Home
Blog
Bestemmingen
Toerisme Egypte trekt weer aan

Toerisme Egypte trekt weer aan

op 14 maart 2011
1 minuut leestijd
Toerisme Egypte trekt weer aan

De Egyptische reissector heeft groot vertrouwen in een snel herstel van het toerisme. Het aantal boekingen staat op 35 procent ten aanzien van maart 2010, maar de reisaanvragen nemen snel toe.

De Egyptische reissector heeft groot vertrouwen in een snel herstel van het toerisme. Het aantal boekingen staat op 35 procent ten aanzien van maart 2010, maar de reisaanvragen nemen snel toe.

'Als het zo doorgaat, zitten we met Pasen op 50 procent en halen we aan het eind van deze zomer weer bijna het niveau van vorig jaar', zegt Fathy Kalit, een grote touroperator uit Caïro.

Volle sterkte
Vakantieland Egypte was vorige week op volle sterkte aanwezig op de ITB in Berlijn, 's werelds grootste reisvakbeurs met 11.163 exposanten uit 188 landen. Het toerisme, goed voor 11 procent van Egyptes  bruto nationaal product,  kwam vrijwel volledig stil te liggen tijdens de vreedzame revolutie in februari.  Een maand eerder telde het land nog 1,2 miljoen vakantiegangers, voor het grootste deel Europeanen.

Egypte kwam op de beurs voor de dag met een nieuwe promotiecampagne en een kersverse minister. De 66-jarige zakenman Fakhry Abdel Nour werd onlangs benoemd in de interim-regering, terwijl zijn voorganger aanklachten tegemoet ziet vanwege corruptie.  Abdel Nour demonstreerde in februari drie achtereenvolgende dagen op het Tahrirplein tegen het regime van Hosni Mubarak.

Arm deel van de bevolking
'De vorige regering is er niet in geslaagd de inkomsten ook ten goede te laten komen aan het arme deel van de bevolking', aldus Abdel Nour op een persconferentie in Berlijn. Hij hekelde de 'extreme' liberalisering en privatisering van Mubarak wiens zoon grote economische belangen heeft in de toeristische sector. 'Het economische beleid heeft in hoge mate bijgedragen aan de groeiende inkomenskloof: 42 procent van de bevolking leeft van minder dan 2 dollar per dag. Men dacht dat liberalisering in gunstige zin zou doorsijpelen naar de bevolking, maar daarvan is helemaal niets terechtgekomen.'

Volgens hoteleigenaar Azza Serry, die in januari twee nieuwe resorts opende in Sharm-el-Sjeik aan de Rode Zee, zal de economie in Egypte zelfs profiteren van de revolutie. 'Door de  vreedzaamheid van de acties heeft Egypte veel sympathie gekweekt en is het vertrouwen in het land gegroeid. De toeristische sector heeft een aantal heel goede jaren achter de rug en kan tegen een stootje. Nu de negatieve reisadviezen in Europa  één voor één worden opgeheven, zie je de markt snel aantrekken.' De tijdelijke terugval, is volgens Serry een 'kleine opoffiering voor een groot doel'.

Ook in Tunesië, waar de bevolking al in december de straat op ging om te demonstreren tegen het regime, komen de toeristen weer terug, zij het langzamer. De interim-regering van het land moet het budget voor een  nieuwe promotiecampagne nog goedkeuren, zegt een woordvoerder van het nationale verkeersbureau.

Top reizen naar Egypte

Reisorganisaties met reizen naar Egypte

Beoordelingen van Egypte

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
7
Cultuur
7.5
Stranden
8.2
Steden
6.8
Eten & drinken
7.4
Activiteiten
7.9