Natuur & klimaat

Door de massale houtkap in de afgelopen jaren, bestaat nu nog maar 52% van het oppervlakte uit regenwoud. Aan de kust komt ook veel mangrovebegroeiing voor. De rest van het land wordt gebruikt als akkerland. In de bergwouden groeien lianen, orichideeën en tropische houtsoorten, zoals teak en ijzerhoutbomen. Hout is een van de belangrijkste rijkdommen van Cambodja. Planten die in Cambodja groeien, zijn onder andere rubber, kapok, palm, kokosnoot en bananen. Ze worden allemaal commercieel benut. In het binnenland worden rijst, mais, groente en fruit verbouwd.

In Cambodja komen onder andere olifanten, hertachtigen, wilde os, panters, beren en tijgers voor. Vele vogelsoorten en giftige slangen komen overal terug. Zeldzame diersoorten hebben zich teruggetrokken in de bergwouden en de dichtste delen van het oerwoud; tijgers, buffels, olifanten, wilde runderen, luipaarden en beren. De wilde buffel (kouprey) is het bekendste dier van Cambodja en tevens een symbool voor het wereldnatuurfonds. Helaas wordt dit dier met uitsterven bedreigd.

Cambodja heeft een tropisch klimaat met twee seizoenen: een regenseizoen (van mei tot oktober) en een droog seizoen (van november tot april). De gemiddelde temperatuur is het hele jaar door ongeveer 30 graden. In de koelere maanden kan de temperatuur dalen tot 10 graden en in de hete maanden kan het oplopen tot 45 graden. De periode tussen maart en mei is heet en droog terwijl tussen mei en oktober de moesson regeert. Tussen november en februari waait er een noordoostelijke wind die voor een droog en aangenaam klimaat zorgt.

Meer weten over reizen naar Cambodja?

Bekijk hier alle informatie

Reizen naar Cambodja