Politiek & economie

Tot 2.5 jaar geleden had Koning Sihanouk een paar jaar de macht in Cambodja.  Na de val van de Rode Khmer verdween de Koning, maar in 1998 bracht hij een coalitie op de been, met zichzelf als koning. Cambodja is een constitutionele monarchie met een democratisch meerpartijensysteem. Het parlement telt 120 zetels die eens in de vijf jaar gekozen worden. Cambodja is verdeeld in 20 provincies (Khet) en drie stedelijke gebieden (Krong). De huidige koning van Cambodja heet Sihamoni.

Er heerst een grote politieke rivaliteit tussen de partijen van Hun Sen, prins Norodom Ranariddh (gesteund door de koning) en Sam Rainsy. In combinatie met de overvloedige beschikbaarheid van oorlogsmateriaal bestaat er een gevaar voor de stabiliteit van het land. Tevens heerst er veel corruptie binnen de Cambodjaanse regering.

De hoge mate van armoede en de talloze landmijnen vormen op het platteland een groot probleem. Een ander probleem is nog steeds de toeloop van de Vietnamezen die komen wonen in Cambodja. Ook de Khmer Krom vormen een politiek probleem voor de regering. De Khmer Krom zijn Cambodjanen die in het zuiden van het hedendaagse Vietnam wonen. Khmer Krom die naar Cambodja emigreren worden ook daar gediscrimineerd, omdat ze gezien worden als Vietnamezen die het land proberen te kolonialiseren. Er heerst in Cambodja dan ook een sterk anti-Vietnamees sentiment. Ook de Thais worden beschouwd als kolonisator en de woede hierom is door politieke figuren gebruikt om in januari 2003 een grote onrust tegen Thaise bedrijven en instellingen uit te lokken.

Het aantal gevallen van aids is in de afgelopen jaren toegenomen. Dit hangt onder andere samen met de weigering van de Khmer man om condooms te geruiken. Daarnaast speelt prostitutie een grote rol in de cultuur waarbij het normaal is voor mannen om vanaf jonge leeftijd prostituees te bezoeken. Cambodja is een arm land en de economie draait door de vele oorlogen slecht. Voor 1970 werd er genoeg geproduceerd voor de behoeften van het land, tegen 1986 was dit nog maar 75%. Er is bijna geen industrie en de industrieën die er zijn produceren voornamelijk kleding bedoeld voor export. De afgelopen jaren begint de economie, dankzij de stabiliteit en het toerisme, weer te groeien.

Meer weten over reizen naar Cambodja?

Bekijk hier alle informatie

Reizen naar Cambodja