Home
Blog
Algemeen
Waarom een vakantie op Malta in de winter een héél goed idee is

Waarom een vakantie op Malta in de winter een héél goed idee is

op 17 januari 2024
6 minuten leestijd
Malta in de winter is erg gezellig
Malta in de winter is erg gezellig

Malta in de winter bezoeken? Jazeker! Malta is een heerlijke bestemming om onze koude en natte winter te ontvluchten en daarnaast te genieten van al het moois dat dit eiland in de Middellandse Zee te bieden heeft.

De fantastische kustlijn, de eeuwenoude stadjes, de Maltese restaurantjes en mooie plekken op Malta laten zich in de winter (in alle rust!) perfect ontdekken. En tijdens 'Holiday Season' is het helemaal een feestje om op Malta te verblijven. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Let's go to Malta!

Malta is in de zomermaanden een populaire bestemming, maar wist je dat het ook in de winter een geweldig land is om te bezoeken? Malta is een eilandengroep midden in de Middellandse Zee waar in de wintermaanden de temperaturen mild zijn. Niet zo mild dat je op het strand kunt gaan liggen, maar toch zeker lekker aangenaam. Daarnaast is het een stuk rustiger dan in het hoogseizoen en zijn er speciale seizoensgebonden activiteiten. Ontdek hoe leuk een vakantie op Malta en Gozo is in de winter!

In de december-maand is Malta helemaal in Kerst-sfeer
In de december-maand is Malta helemaal in Kerst-sfeer

Kerstversieringen in Rabat en Marsaxlokk
Kerstversieringen in Rabat en Marsaxlokk

Saint-John's Cathedral (Sint-Janscokathedraal) in Valetta
Saint-John's Cathedral (Sint-Janscokathedraal) in Valetta

Gezellige kerstmarkten

Ben je in de kerstperiode op Malta? Dan staat je een bijzondere vakantie te wachten. Zo zijn er gezellige kerstmarkten in Valletta en kun je een schitterende kerststal bij de Saint-John's Cathedral bezichtigen. Deze kerk is sowieso een bezoek waard, ook al doet de gevel dat niet direct vermoeden, maar zodra je binnen bent... WAUW!! Daarnaast is het centrum van Valletta prachtig versierd. 

Kerststallen, de zogenaamde Presepju Malta, zijn populair op Malta, en je kunt ze in iedere kerk vinden. Maar ook daarbuiten! Veel inwoners van Malta doen hun best om van Kerst echt iets moois te maken en versieren hun huis met verlichting of creëren zelfs mini-kerststalletjes in nisjes en raamopeningen. Zo leuk om te zien!

Mooi versierd straatje in de vestingstad Birgu
Mooi versierd straatje in de vestingstad Birgu

FAIRYLAND - Santa's City
FAIRYLAND - Santa's City

FAIRYLAND - Santa's City in Valetta
FAIRYLAND - Santa's City in Valetta

TIP! Bezoek ook zeker FAIRYLAND - Santa's City in Valetta. Deze gecombineerde kerstmarkt en kermis op het centrale Pjazza Tritoni zal je zeker het ultieme kerstgevoel geven! Santa's City is vanaf de tweede week van december t/m de eerste week van januari geopend.

Ook in andere plaatsen op Malta geniet je van de kerstsfeer. Ga bijvoorbeeld naar de mooie kerstmarkt in Rabat of Mdina. Perfect om leuke kerstinkopen te doen! En als je met oud en nieuw op het eiland bent, kun je dit prima vieren in Victoria (Gozo), Valletta, Sliema en St. Julian’s. Mocht je juist alle drukte achter je willen laten, dan is een verblijf op Gozo een aanrader!

Reis je met kinderen? Dan mag een uitstapje naar Popeye Village niet ontbreken. In plaats van Popeye kun je in december kennismaken met de Kerstman!

Leuke bezienswaardigheden in Valetta

Oké, wellicht is het in december of januari geen zwemweer, maar er is zoveel te doen op Malta, dat je je echt geen minuut gaat vervelen! En met een gemiddelde temperatuur van 15°C en 20°C, kun je vaak lekker in een T-shirt rondlopen. Een boottocht door de haven is dus heerlijk met het zonnetje erbij! 

