Persepolis

Persepolis

Eeuwenoud erfgoed in Iran

Maak je een reis door Iran, dan mag je de ruïnes van Persepolis niet overslaan. Het oude Persepolis bestond uit 12 bouwwerken en de ruïnes vormen vandaag de dag een van de beroemdste bezienswaardigheden van het land. Combineer het met een bezoek aan de levendige stad Shiraz en dompel je onder in eeuwenoude historie.

Top reisorganisaties naar Iran

Top reisorganisaties naar Iran
Persepolis

Persepolis betekent letterlijk Stad van de Perzen, maar was in werkelijkheid een paleizencomplex en stond vol met schatten. Het complex werd gebouwd in het begin van de vijfde eeuw, maar enkele honderden jaren later alweer verwoest door Alexander de Grote. Een vergeldingsactie voor de Perzische vernietiging van Athene. Wat overbleef is een bijzonder ruïnecomplex dat je gezien moet hebben tijdens je bezoek aan Iran.

Grote trap

Hoewel je Persepolis eenvoudig op eigen gelegenheid kan bezoeken, is het aan te raden om deze bijzondere archeologische plek te bekijken met een lokale gids aan je zijde. Luister naar verhalen over de achtergrond van Persepolis en probeer je een voorstelling te maken van hoe het vroeger was. Persepolis is bijvoorbeeld gelegen op een heuvel en om de entree te bereiken moet je een grote trap met 111 traptreden beklimmen. Een plek waar je makkelijk aan voorbij zou lopen, maar het is de moeite waard om wat beter te bekijken. De bouw van de trap begon in 519 voor Christus en de trap is volledig uitgehakt uit grote blokken steen. Wat opvalt zijn de lage traptreden en de vele beeltenissen langs de kant.

Persepolis, Iran
Persepolis, Iran

Persepolis, Iran
Persepolis, Iran

Apadana Paleis

Een van de hoogtepunten van Persepolis is het Apadana Paleis, dat werd gebouwd door Darius I. Deze grote audiëntiezaal behoort tot de oudste bouwwerken van het complex en dateert uit de eerste helft van de 5de eeuw voor Christus. Het totale paleis beslaat een oppervlak van meer dan 1000 vierkante meter en het dak werd oorspronkelijk ondersteund door zo’n 72 zuilen van 24 meter hoog. Daar staan er inmiddels nog maar 14 van overeind, want het bouwwerk werd grotendeels verwoest door Alexander de Grote. De gedetailleerde afbeeldingen bij de trappen zijn wél bewaard gebleven en moeten 23 afgezanten voorstellen die geschenken meenemen voor de koning.

Hal van de 100 zuilen

De Hal van de 100 Zuilen werd, zoals de naam al doet vermoeden, ondersteund door 100 stenen pilaar. Het bouwwerk werd gebouwd ten tijde van Xerxes en Artaxerxes I en de over de precieze functie is nog een hoop onduidelijkheid. Het gebouw had een bestuurlijke functie, maar volgens sommigen werd het ook gebruikt als uitvalsbasis voor wachttroepen. Hoewel er nog maar een enkele pilaar overeind staat, is de grootsheid van de hal nog steeds overweldigend.

Persepolis, Iran
Persepolis, Iran

Persepolis, Iran
Persepolis, Iran

Poort van Xerxes

De Poort van Xerxes, ofwel de Poort van alle Naties, vormde de toegangspoort tot het paleizencomplex. Hier werd het bezoek van buitenlandse delegaties aangekondigd en je kunt je voorstellen hoe indrukwekkend dat moet zijn geweest. Het bouwwerk werd gerealiseerd onder heerschappij van Xerxes en is reusachtig groot. De ingang wordt gemarkeerd door twee reusachtige gevleugelde stieren. De Poort van Xerxes zou als een van de weinige bouwwerken de grote brand hebben overleefd, maar ook hier heeft de tand des tijds zijn sporen achtergelaten.

