Home
Blog
Algemeen
De gevaarlijkste wegen ter wereld

De gevaarlijkste wegen ter wereld

op 2 december 2013
3 minuten leestijd
De gevaarlijkste wegen ter wereld

Van het Andes gebergte in Bolivia tot aan de Italiaanse Alpen, bekijk onze bloedstollende lijst van 's werelds meest angstaanjagende wegen!

Liefhebbers van outdooractiviteiten hebben ongetwijfeld wel eens ruige rijsituaties meegemaakt. Om te gaan surfen, raften, mountainbiken of skieën moet je per slot van rekening vaak afreizen naar afgelegen of moeilijk toegangbare plaatsen. In veel gevallen moet je hiervoor door bergen rijden en gelukkig zijn op veel plekken tunnels, vangrails en keerwanden aanwezig die de meest gevaarlijke omstandigheden helpen te elimineren. In minder ontwikkelde gebieden, zoals bijvoorbeeld de afgelegen Andes en Himalaya, zijn echter nog steeds onbeschermde wegen te vinden.

Bekijk hieronder onze bloedstollende lijst van 's werelds meest angstaanjagende wegen:

Yungasweg, Bolivia

De noordelijke Yungas Road is een ruim 60 kilometer lange weg die loopt van de stad La Paz naar Coroico, waar het tropisch regenwoud begint. Door de jaren heen zijn hier honderden gammele vrachtauto's, auto's en bussen naar beneden gekelderd en daarom wordt deze weg ook wel de 'Death Road' genoemd. De steile heuvels zijn hier een trekpleister geworden voor avontuurlijke mountainbikers en ondanks constructiewerk bij enkele van de meest verraderlijke afdalingen, overlijden hier jaarlijks nog steeds meer dan 100 mensen.

Million Dollar Highway, Colorado, Verenigde Staten

De 'Million Dollar Highway' in het zuidwesten van Colorado is voor het grootste gedeelte een idyllische en adembenemend mooie alpine weg die Durango verbindt met Ouray via drie bergpassen. De ruim 19 kilometer lange weg ten zuiden van Ouray is echter zeer steil met vele bochten waar ieder klein foutje meedogenloos kan zijn. Wanneer er sneeuw ligt vragen de bewoners dan ook om 'een miljoen dollar' om hier te gaan rijden.

Trollstigen, Noorwegen

Deze 'Trollenroute' in Noorwegen van Åndalsnes naar het zuiden is ongeveer 20 kilometer lang en bevat elf haarspeldbochten. Bovenop de top is een uitkijkplatform waarvandaan er een mooi uitzicht is op de weg en de watervallen zoals Stigfossen.

Federal Highway 1, Mexico

De enige weg die een verbinding maakt met de verre dorpen en steden op het zonovergoten schiereiland Baja California is deze twee-baans weg. Je deelt de 1711 kilometer lange snelweg o.a. met vrachtwagens en oversized campers en met name in de bergen en tussen de heuvels aan zee kan het hier gevaarlijk zijn. Ongelukken komen hier dan ook geregeld voor en op veel plekken zijn de vangrails opengespleten.

Guoliang Tunnel, China

De Guoliang Tunnel verbindt het dorpje Guoliang via het Taihang gebergte met Huixian in de Xinxiang provincie. Voorheen konden deze dorpelingen alleen de buitenwereld bereiken via een steile 'Sky Ladder', waarop zij zelf deze tunnel hebben gegraven met onvoorspelbare wendingen, bochten en hellingen

Highway of Death, Irak

Het is een gegeven dat vele Iraakse wegen gevaarlijk zijn omdat deze bezaaid zijn met geïmproviseerde explosieven die oorspronkelijk bedoeld waren voor de Amerikaanse troepen en hun bondgenoten. Maar een stuk van de Highway 80, van Koeweit naar Basra, werd wel de 'Highway of Death' genoemd tijdens de Perzische Golfoorlog. Hier kwamen na bombardementen door Amerikaanse vliegtuigen zo'n 10.000 mensen om het leven.

De Trans-Siberische weg, Rusland

De Trans-Siberische weg is een weg die bijna de gehele breedte van Rusland overspant. De weg strekt zich uit over 10.500 kilometer van Sint-Petersburg tot Vladivostok en is de langste weg in een enkel land. Tijdens de wintermaanden word je hier omgeleid over bevroren meren en rivieren en wordt je rit bemoeilijkt door bergachtige sneeuwbanken en een ijzingwekkende kou. Zomers veranderen de wegen in grote modderpoelen.

Luxor-al-Hurghada Road, Egypte

Deze 290 kilometer lange route van badplaats Hurghada aan de Egyptische Rode Zee naar Luxor aan de Nijl ziet er niet verradelijk uit. De moderne snelweg loopt door een vlak en breed open terrein. Het zijn de bandieten en terroristen die deze weg gevaarlijk maken door 's nachts met gedimde koplampen achter weerloze automobilisten aan te gaan. Botsingen komen hier dan ook regelmatig voor.

The James Dalton Highway, Alaska, Verenigde Staten

Alaska's 667 kilometer lange James Dalton Highway is de enige landverbinding tussen de olievelden in de Arctische Zee en de beschaving en werd beroemd door de reality tv-serie 'Ice Road Truckers'. Tijdens de lange donkere winter neemt het vrachtverkeer hier toe en wordt de weg verraderlijk glad. In de zomermaanden is er een ander gevaar: rotsen en stof dat door de vrachtwagens wordt verspreid. Let hier ook op je bezinemeter, want pompstations komen hier bijna niet voor.

Stelviopas, Italië

De 'Passo dello Stelvio' is een bergpas in de Italiaanse Alpen die vooral bekend is vanwege wieleretappes in de Ronde van Italië. Het is één van de hoogste verharde bergpassen in de Alpen en kent 48 haarspeldbochten die vanaf de boomgrens (en de top) goed zichtbaar zijn. Op de weg naar beneden krijg je nog eens 38 haarspeldbochten voor je kiezen en mag je hopen dat je remmen het houden.

Meer blogs