Geschiedenis

In de eerste eeuw van onze jaartelling verschijnen de eerste bekende beschavingen in Cambodja; Chenla en Funan. Van 802 tot 1350 vormde Cambodja onderdeel van het Khmer Rijk.  Dit rijk volgt het koninkrijk van Chenla op en heeft periodes geheerst over Laos, delen van Vietnam en Thailand. Angkor Wat (Heilige tempelstad) is een van de oude hoofdsteden van het rijk. De stad werd vernoemd naar de belangrijkste tempel Angkor Wat, wat nu wordt beschouwd als het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Angkor Wat vormde ruim 500 jaar de hoofdstad van het immense rijk. Na verschillende oorlogen werd de hoofdstad verplaatst naar Phnom Penh en vanaf die periode is de naam Cambodja.

Vanaf het midden van de 15e eeuw werd Cambodja geregeerd door verschillende koningen en beheerst door interne conflicten. Vele oorlogen met onder ander Vietnam leidden tot grote verliezen en Cambodja zou nooit meer de glorie van het Khmer rijk meemaken. Vanaf 1863 tot 1953 kolonaliseerden de Fransen Cambodja. In 1887 werd Cambodja in plaats van een protectoraat een onderdeel van Frans Indochina. Deze unie bestond uit de Franse koloniën/protectoraten Tonkin, Annam, Cochin China, Cambodja en vanaf 1893 ook Laos. In 1953 trokken de Fransen zich terug en werd Cambodja onder koning Sihanouk onafhankelijk.
 
Tijdens de Vietnamoorlog (1946 – 1975) kwam ook Cambodja zwaar onder vuur te liggen door de Amerikanen. Er vielen rond de 600.000 burgerslachtoffers. Cambodja is een van de zwaarst gebombardeerde landen in Zuidoost-Azie. Onder leiding van de Cambodjaanse Dictator Pol Pot (1975-1978) wierp de rode Khmer de regering van Lon Nol omver en trokken zijin 1975  Phnom Penh binnen. Pol Pot probeerde van Cambodja een communistische landbouwstaat te maken, waardoor steden moesten verdwijnen en iedereen moest boer worden. Personen die niet meewerkten werden gedood. In totaal zouden onder zijn bewind anderhalf tot twee miljoen Cambodjanen zijn omgebracht, dat was destijds een vijfde van de Cambodjaanse bevolking. In 1978 grijpt Vietnam in en verjaagd de Rode Khmer uit de hoofdstad, maar nog jaren voeren zij vanuit het westen een guerillastrijd. Uiteindelijke resulteerde de burgeroorlog in de jaren 90 in een overgave van de laatste rode Khmer’s. n mei 1993 werden er voor het eerst weer verkiezingen gehouden. De situatie bleef echter tot in 2003 onstabiel. Nu is het een veilig land om te bezoeken.

Meer weten over reizen naar Cambodja?

Bekijk hier alle informatie

Reizen naar Cambodja