Uitzicht vanuit de Upper Barrakka-tuinen
Uitzicht vanuit de Upper Barrakka-tuinen

Valetta is stedentrip-waardig!
Valetta is stedentrip-waardig!

De hoofdstad van Malta is Valletta, en het centrum staat vol kleurrijke huizen met kleine balkons. Ontdek de Upper Barrakka Gardens voor een prachtig uitzicht en bewonder het plein Grandmaster Palace Courtyard. Op het uiteinde van het schiereilandje ontdek je het Fort Sint-Elmo. Hier zit nu een museum waar je meer over de militaire geschiedenis van Malta kunt ontdekken.

Andere trekpleisters op Malta

Naast de hoofdstad is er nog veel meer te beleven op Malta! Zo staat Mdina bekend als één van de mooiste stadjes van het eiland, en het lijkt net of je hier zo het decor van Game of Thrones binnenstapt. The Silent City is volledig ommuurd en was ooit zelfs de hoofdstad van Malta. Je raakt niet uitgekeken in de eeuwenoude straatjes en het centrum barst van de historie!

Bezoek ook de mooie kustlijn van Malta. Met name aan de zuidkust zijn veel bijzondere plekjes te vinden. Geniet van het uitzicht bij de Dingli Cliffs of bewonder de prachtige Blue Grotto! De zeegrotten zijn enkel per boot te bereiken, maar van boven is het uitzicht eveneens spectaculair. Ontdek ook de Megalithische tempel van Ħaġar Qim uit 3200 voor Christus! Of bezoek de leuke zondagmarkt in het vissersdorp Marsaxlokk.

Uitzichtpunt in Mdina
Uitzichtpunt in Mdina

Mooie straatjes, deuren en kleuren in Mdina
Mooie straatjes, deuren en kleuren in Mdina

Het uitzicht bij Dingli Cliffs is fantastisch
Het uitzicht bij Dingli Cliffs is fantastisch

De waanzinnig mooie Blue Grotto ligt vlakbij het plaatsje Wied iz-Zurrieq
De waanzinnig mooie Blue Grotto ligt vlakbij het plaatsje Wied iz-Zurrieq

Ontdek de andere eilanden

Naast Malta zijn er nog twee mooie eilanden te ontdekken. Het eiland Comino is met name in de zomermaanden populair vanwege de Blue Lagoon. Het is één van de mooiste baaien met kristalhelder water om te zwemmen. Daarnaast zijn er een aantal mooie wandelroutes op het eilandje en kom je onder andere een verlaten ziekenhuis tegen. Tijdens de wintermaanden is Gozo echter aantrekkelijker. 

Gozo is groter dan Comino en is het rustgevendste eiland van de drie. Gozo is wel 75% kleiner dan Malta, met een oppervlakte van ca. 67 km². Het eiland is dus in een dag goed te doen en je zult ook ontdekken dat Gozo een stuk groener is dan Malta.

De natuur van Gozo is prachtig, maar ook de steden zijn mooi. In de hoofdstad Victoria geniet je van de architectuur en het oude centrum. Għarb en Xlendi zijn leuke dorpjes om te bezoeken.

Met een veerboot maak je de overtocht naar Gozo in 25 minuten
Met een veerboot maak je de overtocht naar Gozo in 25 minuten

Aankomst in de haven op Gozo
Aankomst in de haven op Gozo

Tal-Mixta Cave is één van de mooiste uitzichtpunten op Gozo
Tal-Mixta Cave is één van de mooiste uitzichtpunten op Gozo

Langs de noordkust ontdek je de zoutpannen van Gozo, en aan de zuidkust Dwejra. Dit was een filmlocatie voor Game of Thrones, en tot een paar jaar geleden stond hier de Azure Window, een schitterende natuurlijke brug die helaas is ingestort. Tegenwoordig is het echter nog steeds zeer de moeite waard om hier naartoe te gaan, want je vindt hier, naast de sowieso al waanzinnige kust, de Blue Hole. Dit is een vertikale natuurlijke grot in het water met helderblauw water. Duikers zul je hier ook zeker aantreffen, want dit is een zeer geliefde duikspot. Als je niet wil duiken dan kun je ook in een bootje stappen in de naastgelegen 'inland sea'' die je door een grot meeneemt naar de open zee.

