefde halte op de Trans Mongolië Express en veel reizigers stappen even uit in Ulaanbaatar voordat ze verder reizen naar China of Rusland. Wie Mongolië wil bezoeken zonder daar dagen voor in de trein te zitten, kan natuurlijk ook het vliegtuig pakken. Het internationale vliegveld van Ulaanbaatar ligt op 18 kilometer buiten de stad en heeft verbindingen met onder andere Seoul en Moskou. De prijs voor een retourtje begint bij € 600.

Ulaanbaatar zelf heeft een verrassend compact centrum, maar het verkeer is hectisch en verkeersregels worden massaal genegeerd. Pas dus goed op als je lopend de stad gaat verkennen. Mocht je je voeten wat rust willen gunnen, dan kun je ook gebruik maken van het uitgebreide busnetwerk of een taxi aanhouden.

Meer bezienswaardigheden in Mongolië

Alle bezienswaardigheden in Mongolië

Mongolië ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Ulaanbaatar ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Mongolië.
Natuur & omgeving
8.4
Cultuur
8.2
Stranden
n.v.t.
Steden
6.2
Eten & drinken
6
Activiteiten
7.6
7,6

Tussen met de Trans Mongolië Express

Mongolië
Individuele rondreis met Tiara Tours
13-01-2017

Op Ulaanbaatar zijn we uitgestapt om met onze gids naar nationaal park Terelj gebracht te worden. We begeven ons in zo'n andere wereld. Alles adamt dat uit. We slapen in een yurt met eeb hout gestookt kacheltje. Het is lekker lente weer en we rijden een stukje op een pony. De volgende dag is het 0 graden en zijn er kleine sneeuwstormpjes. Wat een verschil. We maken een kleine wandeleing tussen de heuvels en gaan op bezoek bij een Mongoolse familie. Mooi om te zien. Onwerkelijk ook wel.
Met de gids rijden we hobbel de bobbel over onverharde wegen door Mongolië. Geweldige landschappen trekken aan ons voorbij. Af en toe zie je een Mongool op een motor of dromedaris zijn kudde vee bij elkaar halen. We doen nog een nationaal park aan en zien daar kuddes prezwalski paarden. De reis daar is intens. Veel rijden op veelal onverhade wegen. Dat maakt het reizen zwaar, maar het is zo ongelooflijk bijzonder om te zien allemaal.
Ik zou er zo weer heen gaan.
Een reis om nooit meer te vergeten.

Jacqueline Oude Engberink
Gereisd met partner in April 2015
8,0

Mooie reis en avonturlijk

Mongolië
Groepsrondreis met Tiara Tours
10-01-2017

Veel gezien de hoofdstad karmadu en een 7 daagde rond Reid door de coniwoestijn gemaak bij een paarden fokker geweest en paard gereden bij de bevolking geslapen en gegeten wilde kamelen gezien onderweg enz

Hans
Gereisd met partner in May 2021
7,2

Super , gewoon DOEN

Mongolië
Individuele rondreis met Tiara Tours
09-01-2016

De trans Mongolie express gedaan met vertrek uit Moscou , via Siberie , Mongolie naar Peking een fantastische reis . Tien dagen in Mongolie gebleven daar jeep gehuurd met gids en de groene route gedaan , wat een belevenis . . . de natuur de mensen . . . twee nachten bij een nomaden familie geslapen . . . ons eten wat we daar kregen was alles op basis van de jack koeien , niet te vreten maar een hele belevenis . Daar was niets alleen twee ger tenten jacks geiten en schapen maar . . . het was de hemel op aarde . . .je moet het meemaken verhaal vertellen over deze ervaring is moeilijk . Heb volop genoten van de natuur daar het was gigantisch mooi . . . meerdere keren kippenvel gekregen

Bekaert Frieda
in April 2016
6,6

Immens groot en onbekend mooi land

Mongolië
30-09-2015

Ik ben twee nachten in Mongolië geweest, op doorreis naar China maar dat is veel te kort. We verbleven de eerste nacht Terelj National Park. Boek de accommodatie altijd via een goede NL organisatie. Wij hebben dit via internet gedaan en zijn opgelicht!! Maar het was het waard. De omgeving is prachtig, de natuur. Geweldig. Wakker worden in een tent (steenkoud, neem warme kleding voor 's nachts mee) en dan naar buiten stappen terwijl de koeien en paarden overal gewoon rondlopen. Het eten vond ik wat minder lekker waar wij zaten, veel sappige dumplings. Ulaanbaatar, de hoofdstad is modern, en voelt als een grote stad aan. Maar zodra je de buitenwijken in gaat zie je meteen de armoede. Toch een bezoekje waard.

Mandy regterschot
Gereisd met vrienden in May 2021
7,0

Leef met de nomaden

Mongolië
02-04-2015

Mongolië is groen en één en al rust. Verlaat de hoofdstad Ulaanbaatar en trek de natuur in te voet, per jeep of te paard. Leef mee met de nomaden die je her en der tegenkomt. We hebben een bijzondere boeddhistische ceremonie bijgewoond in het klooster Erdene Zuu. Bij de nomadenfamilie eet je mee wat de pot schaft en help je met het vee, waar ze van leven. Hier moet je een keer zijn geweest. Alles is puur en bijna geen toerisme. Zelf ben ik er heengegaan per Trans Mongolië Express. Een beleving op zich!

Lotte aalders
Gereisd met vrienden in May 2021

Wil je meer weten over reizen naar Mongolië? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Mongolië