Home
Blog
Bestemmingen
De lavagrotten van Jeju-eiland (Zuid-Korea)

De lavagrotten van Jeju-eiland (Zuid-Korea)

op 11 november 2014
1 minuut leestijd
De lavagrotten van Jeju-eiland (Zuid-Korea)

Jeju-eiland is een eiland in het uiterste zuiden van Zuid-Korea in de Straat van Korea, op zo'n 130 kilometer uit de kust van het Koreaanse schiereiland. Sinds 2007 staat dit vulkanische eiland met zijn lavagrotten als natuurerfgoed op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De natuurlijke leidingen op dit eiland waardoor magma stroomde, zijn nu lege grotten die behoren tot de grootste in de wereld en zijn populaire toeristische bestemmingen geworden. Het meest indrukwekkend is het Geomunoreum Lava Tube systeem, dat is gevormd door een stroom lava toen de Geomunoreum vulkaan uitbarstte, zo'n 300 tot 200 duizend jaar geleden. De vulkaan heeft een hoogte van 456 meter en het lava stroomde naar beneden, to aan de kust op 13 km afstand, en onderweg creëerde het tal van lava grotten. De Manjanggul Lava Tube is de grootste grot in dit systeem. Het strekt zich uit over 8928 meter en er zijn passages tot 30 meter hoog en 23 meter breed.

De binnenkant van de grot is versierd met vele kleuren carbonaat en ontelbare grotformaties die vaak voorkomen in lava tubes. Ze bevatten lava stalactieten en stalagmieten, kolommen, koralen, bruggen, etc. Aan het einde van een van de doorgangen die geopend zijn voor toeristen, bevindt zich een grote lava kolom, die gevormd werd toen er een grote hoeveelheid lava uit een hoger niveau naar beneden lekte. Deze kolom is maar liefst 7,6 meter hoog en is de grootste in de wereld, zo ver bekend. In de grot leven zo'n 30.000 vleermuizen, die de grootste kolonie vleermuizen in Korea vormen. Naast deze vleermuizen leven er nog 37 andere diersoorten in de grotten, waarvan de Jeju grot spin de meest voorkomende is.

Meer blogs