De eerste kolonisten die zich in Amerika vestigden waren Engelsen, Fransen en Nederlanders. Zij verjoegen de indianen en lieten slaven uit Afrika komen. De grote verandering kwam tussen 1860 en 1865 in de vorm van de Burgeroorlog tussen het agrarische zuiden, waar slavernij nog steeds gold, en het geïndustrialiseerde noorden. De afloop is bekend: het zuiden werd verslagen en de slavernij werd afgeschaft in het hele land.
Nadat Amerika zich decennialang niet bemoeide met de ontwikkelingen in Europa, sloot de Verenigde Staten zich in 1917 tijdens de laatste maanden van de Eerste Wereldoorlog aan bij het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. De Amerikaanse steun in deze oorlog was doorslaggevend en zo werd de Verenigde Staten een wereldmacht.
Omdat het internationale machtsevenwicht door de opkomst van Nazi-Duitsland eind jaren dertig weer ernstig verstoord raakte, greep Amerika in. Door de Japanse aanval op Pearl Harbor en de Duitse oorlogsverklaring nam de Verenigde Staten zelf ook actief deel aan de Tweede Wereldoorlog.
Na de oorlog was de Amerikaanse politiek helemaal gericht op het economische herstel van West-Europa en Japan en tegelijkertijd ook op het beperken van de communistische invloed. Om weerstand te bieden aan de toenemende druk van de Sovjet-Unie op West-Europa werd in 1949 de NAVO opgericht. Nadat de Sovjet-Unie in 1991 uiteenviel, bleef de Verenigde Staten als enige supermacht over.
Meer weten over reizen naar Amerika?
Bekijk hier alle informatie