Home
Blog
Algemeen
7 mysterieuze stenen gezichten

7 mysterieuze stenen gezichten

op 17 februari 2014
2 minuten leestijd
7 mysterieuze stenen gezichten

In vrijwel alle uithoeken van de wereld zijn er door de eeuwen heen gezichten uit stenen of rotsen gebeeldhouwd. Bekijk in dit artikel 7 mysterieuze stenen gezichten

In vrijwel alle uithoeken van de wereld zijn er door de eeuwen heen gezichten uit stenen of rotsen gebeeldhouwd. Vaak vanuit de religie, maar soms ook als teken van status of andere culturele redenen. Rondom de stenen hoofden hangt vaak een mysterie. In dit artikel 7 mysterieuze stenen gezichten:

Wat Phra Mahathat, Ayutthaya, Thailand

Halverwege de 14de eeuw werd Ayutthaya het machtigste koninkrijk in Siam (het oude Thailand), en was Wat Phra Mahathat een belangrijke boeddhistische tempel. Hoe dit Boeddha hoofd tussen de wortels van de boom is terechtgekomen blijft echter een mysterie. Eén theorie is dat het beeld werd achtergelaten, nadat de Birmezen Ayutthaya in 1767 de stad hadden verwoest, en dat de boom er overheen groeide. Een andere verklaring is dat dieven hebben geprobeerd het hoofd te stelen, maar het te zwaar bleek te zijn om mee te nemen en het daarom achterlieten.

Nemrut Dağı, Turkije

Rond 60 v.Chr. regeerde Koning Antiochus I over het stuk land, wat nu het zuidoosten van Turkije is. Op de top van de 2150 meter hoge Nemrut Dağı liet hij een graftombe bouwen, compleet met kolossale stenen sculpturen van koning Antiochus zelf en verschillende goden. Nu liggen rondom de grafheuvel de stenen hoofden verspreid. Het eigenlijke graf van de koning is tot op de dag van vandaag nog niet gevonden.

Aboe Simbel, Egypte

Ramses II wordt beschouwd als de grootste farao aller tijden en was een groot veldheer en bouwer. In de 13e eeuw v.Chr. liet hij twee tempels uit rotsen hakken, om zijn Nubische buren onder de indruk te brengen en om zichzelf en zijn koningin Nefertari te eren. Behalve de beelden binnen in de tempel, liet Ramses voor de façade vier kolossale beelden van zichzelf maken. Tussen de benen van deze aan weerszijden van de hoofdingang geplaatste beelden staat een aantal kleinere beelden die de moeder van Ramses, zijn echtgenote koningin Nefertari en verscheidene van de 100 kinderen van de farao voorstellen.

Moai beelden, Paaseiland, Chili

De Moai beelden op paaseiland zijn misschien wel de bekendste mysterieuze gezichten van de wereld. Ergens tussen 1250 en 1500 verspreidde de inheemse Rapa Nui bevolking deze stenen hoofden over het eiland. De beelden bereiken een hoogte van wel negeneneenhalve meter en de zwaarste weegt 82 ton. Het is nog steeds een raadsel hoe zo'n geïsoleerde stam zulke reusachtige stenen beelden heeft kunnen maken.

Bayontempel, Siem Reap, Cambodja

De Bayontempel is een Angkoriaanse tempel die werd gebouwd door koning Jayavarman VII in 1181. De tempel is vooral bekend door zijn 54 torens die elk vier gezichten afbeelden. Er zou een betekenis of een patroon verborgen liggen in het aantal gezichten en torens, maar erosie en re-constructie door de eeuwen heen heeft het onmogelijk gemaakt om een ​​definitieve telling van de  oorspronkelijke hoeveelheid te krijgen.

Devil's Heads, Zelizy, Tsjechië

Het zou extra mysterieus zijn als deze 'Devil's Heads' waren gemaakt door een sinistere Tsjechische stam met donkere motieven, maar helaas: Deze stenen hoofden werden door de beeldhouwer Vaclav Levy gemaakt in zijn vrije tijd rondom 1840.

Grote Boeddha van Leshan, China

De Grote Boeddha van Leshan is een gigantisch Boeddhabeeld in de stad Leshan in China. Het 71 meter hoge beeld werd op initiatief van de monnik Haitong gehouwen uit de rode bergsteen van de heuvel Lingyuan. Hij dacht dat de aanwezigheid van een gigantische Boeddha voor rust zou zorgen in de turbulente rivieren in de provincie Sichuan.

Top reizen naar Thailand

Reisorganisaties met reizen naar Thailand

Meer blogs over Thailand

Beoordelingen van Thailand

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.8
Cultuur
8.8
Stranden
8.7
Steden
8.1
Eten & drinken
8.8
Activiteiten
8.8