Home
Blog
Bestemmingen
Ponte Vecchio: Een middeleeuwse brug van winkels

Ponte Vecchio: Een middeleeuwse brug van winkels

op 16 mei 2015
1 minuut leestijd
Ponte Vecchio: Een middeleeuwse brug van winkels

Eeuwen geleden dienden bruggen vele doeleinden. Behalve het oversteken van water, was het bij middeleeuwse bruggen gebruikelijk om kapelletjes en winkels op de brug te hebben, en de Ponte Vecchio in het Italiaanse Florence heeft deze nog steeds.

Veel van de middeleeuwse bruggen werden versterkt met torens en wallen, omdat deze de belangrijkste toegangen tot de steden waren. Ponte Vecchio, of de "Oude Brug" over de Arno rivier in Florence, is een van de middeleeuwse stenen bruggen die nog steeds winkels heeft.

De eerste brug over de Arno rivier werd waarschijnlijk door de Romeinen gebouwd in steen en hout, en deze wordt vernoemd in een document daterend uit 996. Deze brug werd echter weggevaagd tijdens een overstroming in 1117, en werd daarna herbouwd in steen, om vervolgens weer door een overstroming vernietigd te worden in 1333, op twee centrale pijlers na. Twaalf jaar later werd de brug nogmaals herbouwd, en ontworpen door Taddeo Gaddi, de meest getalenteerde leerling van de Italiaanse schilder en architect Giotto.

Vandaag de dag wordt de Arno rivier door zes bruggen overspannen, die allemaal te voet of per auto overgestoken kunnen worden, met uitzondering van de Ponte Vecchio, waar geen verkeer is toegestaan. Dit omdat het hier altijd druk is met een winkelend publiek.

Sinds de 13e eeuw zijn er al winkels op Ponte Vecchio. Handelaren verkochten hier hun goederen op tafels, nadat ze de goedkeuring hadden ontvangen om dit te doen van de juiste autoriteiten. Wanneer handelaren hun schulden niet konden betalen, werd hun tafel (de "banco") fysiek kapot gemaakt ("rotto") door soldaten, waardoor ze hun bedrijf konden sluiten. De praktijk werd "bancorotto" genoemd, en hier zou het economische begrip van een faillissement zijn oorsprong hebben.

Tegenwoordig vind je vooral veel sieraden winkels op de brug.

Top reizen naar Italië

Reisorganisaties met reizen naar Italië

Meer blogs over Italië

Beoordelingen van Italië

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
8.2
Cultuur
8.7
Stranden
6.8
Steden
8.7
Eten & drinken
8.7
Activiteiten
8.3