Geografie

Na de Russische Federatie is Canada het grootste land ter wereld in oppervlakte, met zijn breedte van ongeveer 5500 km en lengte van 4000 km van het zuiden tot ver boven de poolcirkel. Canada biedt ook een thuis aan de meest noordelijke, bewoonde, plaats in de wereld: Alert op Ellesmere-eiland. Voor je beeldvorming: het zuidelijkste deel van Canada ligt op dezelfde breedtegraad als Italië.

Geologisch gezien wordt het grootste deel van Canada gerekend tot het Canadese Schild. Het gebied ligt om de Hudsonbaai heen en telt vele duizenden meren. In het zuiden van Ontario zijn de Grote Meren te vinden aan de grens met de Verenigde Staten.

In centraal Canada vind je uitgestrekte prairies, vooral in de Provincies Manitoba, Saskatchewan en een deel van Alberta. In het westen liggen de Rocky Mountains. In het noorden strekken immense, bijna geheel onbewoonde, Arctische landschappen zich uit naast de Canadese Arctische Eilanden. In het oosten van Canada zijn onder andere de Maritime Provinces en het eiland Newfoundland te vinden. Nog een weetje: de Baai van Fundy tussen New Brunswick en Nova Scotia kent het grootste verschil tussen eb en vloed in de wereld.

Meer weten over reizen naar Canada?

Bekijk hier alle informatie

Reizen naar Canada