Bezienswaardigheden

De mooiste bezienswaardigheden van Duitsland

Duitsland is niet alleen een héél mooi en veelzijdig land. Het is ook nog eens lekker dichtbij! Duitsland is geschikt voor allerlei soorten reizen. Van autoreizen, tot wintersport vakanties. En van stedentrips tot een lekker verblijf in een vakantiepark in de Duitse natuur. Ben jij benieuwd naar de mooiste plekken van onze oosterburen? In dit artikel geven we je een overzicht. Wil je nóg meer lezen? Kijk dan op Parkvakanties voor dé 10 mooiste bezienswaardigheden van Duitsland.

Kastelen

Duitsland is een land dat volstaat met kastelen. In het fantastisch boven de stad oprijzende kasteel van Heidelberg ontdek je bouwstijlen van de 13de tot en met de 17de eeuw. En het sprookjesachtige Schloss Neuschwanstein dat aan het eind van de 19de eeuw werd gebouwd voor Ludwig II, de eigenzinnige Beierse koning, mag je ook zeker niet missen. Dat geldt ook voor Burg Eltz, in het dal van de Moezel, waar je de ridders zelf al erbij kunt denken. Natuurlijk mag het hoog boven Marburg uittorenende Landgrafenschloss er ook zijn; met zijn gotische ridderzaal en museum gewijd aan de Reformatie.

Zwarte Woud

Hoge toppen in het zuiden, kloven en bochtige dalen in het midden, schitterende heuvelkammen in het noorden. Dat is het Zwarte Woud, het bekendste en meest bezochte middelgebergte van Duitsland. Het Zwarte Woud strekt zich uit van noord naar zuid over een lengte van 160 km. Weerbarstige en soms zelfs nog ongetemde riviertjes doorsnijden het woud regelmatig. De bijbehorende schilderachtige, vaak wilde en romantische dalen zul je ademloos bekijken.

Eifel

Je kunt het je nu nauwelijks meer voorstellen dat men vroeger niet veel vriendelijks over de Eifel wist te vermelden: “De Eifel is een woest, onvruchtbaar gebergte, rijk aan kalk, leisteen, basalt en oude lava”. Toen misschien, maar nu niet meer! Tegenwoordig komen toeristen juist naar de Eifel omdat ze zo dicht mogelijk bij de natuur willen zijn en omdat ze niet de platgetreden paden van het massatoerisme willen volgen. Voor veel bezoekers vis het verbazingwekkend om te zien met hoeveel liefde zelfs in de kleinste dorpen oude gebouwen zijn gerestaureerd en opgeknapt.

Sauerland

Binnen een paar uur rijden van Nederland ben je in het prachtige natuurgebied van Sauerland. Het landschap bestaat uit middelgebergte, groene hoogvlaktes begroeid met bossen, dalen, vele meren en gezellige dorpen en stadjes. De gastvrije sfeer, de vele recreatieve mogelijkheden en de natuur zorgen ieder jaar weer voor heel veel Nederlandse vakantiegangers die Sauerland bezoeken.

De bekendste plaatsen van Sauerland zijn Willingen en Winterberg, waar je ’s zomers heerlijk kunt wandelen en ’s winters kunt langlaufen en skiën. De wintersportgebieden van Duitsland zijn helaas niet altijd sneeuwzeker, maar de gezelligheid en de goede restaurants en tavernes maken dit meer dan goed.

Berlijn

Qua cultuur heeft Berlijn veel te bieden. De stad heeft drie grote operagebouwen, twee concerthallen en maar liefst acht symfonieorkesten. Daarnaast kun je er terecht in meer dan 150 theaters.

Het stedelijk landschap van Berlijn bestaat uit een breed panorama van architectuur uit de negentiende en twintigste eeuw. De kunst en cultuur van Potsdam en Brandenburg mogen we ook zeker niet vergeten te noemen. Cultuur is voor Berlijn een belangrijk onderdeel van de economie.

In Berlijn vind je zo'n 174 musea. Tweemaal per jaar worden deze ook 's nachts opengesteld tijdens de Lange Nacht der Museen. In Berlijn zijn daarnaast ook twee dierentuinen gevestigd. De Zoologischer Garten is de oudste dierentuin van Duitsland en heeft de grootste variatie in dieren.

Keulen

Omdat Keulen net over de grens ligt, is hetvanuit Nederland uitstekend per auto of trein te bereiken. Verdwalen in deze romantische, middeleeuwse stad kán gewoonweg niet! Waar je ook bent in Keulen, overal torent de enorme Dom van Keulen er bovenuit. Dat is voor de meeste mensen een heel geruststellend gevoel wanneer je in het autovrije centrum door de gezellige winkelstraatjes wandelt op zoek naar een leuk souvenir óf op weg naar een van de vele kunstmusea. Wist je trouwens dat Keulen het langste overdekte winkelcentrum van Duitsland heeft? En wil je Keulen eens van een afstandje bekijken, dan maak je natuurlijk een boottochtje over de Rijn, want eigenlijk is een bezoek aan deze stad anders niet compleet!

Meer weten over reizen naar Duitsland?

Bekijk hier alle informatie

Reizen naar Duitsland