Home
Blog
Bestemmingen
Badab-e Surt: gestapelde terrassen hotspring in Iran

Badab-e Surt: gestapelde terrassen hotspring in Iran

op 15 juli 2014
1 minuut leestijd
Badab-e Surt: gestapelde terrassen hotspring in Iran

Iran is voor de meeste mensen een onbekende bestemming die ze niet snel zullen bezoeken. Toch heeft ook Iran bijzondere plekken die de moeite waard zijn, zoals bijvoorbeeld de gestapelde terrassen hotspring Badab-e Surt.

Badab-e Surt is een natuurwonder gelegen in de Mazandaran provincie in het noorden van Iran, 95 kilometer ten zuiden van de stad Sari. Het bevat een reeks van gestapelde terrassen die gemaakt zijn van travertijn, een sedimentair gesteente die gevormd wordt door de neerslag van kalk uit met calciumcarbonaat oververzadigd water uit warme bronnen.

De Badab-e Surt terrassen liggen op 1840 meter boven de zeespiegel en worden veroorzaakt door twee verschillende mineraalbronnen met verschillende natuurlijke kenmerken. De eerste hotspring bevat zeer zout water dat verzameld wordt in een klein natuurlijk bad. Dit water zou geneeskrachtige eigenschappen bevatten, die met name goed zou zijn voor mensen met reuma of sommige vormen van huidziekten of aandoeningen. De tweede hotspring is zuur van smaak en is hoofdzakelijk oranje.

Gestapelde travertijn terrassen komen op een aantal verschillende plekken op aarde voor. Andere voorbeelden zijn de Mammoth Hot Springs in het Yellowstone National Park in Amerika, de White Water Terrassen en Huanglong Scenic and Historic Interest Area in China, en de beroemdste van allemaal - Pamukkale in Turkije. Echter zijn deze hotsprings over het algemeen wit en blauw gekleurd, maar de travertijn terrassen van Badab-e Surt zijn fel oranje en rood. Dit komt door de aanwezigheid van grote hoeveelheden ijzeroxide sedimenten.

Top reizen naar Iran

Reisorganisaties met reizen naar Iran

Meer blogs over Iran

Beoordelingen van Iran

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
7
Cultuur
9.7
Stranden
n.v.t.
Steden
8.7
Eten & drinken
7.3
Activiteiten
8.3