Geschiedenis

De eerste tekenen van menselijk leven in China dateren van ongeveer 700.000 jaar geleden. De zogenaamde Lantianmens leefde in de streek van de midden- en bovenloop van de Gele Rivier. Ongeveer 7000 jaar geleden begon het Neolithische tijdperk, bekend uit deze periode is het Banpo-dorp (Yangshao-cultuur) bij Xi’an.

2200 - 770 v.Chr;  Xia- en Shang-dynastie
De Xia-dynastie (2200 v.Chr.) wordt aangeduid als China’s eerste belangrijke dynastie. Opgravingen hebben het bestaan van deze dynastie nooit bevestigd, waardoor er getwijfeld wordt over de echtheid van deze dynastie. Van de periode voor de Xia-dynastie bestaan alleen mythologische verhalen over over drie soevereine vorsten, gevolgd door vijf keizers. In de 16de eeuw v.Chr. ontstond de Shang dynastie. Door de ontdekking van de laatste Shang-hoofdstad is de twijfel omtrent het bestaan van deze dynastie begin 20e eeuw weggenomen. De Shang-dynastie werd in de 11deeeuw v.Chr. gevolgd door de heerschappij van de vorsten van Zhou. Deze westelijke dynastie koos Xi’an als hoofdstad.

771 - 221 v.Chr Lente- en herfstperiode en Strijdende Staten
Tijdens de lente en herfstperiode bevochten verschillende staten elkaar om hun macht uit te breiden. Het was tevens het tijdperk van de Chinese Filosofen Confucius en Lao Zi. Tijdens de periode van de Strijdenden Staten probeerden zeven staten de totale heerschappij te verkrijgen. In 221 v. chr. Kwam keizer Qin Shi Huangdi als winnaar uit de strijd. Hij stichtte de Qin-dynastie en en werd de eerste keizer van het Chineze rijk.

206 v.Chr – 220 n. Chr. Han Dynastie
Na de dood van de eerste Chinese keizer, kwamen de boeren in opstand en met succes. De Han dynastie werd gesticht door de boerenleider Liu Bang. Tijdens deze periode werd het boeddhisme in china geintrocuceerd en werd de draak het officiele symbool van de keizer en zijn zonen. De zijde-industrie bloeide en werd via 10.000 km langs de welbekende Zijde-route richting Europa vervoerd. Vanwege de welvarendheid van deze periode beschouwen veel van de huidige Chinezen zich als erfgenamen van deze dynastie en noemen zich Han-Chinezen. In 220 n. Chr. Versloegen de Gele Tulbanden de Han Legers. Dat was het begin van de Drie Koninkrijken.

Drie Koninkrijken en Jin Dynastie
De Drie Koninkrijken werden gevormd door het rijk Shu Han in Sichuan, het Rijk Wu in het stroomgebied van Yangzi en het rijk Wei in Noord-China.

Meer weten over reizen naar China?

Bekijk hier alle informatie

Reizen naar China