De zoutpannen van Gozo
De zoutpannen van Gozo

De Blue Hole
De Blue Hole

Inland Lake, Gozo
Inland Lake, Gozo

Tips voor je wintervakantie op Malta

In de wintermaanden zijn er minder vluchten naar Malta, maar KLM en Air Malta vliegen regelmatig vanaf Schiphol rechtstreeks naar het eiland. Non-stop duurt de vlucht nog geen 3,5 uur. Met een tussenstop zijn er dagelijks vluchten te vinden. Het vliegveld van Malta ligt vlak bij Valletta, en de stad is makkelijk te bereiken. Naast de hoofdstad is Sliema een populaire plek om te verblijven en St. Julian's heeft leuke uitgaansgebieden.

Vanaf Malta gaan er dagelijks veerboten naar Gozo. Om Comino te bereiken kun je het beste een georganiseerde excursie boeken. Wil je meerdere plekken van het eiland verkennen? Dan is een huurauto erg makkelijk. Let wel op, want hier wordt links gereden! Malta was tot 1964 een Britse kolonie, en je ziet nog veel Engelse invloeden op de eilanden.

2x Bonus-tips voor jouw ultieme kerstbeleving op Malta

Ja, we kunnen het niet laten.. sorry, maar déze twee prachtige kerstplekjes mag je gewoon niet missen als je naar Malta gaat tijdens de kerstperiode.

De eerste tip is: bezoek de Mosta Dome in het gelijknamige stadje Mosta. Deze katholieke kerk is geheel terecht een toeristische attractie op Malta. Van buiten én van binnen is deze kerk werkelijk een plaatje en als er dan ook nog een kerstboom, kerstversieringen en lichtjes bij geplaatst worden... oooh! Kijk hieronder de foto's en je snapt wat we bedoelen.

Mosta Dome
Mosta Dome

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Dan de tweede tip, last en zeker not least: breng een bezoekje aan de Magical Illuminated Trail Malta. Hier waan je je echt in een magisch sprookje! In de kasteeltuinen van het Verdala Palace in Buskett is hier een waar lichtjesfestijn met duizenden lichtjes, lampionnen, sterren, sculpturen en nog veel meer. Je kunt een route lopen en valt van de ene in de andere verbazing. Van levende dieren en bloemen tot sprookjesfiguren en allerlei kersticonen, je kunt het zo gek niet bedenken. Alles wordt met muziek ondersteund. Werkelijk een schitterende ervaring voor jong en oud!

The Magical Illuminated Trail op Malta
The Magical Illuminated Trail op Malta

Zo mooi!
Zo mooi!

Ik ga op vakantie en neem mee?

Alhoewel 15 °C natuurlijk heerlijk klinkt, kan het nog best fris zijn op Malta. Het eiland is omringd door zee, en met de nodige wind voelt het al snel kouder aan. Daarnaast is het weer behoorlijk wisselvallig. Het ene moment schijnt de zon, en het volgende komt het met bakken uit de hemel. De wintermaanden zijn de meest regenachtige maanden, en laagjes zijn een aanrader. De temperatuur van het zeewater is behoorlijk fris dus behalve voor het (verwarmde) zwembad van je hotel, heb je waarschijnlijk geen zwemkleding nodig.

Voor meer tips, bezienswaardigheden en informatie kijk je het beste even op de website van VisitMalta. Enjoy the holidays!

Reisorganisaties met reizen naar Malta

Meer blogs over Malta

Beoordelingen van Malta

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
7.6
Cultuur
7.2
Stranden
6
Steden
6.9
Eten & drinken
7.6
Activiteiten
7.5