Home
Blog
Bestemmingen
De steilste straat ter wereld

De steilste straat ter wereld

op 25 april 2015
1 minuut leestijd
De steilste straat ter wereld

San Francisco mag dan bekend staan om zijn stijle straten, met Lombard Street als de meeste bekende, maar de steilste straat ter wereld ligt toch ergens anders: in Dunedin in Nieuw-Zeeland.

Dunedin ligt in het zuiden van Nieuw-Zeeland en wordt vaak bezocht op weg naar het Otago schiereiland, waar je albatrossen en geeloogpinguïns kunt spotten. Maar in Dunedin zelf vind je ook Baldwin Street, de steilste straat ter wereld. Deze straat is 350 meter lang en begint met een matige helling die daarna steil omhoog loopt en een maximale helling van 19 graden bereikt. De straat steigt hierdoor 1 meter bij elke 2,86 meter afgelegd.

De straat is zo steil, dat het oppervlak van beton moest worden gemaakt, omdat het teer van het asvalt op een warme dag anders naar beneden zou stromen op de helling. Je vindt Baldwin Street in de buitenwijk North East Valley, ten oosten van de vallei van de Lindsay Kreek, richting Signal Hill op weg naar Opoho. In totaal steigt de straat zo'n 70 meter over de gehele lengte.

De ongebruikelijk steilheid van de straat is een gevolg van slechte planning. Planners in Londen, die geen idee hadden van de topografie van de stad, hadden de straten in een rasterpatroon aangelegd, zonder over het terrein na te denken. Het resultaat hiervan was dat een aantal straten precies op zeer steile hellingen uitkwamen. Maar in plaats van terug te keren naar de tekentafel, of er in ieder geval haarspeldbochten in te maken, werden de wegen gewoon gebouwd op deze duizelingwekkend steile helling. Sommige straten die bedacht waren door de stadsontwerpers waren echter zo steil, dat ze niet aangelegd konden worden.

Baldwin Street werd uiteindelijk de steilste straat van allemaal. Andere straten die er parallel ana lopen zijn Arnold Street, Dalmeny Street en Calder Avenue.

Top reizen naar Nieuw-Zeeland

Reisorganisaties met reizen naar Nieuw-Zeeland

Meer blogs over Nieuw-Zeeland

Beoordelingen van Nieuw-Zeeland

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9
Cultuur
7.2
Stranden
7.9
Steden
7
Eten & drinken
7.6
Activiteiten
9