Jeruzalem

Jeruzalem

Historisch hoogtepunt van Israël

Jeruzalem was ooit het middelpunt van de aarde, en ook anno 2017 is het niet moeilijk om onder de indruk te geraken van deze bijzondere stad. Een plek waar de geschiedenis op straat ligt en je niet voorbij kan gaan aan de vele duizenden jaren aan historie.

Top reisorganisaties naar Israël

Top reisorganisaties naar Israël
Jeruzalem

Jeruzalem is de bakermat van maar liefst drie religies: de Islam, het Jodendom en het Christendom. Tezamen zorgen zij voor een oude stad vol verhalen, bezienswaardigheden en erfgoed. Van de prachtige gouden koepel op de Tempelberg tot de Klaagmuur en de indrukwekkende Heilig Grafkerk, neem de tijd om te verdwalen in het netwerk van steegjes en geniet van de unieke sfeer in de oude stad.

Klaagmuur

De heilige Tempelberg vormt het centrum van Jeruzalem en is van grote waarde binnen zowel het Jodendom als de Islam en het Christendom. De Klaagmuur is het laatste deel van een oude Joodse tempel die ooit op de Tempelberg stond, en gelovigen komen hier samen om te bidden of om een briefje achter te laten tussen de stenen. Dit deel van de stad wordt streng bewaakt, dus schrik niet van de vele gewapende militairen en de detectiepoortjes. De betoverende gouden koepel bovenop de berg is alleen toegankelijk voor moslims, maar je kan wel een kijkje nemen op de Tempelberg zelf.

Jeruzalem, Israel
Jeruzalem, Israel

Jeruzalem, Israel
Jeruzalem, Israel

Tower of David

De Tower of David is een citadel binnen de oude stad en huist tegenwoordig een museum over de historie van Jeruzalem. Het middeleeuwse kasteel biedt onderdak aan tentoonstellingen over verschillende historische periodes tot wel 5000 jaar terug in de tijd. In de avonduren vormt de citadel het decor van een bijzondere lichtshow waarbij de geschiedenis van Jeruzalem wordt verteld door middel van videobeelden.

Via Dolorosa

De Via Dolorosa loopt dwars door het oude centrum van Jeruzalem en markeert de tocht die Jezus Christus aan het eind van zijn leven moest afleggen met het kruis op zijn rug. Hier treed je letterlijk in zijn voetsporen en komt de geschiedenis tot leven bij de 14 verschillende kruiswegstaties, ofwel plekken waar wordt herinnerd aan de lijdensweg van Jezus. Bekijk de plek waar hij ter dood werd veroordeeld, waar hij viel en waar hij werd getroost. De laatste vijf staties bevinden zich in de Heilig Grafkerk.

Jeruzalem, Israel
Jeruzalem, Israel

Jeruzalem, Israel
Jeruzalem, Israel

Heilig Grafkerk

Een van de indrukwekkendste plekken van heel Jeruzalem is de Heilig Grafkerk, een prachtige kerk die is gebouwd op de plek waar Jezus aan het kruis werd genageld en begraven. De kerk is een belangrijk pelgrimsoord en om er te geraken kun je de stroom gelovigen volgen die langzaam door de Via Dolorosa schuifelen. De kerk bestaat uit duistere en mysterieuze gangen die naar ondergrondse ruimtes en kapellen leiden, maar de meeste mensen verdringen zich rondom de graftombe in het midden van de kerk. Aan het begin van de kerk ligt een grote marmeren steen, dit moet de plek voorstellen waar Jezus werd gebalsemd.

Israëlmuseum

Het Israëlmuseum is een van de meest vooraanstaande archeologiemusea ter wereld. De collectie bestaat uit bijzondere vondsten in het hele Midden-Oosten, maar het hoogtepunt wordt gevormd door een fragment van de Dode Zeerollen. De Dode Zeerollen zijn de oudste exemplaren van de Hebreeuwse Bijbel en van onschatbare waarde voor het Joodse erfgoed.

