Home
Blog
Algemeen
Duurzaam reizen: wat levert het jou als reiziger op?

Duurzaam reizen: wat levert het jou als reiziger op?

op 4 april 2017
3 minuten leestijd
Duurzaam reizen: wat levert het jou als reiziger op?

Duurzaam reizen bekent dat je tijdens je reis zoveel mogelijk rekening houdt met het milieu, de natuur, de dieren en de lokale bevolking. Je denkt na over de keuzes die je maakt en kiest de opties die zo min mogelijk schade veroorzaken. Deze praktische tips voor verantwoord reizen zijn niet alleen goed voor je bestemming, maar leveren jou ook nog eens een mooiere reis op.

1. Kies voor een rechtstreekse vlucht

Vliegtuigen veroorzaken enorm veel CO2-uitstoot. Duurzame reisorganisaties als Better Places compenseren de CO2-uitstoot van hun reizen door te investeren in duurzame kooktoestellen, maar ook dan is het nog altijd belangrijk om de uitstoot zoveel mogelijk te beperken. Wat scheelt is een rechtstreekse vlucht boeken. Het kost misschien iets meer, maar je bent wel lekker snel (en dus beter uitgerust) op de plaats van bestemming.

2. Neem de trein in plaats van het vliegtuig

Het is verleidelijk om een binnenlandse vlucht te boeken als je een lange afstand af moet leggen, maar vliegen is erg schadelijk voor het milieu. De trein is een prima alternatief voor lange afstanden. Treinen zijn snel en vaak comfortabel en bovendien is treinreizen erg leuk. Je kunt op je gemak van het landschap genieten en kennis maken met je lokale medepassagiers. Ook een aanrader: een meerdaagse fietstocht. Zo kom je op plekken waar je anders nooit gekomen was.

“De vijfdaagse fietstocht door de Mekong Delta met een privégids was fantastisch. De gids sprak goed Engels en had veel kennis en ervaring. Hierdoor zijn we op veel bijzondere plekken geweest. Ook hebben we heerlijk gegeten bij gezinnen thuis en in bijzondere restaurants die we anders niet gevonden zouden hebben.” – M. Kop

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

3. Zet het dierenwelzijn altijd voorop

Dat je geen olifantenritjes moet maken is waarschijnlijk wel bekend, maar ook bij andere activiteiten met dieren is het slim om altijd even na te denken. Is het verantwoord om te zwemmen met dolfijnen in gevangenschap? Wil je echt haaien zien als dat betekent dat ze gelokt worden met eten? Het welzijn van dieren moet altijd voorop staan.

4. Gebruik zo min mogelijk plastic

Veel ontwikkelingslanden hebben grote problemen met hun afvalverwerking en zwerfvuil is op een aantal plekken een enorm probleem. Een groot onderdeel daarvan zijn plastic waterflesjes, waarvan je er als reiziger zo’n vijftien per week gebruikt. Het is daarom aan te raden om een Dopper, een hervulbare waterfles mee te nemen. Op steeds meer plekken kun je deze fles gratis bijvullen. Dat is beter voor het milieu én het is voordelig.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

5. Boek kleinschalige hotels of ecolodges

Verantwoord reizen betekent ook zorgen dat je geld op de juiste plek terecht komt. Boek bijvoorbeeld homestays of kleinschalige hotels die gerund worden door locals. Zij kunnen zo in hun levensonderhoud voorzien en jouw reiservaring wordt leuker: geen verblijf in een groot, onpersoonlijk hotel, maar een gezellige overnachting bij hartelijke locals die klaarstaan om je te helpen. Slapen in een ecolodge is ook een duurzame keuze: deze hotels werken zo milieuvriendelijk mogelijk en zorgen dat ze de natuur minimaal belasten. Het leuke is dat deze lodges vaak op prachtige locaties midden in de natuur liggen.

“Wat onze reis door Peru echt bijzonder maakte was overnachten bij mensen thuis. We voerden gesprekken over wat de mensen daar echt bezighoudt en kregen zo inzicht in de dingen waar ze tegenaan lopen”. - Ruud en Lilian

6. Duurzaam reizen: ga op pad met een lokale gids

Wil je locals helpen om hun eigen geld te verdienen, dan is het een aanrader om af en toe een lokale gids in te huren. Dat is meestal niet duur en zo kom je op plekken die je zelf nooit gevonden had. Bovendien hebben locals veel kennis over hun eigen omgeving en leer je daardoor veel over de plaats van bestemming.

“Met onze goede lokale gidsen kwamen op overweldigend mooie plekken in Madagaskar. We kwamen daardoor veel te weten over de gebruiken en gewoontes en er gingen soms deuren open die normaal voor toeristen wat moeilijker te vinden zijn.” - Helga

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

7. Bezoek ook onbekendere plekken in het land

Sommige plekken zijn zo populair dat de natuur of cultuur stevig onder druk staan. Het is daarom belangrijk dat reizigers niet allemaal tegelijk naar dezelfde plekken gaan, maar zich uitspreiden over het hele land. Kijk daarom ook eens naar onbekendere eilanden of minder bezochte nationale parken, naast de bekende highlights. Dat verlicht de druk op deze plaatsen en verbetert de spreiding van inkomsten uit het toerisme. En jij kunt genieten van rustige plekken die nog niet door iedereen gevonden zijn.

8. Koop eten dat in de omgeving wordt verbouwd

Overal zijn producten te koop die in een andere land verbouwd of geproduceerd worden. Het is echter beter om te kiezen voor voedsel dat in de omgeving wordt verbouwd en je inkopen te doen op de lokale markt. Ten eerste is het vers, lekker en gezond, en ten tweede help je de natuur en de locals ermee. Doordat producten niet van ver hoeven te komen vermindert de CO2-uitstoot en de locals verdienen er zo direct aan.

Afbeelding ter ondersteuning van de tekst

Zo reis je op een duurzame manier

Vind je het belangrijk om duurzaam te reizen en verantwoorde keuzes te maken? Kijk dan eens bij Better Places. Bij deze reisorganisatie plan je je duurzame trip in overleg met een lokale reisexpert. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Dat maakt reizen met Better Places heel speciaal en een echte aanrader.

Top reizen met Better Places

Beoordelingen van Better Places

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Accommodatie
8.6
Vervoer
8.9
Reisleiding
9.2
Prijs / Kwaliteit
8.8
Algemeen
9.1