Home
Blog
Bestemmingen
Bezienswaardigheden Tanzania

Bezienswaardigheden Tanzania

op 4 maart 2011
3 minuten leestijd
Bezienswaardigheden Tanzania

Tanzania behoort tot het mythische Afrika, een land van legendarische ontdekkingsreizigers en trofeejagers. Die tijden zijn voorbij, maar Tanzania blijft een uitgelezen terrein voor avonturen. Bekijk hier alle bezienswaardigheden van die prachtige land dat ook zeer geschikt is voor een rondreis.

Zanzibar
Zanzibar is een droom. Dat zeggen de vijftigduizend toeristen die er elk jaar komen genieten van de witte palmboomstranden, de sierlijke dhows die langs de kust varen en de in hout opgetrokken paleizen met hun mooie deuren.

En passant kan je wat flarden van de magische geschiedenis meepikken. Want het was vanuit deze plek dat ontdekkingsreizigers als Dr. David Livingstone en Henry Morton Stanley hun tochten naar het Afrikaanse binnenland aanvatten. In het plaatselijke museum van Zanzibar-stad, een fascinerend rariteitenkabinet, ligt nog steeds het houten medicijnkistje dat Livingstone tijdens zijn reizen bij zich had.

Kilimanjaro
Een uitgedoofde vulkaan in het noordoosten van Tanzania. De Kilimanjaro is met 5895 meter de hoogste berg van Afrika en een van de meest fascinerende bergen ter wereld. De berg is 3° verwijderd van de evenaar, maar op de top ligt eeuwige sneeuw. Er zijn verschillende routes om de Kilimanjaro te beklimmen, de twee populairste starten in de dorpen Marangu en Machame. De berg is omgeven door het Kilimanjaro National Park, UNESCO-werelderfgoed. Trek gerust een kleine week uit om deze reus te overwinnen.

Serengeti National Park
Serengeti National Park is vooral bekend om de grote migratie van meer dan een miljoen gnoes en rond de 200.000 zebra's. Het is een spectaculair gezicht om zoveel dieren tegelijk te zien rondtrekken.

De grote trektocht van de gnoes is al zo oud als de mensheid zelf en hun instinct is zo sterk dat niets hen tegen kan houden: geen diepe kloven, rivieren vol met krokodillen en extreme droogten. In Afrikaanse legenden wordt de gnoe omschreven als een soort clown. God zou de gnoe gemaakt hebben door overgebleven delen te gebruiken.

Behalve gnoes en zebra's leven er nog duizenden andere dieren zoals olifanten, leeuwen, giraffen, buffels, jachtluipaarden en krokodillen. De Seregenti is daarmee het grootste wildreservaat ter wereld.

Ngorongoro Conservation Area
Het middelpunt van dit park wordt gevormd door de Ngorongoro krater. Miljoenen jaren geleden was de Ngorongoro een actieve vulkaan. Na zijn instorting ontstond er een krater van 265 km², de grootste krater ter wereld. Op de 600 meter diepe bodem vormde zich een geheel eigen en afgesloten wereld waar permanent zo'n 20.000 tot 30.000 dieren leven, de grootste concentratie wild in Tanzania. De kans is groot dat je hier op één dag alle dieren van de Big Five ziet.

In de bergen rondom de krater hebben de lokale stammen hun traditionele levenswijze behouden. Vlakbij de krater ligt de Olduvai Gorge, een diep ravijn dat bekendstaat als de wieg van de mensheid. Hier werden de resten van de tot nu oudst bekende mens gevonden.   

Chumbe Island
Dit eiland ligt enkele kilometers verwijderd van Zanzibar. Chumbe Island is ongeveer 1 kilometer lang en zo'n 300 meter breed. Op het eilandje worden toeristen verwelkomd in kleine milieuvriendelijke bungalows. De bungalows bestaan volledig uit natuurlijk materiaal. Deze tropische locatie biedt schitterende koraalriffen, wondermooie palmbomen en een uitstekende keuken, maar geen tv, zwembaden of bars.

Tarangire National Park
Het eerste dat opvalt in dit park is het glooiende landschap met overal termietenheuvels en baobabs of apenbroodbomen. Deze prehistorische boom met een massieve stam en takken die lijken op vingers die als bliksemflitsen de hemel inschieten rukken nergens zo in aantal op als in het binnenland van Tanzania.

Tijdens het droge seizoen trekken duizenden gnoes, olifanten, zebra's en elanden naar de Tarangire River waar ook dan water in staat. In deze tijd vind je er bijna net zoveel wild als in de Ngorongoro krater. Zodra het regenseizoen begint trekken de dieren weer weg op zoek naar graslanden, een indrukwekkend gezicht.

Arusha
Door zijn ligging op 1400 meter is het klimaat hier zeer aangenaam. De combinatie van ligging, klimaat, schoonheid van de omgeving en het levendige culturele leven zorgen ervoor dat  Arusha behoort tot één van de aangenaamste steden ter wereld.

Veel toeristen vertrekken vanuit Arusha naar de nabijgelegen parken Serengeti, Ngorongoro Crater, Lake Manyara, Olduvai Gorge, Tarangire National Park, de Kilimanjaro en natuurlijk Arusha National Park vlakbij de stad.

Arusha Nationaal Park
Dit kleine park tussen de twee hoogste bergen van Tanzania, de Kilimanjaro (5895 meter) en de Meru (4500 meter), is van een uitzonderlijke schoonheid. Je vindt er een zeer gevarieerd landschap van kratermeren, moerassen, weelderige bossen en grillige rotsen.

Het park ligt vlakbij Arusha in een drukbevolkt gebied en wordt omringd door agrarische gebieden. Gelukkig zijn er plannen om het park verder uit te breiden zodat de flora en fauna ook de in toekomst beschermd blijven.

Zelf een rondreis maken in Tanzania? Bekijk de rondreizen Tanzania.

Top reizen naar Tanzania

Reisorganisaties met reizen naar Tanzania

Beoordelingen van Tanzania

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.8
Cultuur
7.9
Stranden
8.5
Steden
5.9
Eten & drinken
7.4
Activiteiten
8.6