Jeruzalem, Israel
Jeruzalem, Israel

Jeruzalem, Israel
Jeruzalem, Israel

Yad Vashem

Het is geen gezellig uitje, maar een bezoek aan Yad Vashem is verplichte kost tijdens je verblijf in Jeruzalem. Dit museum vertelt over de holocaust en laat met indrukwekkende exposities zien welke impact de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog heeft gehad. De collectie is reusachtig en elk land heeft een eigen tentoonstelling. Bekijk de vele foto’s en videobeelden van Nederland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, en luister naar de indrukwekkende verhalen van overlevenden.

Machne Yehuda Market

Gek op Israëlische smaken zoals humus, halva en falafel? Houd je van tropische fruitsapjes? Dan mag een bezoekje aan de Machne Yehuda Market niet ontbreken. Deze levendige markthal heeft tientallen kraampjes waar de lokale bewoners hun dagelijkse boodschappen doen en je kijkt er je ogen uit. Kleurrijke marktkooplieden laten je graag hun producten proeven en in de kleine restaurantjes rondom de markt kun je aanschuiven voor een lekkere lunch met authentieke Israëlische smaken. Flinke honger? Bij de ingang van de markt kun je een strippenkaart kopen waarmee je de lekkerste gerechten van de markt kan proeven.

Jeruzalem, Israel
Jeruzalem, Israel

Jeruzalem, Israel
Jeruzalem, Israel

Jeruzalem – Hoe kom je er?

Ben Gurion International Airport ligt halverwege Tel Aviv en Jeruzalem en is vanuit Nederland de toegangspoort tot Israël. Vanaf het vliegveld is het nog een klein uurtje rijden naar binnenstad van Jeruzalem. Bussen rijden regelmatig en zijn een snelle en goedkope manier om in Jeruzalem te geraken. Op Joodse feestdagen en tijdens de Sabbat ben je aangewezen op de taxi, want dan ligt het openbaar vervoer stil.

Eenmaal aangekomen in Jeruzalem is het grootste gedeelte van de stad makkelijk te voet te verkennen, maar houd wel rekening met het heuvelachtige karakter van de setad. In het oude centrum ben je sowieso aangewezen op de benenwagen, want in de smalle steegjes mogen geen auto’s komen.

Populaire reizen naar Jeruzalem

Blogs over Jeruzalem

· Redactie
Stad van Goud: Jeruzalem
Jeruzalem is zo’n stad die iedereen in z’n leven een keer gezien moet hebben. De Gouden Stad is heilig voor zowel joden, christenen als moslims. Het gevoel rond te lopen op het kruispunt van drie grote wereldreligies is onbeschrijfelijk.
· Redactie
Culturele stedentrip Jeruzalem
Als je geen tijd hebt om lang op reis te gaan, dan is het maken van een korte stedentrip wellicht een goed idee. Londen en Parijs zijn leuk, maar ook redelijk voor de hand liggend. Kies liever eens voor een bestemming die verder weg ligt, zoals Jeruzalem in Israël.

Meer bezienswaardigheden in Israël

Alle bezienswaardigheden in Israël

Israël ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Jeruzalem ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Israël.
Natuur & omgeving
8.5
Cultuur
9.1
Stranden
8.6
Steden
8.6
Eten & drinken
8.5
Activiteiten
8.4
7,7

Mooie rondreis met een unieke gids, 8 dagen in Israël

Israël
Groepsrondreis met Kras Reizen
04-05-2019

De gids, een man ouder dan zeventig jaar, heeft duidelijk een meerwaarde voor de reis gehad. Hij kende zowel de Bijbel als o.a. de Romeinse en Byzantijnse tijdperken en invloeden in het land. Hij volgde het programma goed en bood ruim de gelegenheid om zelf dingen te doen. Hij sprak o.a. vloeiend Nederlands, Hebreeuws, Engels en woont in Israël.
Tip: Ga niet op de eerste indruk af, maar geef dingen de tijd.