Tombes van Persepolis

Op zo’n 12 kilometer ten noordwesten van Persepolis ligt Naqsh-e Rustum, de begraafplaats voor de oud-Perzische vorsten. De indrukwekkende necropolis vormt naar alle waarschijnlijkheid de laatste rustplaats van Darius I, Xerxes I, Artaxerxes I en Darius II. Het is een absolute aanrader om hier na je bezoek aan Persepolis langs te rijden, want Naqsh-e Rustum wordt gezien als een van de mooiste archeologische vindplaatsen van Iran. De tombes zijn uit de bergwanden gehakt en hebben de vorm van een kruis. De inhoud is allang leeggeroofd, maar het blijft een indrukwekkend gezicht. Let ook op de bijzonder goed bewaard gebleven bas-reliëfs die de bouwwerken versieren.

Persepolis, Iran
Persepolis, Iran

Persepolis, Iran
Persepolis, Iran

Shiraz

Toegangspoort tot Persepolis is de stad Shiraz, een culturele parel als het gaat om Perzisch erfgoed. In deze miljoenenstad kun je enkele van de mooiste hoogtepunten van Iran bezoeken en mag daarom zeker niet ontbreken in je reisschema. Je kunt er de mausoleums van Saadi en Hafez bezoeken, de Eram tuin bekijken en je moet zeker een ochtend doorbrengen in de beroemde Nasir al-Mulk moskee. Persepolis ligt op 60 kilometer buiten de stad en is eenvoudig te bereiken met de taxi of het openbaar vervoer. Ga je liever met een groep, dan kun je eenvoudig een tour regelen bij je hotel of guesthouse.

Reizen naar Persepolis — Hoe kom je er?

De ruïnes van Persepolis liggen in het zuiden van Iran, op zo’n 60 kilometer rijden van miljoenenstad Shiraz. Om er te komen kun je een excursie boeken bij je hotel of guesthouse in Shiraz, maar je kunt er ook op eigen gelegenheid naartoe. Vanuit Shiraz kun je per minibus naar het stadje Mavdasht reizen en vanuit daar vervolgens met de taxi het laatste deel afleggen.

Populaire reizen naar Persepolis

Meer bezienswaardigheden in Iran

Alle bezienswaardigheden in Iran

Iran ervaringen & beoordelingen

Er zijn nog niet genoeg Persepolis ervaringen toegevoegd. Daarom tonen we hier de ervaringen van onze reizigers tijdens hun rondreis Iran.
Natuur & omgeving
7
Cultuur
9.7
Stranden
n.v.t.
Steden
8.7
Eten & drinken
7.3
Activiteiten
8.3
7,8

De acht paleizen (Hasht Behesht)

Iran
Groepsrondreis
09-02-2017

Ik ben met Parsaban op rondreis geweest in Iran, geweldig, het was voor mij het laatste land in het Midden Oosten dat ik bezocht , maar dan wel een van de mooiste en met de vriendelijkste mensen, ik kan de babies niet tellen waar ik mee op schoot op de foto moest. Hoogtepunten waren het bezoek aan de Persepoli.en de tuinen.
Iran is het enige land in het Midden Oosten waar het roemrijke verleden gekoesterd wordt.

Anneke Starreveld
Alleen gereisd in October 2016
8,2

Fascinerend land en zeer vriendelijk en gastvrije bevolking.

Iran
Groepsrondreis met Kras Reizen
17-01-2017

Veel steden aangedaan en dus heel veel gezien. Moskeeën, Badhuizen, paleizen, mooie pleinen en bazaars.
En als hoogte punt Persepolis.

Hans van Bronswijk
Alleen gereisd in October 2016
8,6

Heel veilig en supervriendelijke mensen

Iran
Individuele rondreis
08-01-2016

We hebben een rondreis ten zuiden van Teheran gedaan. Wat een schitterende bezienswaardigheden, echt fantastisch! Oude tempels, badhuizen, schitterende moskeeën, woestijn enz. Dit land barst van de cultuur en geschiedenis. Me in alle 3 weken geen minuut onveilig gevoeld.

Jeannette de Roos
Gereisd met partner in May 2021

Wil je meer weten over reizen naar Iran? Bekijk tips & ervaringen.

Rondreizen naar Iran