Anja van Spijker
Gereisd met vrienden in April 2019
9,3

Geweldig land

Israël
Groepsrondreis met Isropa
11-01-2017

In 20 dagen een heel groot deel van Israël mogen zien.

Ontzettend gastvrije Joodse en Arabische Israëliërs ontmoet! Ondanks het land negatief in het nieuws staat af en toe, heb ik zelf niets gemerkt.

Tel Aviv is een heerlijke, liberale stad met een mooi, groot strand.

Jeruzalem is mooi voor mensen die van culturele hoogtepunten houden.

Het mooiste qua natuur vind ik wel de rotsen waar je over lopen kan dichtbij Tiberias en de berg Massada beklimmen is ook erg indrukwekkend.

In Eilat konden wij snorkelen en ook zwemmen met dolfijnen! Echter omdat het augustus was, was het wel bloedheet.


Ooit hoop ik met een vriendin van mij en haar moeder er weer naartoe te gaan.

Armando
Gereisd met vrienden in July 2013
8,8

Grandioos land voor geweldige vakanties.

Israël
04-01-2016

Wij zijn hier 3x geweest. De 1e keer in een hotel in Netanja met Isropa. Daar hebben wij een auto gehuurd. Wij waren hier 2 weken en hebben het noorden van Israel bezocht en een trip gemaakt met een plaatselijke onderneming naar de Dode Zee en naar Masada en omgeving.
De 2e keer hebben we een rondreis gemaakt met Goed Idee. In de voetsporen van Moses. Een grandioze reis Via Egypte en Jordanie naar Israel. De derde keer zijn wij naar Eilat geweest met Corendon. In Januari. Een heerlijke week in een fijn hotel. Leuke omgeving en fijn strand en genoeg te doen.

Lidi Bakker
Gereisd met partner in March 2000
9,7

Heerlijke vakantie in het Midden Oosten

Israël
Fly-drive
04-01-2016

Mei is de ideale tijd om af te reizen naar Israël. Fantastisch weer, maar niet te warm. In de zomer kan de temperatuur daar al snel oplopen tot 45 graden in het zuiden!
Ga vooral naar Jeruzalem en bezoek de oude stad. Heerlijke kraampjes met eten drinken en souvenirtjes, van zowel israelische als arabische afkomst. Mooi om te zien hoe daar samen word geleefd.
De dode zee is ook zeker een aanraden, maar nogmaals niet in de zomer. Het geeft geen verkoeling, maar wel heel bijzonder om te hebben meegemaakt.
Tel Aviv is een hele grote en gezellige multiculturele stad, waar zoveel te doen is dat je beter je dagen goed kan inplannen. Vergeet ook zeker het heerlijke strand in Tel Aviv of Haifa te bezoeken!

Stephanie
Gereisd met vrienden in May 2015
8,3

Top bestemming in het najaar

Israël
28-12-2015

Israel is een mooie bestemming voor een rondreis of zelfs een city trip. Zeker in het najaar wanneer het niet te warm is maar wel een stuk beter dan in Nederland :)

Tel Aviv is een geweldige, levendige stad die enerzijds heel westers aan voelt maar tegelijk ook heel anders is. Mensen leven veel meer op straat, cafes' restaurants en terrassen zitten altijd vol en er is een mooi strand voor het echte vakantiegevoel. Perfect voor een city-trip!

Jerusalem mag natuurlijk niet overgeslagen worden als je in Israel bent. Wat een bijzondere stad. Barstensvol geschiedenis en cultuur en daardoor zeer indrukwekkend. Trek in ieder geval een volle dag uit om de oude stad te verkennen met al z'n bezienswaardigheden.

Jonathan
Alleen gereisd in November 2015

Wil je meer weten over reizen naar Israël? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Israël