IJsland

op 10 mei 2011
3 minuten leestijd
IJsland

De natuur zorgt er voor vuur, ijs, bizarre lavaformaties en spuitende geisers. En de IJslander ondergaat alles op zijn manier. Nu eens uitbundig, dan weer gelaten wachtend op het licht.

De natuur zorgt er voor vuur, ijs, bizarre lavaformaties en spuitende geisers. En de IJslander ondergaat alles op zijn manier. Nu eens uitbundig, dan weer gelaten wachtend op het licht.

In diepe spleten borrelt grijze modder. Kabbelende beekjes van stomend water zoeken hun weg onder houten wandelpaden. Plots schieten naar zwavel ruikende wolken stoom de lucht in. Rondom de gaten die als een schoorsteen werken, liggen felgele restanten van zwavelpoeder.

Het geothermische veld van Hverarönd in het noorden van IJsland is slechts één van de vele bezienswaardigheden. Hier besef je pas welke kolossale kracht onze planeet herbergt. De geografie van IJsland verandert trouwens voortdurend. Vlakbij, in Krafla, waar de jongste vulkanische activiteit zo'n 25 jaar geleden plaatsvond, kan je nu op de kraterrand staan en zonder vrees in het grasgroene water turen dat de sluimerende vulkaanmond vult.

Iets verderop in Dimmuborgir voeren kilometerslange wandelpaden door meer dan 2000 jaar oude lavavelden, die de meest bizarre formaties vormden.

Het water werd te warm
Bij een smal bruggetje sta je op het punt waar de Noord-Amerikaanse en de Euroaziatische geologische platen recentelijk nog verder van mekaar zijn geschoven. Zo kwam de zoveelste scheur in de aardkorst tot stand.

Onvermijdelijk voert je tocht via het Hverfell wandelpad naar de warm watergeisers van Grjótagjá en de dubbele grot. De één voor mannen, de ander voor vrouwen, want gedurende vele jaren kwamen de IJslanders hier van een lekker warm bad genieten. Totdat de temperatuur ervan gevaarlijk hoog opliep.

Het Myvatnmeer vind je eveneens in het noordelijke gedeelte van IJsland. Het is één van de rijkste en fascinerendste plekjes van het eiland. De paradijselijke blauwe ‘saffier' is de thuis van massa's vogels. Meer dan 30 soorten eenden en waadvogels komen er broeden.

Kleur is welkom
De omgeving van Myvatn laat zich het gemakkelijkst ontdekken vanuit Akureyi. Deze tweede grootste stad van IJsland is een propere, relaxte en vriendelijke plaats. De zon is er vaak van de partij, bewoners profiteren van die gunstige omstandigheden om bomen aan te planten en hun stad te bebloemen.

De huizen zijn bekleed met golfplaten in een variëteit van kleuren, als beschutting tegen de gure natuurelementen. Wat kleur is welkom om de donkere wintermaanden op te vrolijken.

Vanuit Akureyi is het slechts een korte vlucht naar Reykjavik. De hoofdstad heeft vele troeven. Bewonder beslist de Lutherse kerk Hallgrímskirkja, wit en sober, als een berg van basaltlava. Het interieur is schitterend, maar de meeste bezoekers zijn vooral geïnteresseerd in het panorama dat ze zien vanaf de 75 meter hoge toren.

Modder uit de blauwe lagune
Ga even rustig genieten bij het Tjörnmeer in het centrum van de oude stad en laat de wereld aan je voorbijgaan: de eenden en ganzen, de mensen, de bloemen, al die beweging.

Misschien laat je je ook verleiden tot een beetje shopping. IJslandse truien zin erg begeerd. Aardewerk, glas, houten speelgoed en juwelen mag je ook op je verlanglijstje zetten. En niet te vergeten de bad- en verzorgingsproducten op basis van silicamodder uit de Blue Lagoon, ten zuiden van Reykjavik.

De blauwe lagune is een typische attractie voor IJsland. Behalve een beautycenter biedt ze ook een wondermooie badgelegenheid in de open lucht. Je baadt er in door de natuur verwarmd water in een bad van lavarotsen.

Kampioenschap drinken
Het uitgaansleven neemt bij de IJslanders een zeer belangrijke plaats in - de lange, donkere winterwinden. Het centrum van de hoofdstad bied je ruim de kans om daarvan een graantje mee te pikken. Je verstaat dan wel de taal niet, toch voel je je snel op je gemak tussen dit aparte, gulle volkje.

Uiteindelijk is het de combinatie van spectaculaire taferelen en unieke geologische wonderen die van IJsland zo'n aparte aantrekkingspool maakt. Vanuit Reykjavik kan je drie van de interessantste plaatsen in één dag bezoeken.

Rotzooi in de aarde
Nummer 1 heet Gullfoss en dit is IJslands meest geroemde waterval. In de zomer, wanneer de licht staalblauw is en de zon verblindend, worden er perfecte regenbogen over de rivier getekend. In mei staat het water van Hvitarivier het hoogst, dankzij het smeltwater uit de besneeuwde bergen.

Nummer 2 van de musts is de Geysir, het woord zegt het al: water dat uit de aarde spuit, metershoog en dat zijn naam gaf aan gelijknamige natuurfenomenen elders ter wereld. De oorspronkelijke Geysir doet het inmiddels niet meer, omdat toeristen allerlei rotzooi in de aardopening gooiden.

Gelukkig heeft de Strokkurgeiser een beetje verder voor de aflossing van de wacht gezorgd. Om de 4 minuten spuit hij een straal van 6 meter kokend water de hoogte in.

En dan wacht je nog een bezoek aan het vredige Thingvellir National Park, waar het eerste IJslandse Parlement in het eerste millennium gevestigd was. Beschut door majestueuze, besneeuwde pieken vind je hier lieftallige beekjes, bossen en diepe ingesneden ravijnen die naar een heerlijk wandelgebied leiden.

Bron: Plus Magazine

Top reizen naar IJsland

Het beste van Noord-IJsland fly & drive

Het beste van Noord-IJsland fly & drive

8 dagen
Individuele rondreis
Fly-drive
Je beleeft in één week tijd een opeenvolging van imponerende landschappen op inspirerende historische locaties. En dat op een zeer comfortabele manier; met een langer verblijf per regio. Zo haal je het maximale uit het prachtige noorden, met de indrukwekkende noordkust en de fabelachtige Mývatn regio, vol krachtige watervallen, lavavelden, pseudokraters, vulkanen en geothermische bronnen. Ook in West-IJsland verblijf je meerdere dagen, om zo optimaal van het historische Reykholt te genieten, én de hoofdstad Reykjavík te bezoeken. Alles is voor je geregeld, van de rechtstreekse vlucht en huurauto, tot de accommodaties en routebeschrijving. Je vliegt rechtstreeks van Rotterdam The Hague Airport naar de kleine luchthaven Akureyri, in het relatief rustige Noord-IJsland. Met je huurauto begin je aan de eerste etappe door het filmdecor van Noord-IJsland. Je reist naar het zuiden waar jouw IJsland avontuur begint op één van de meest historische locaties; Reykholt. Voor de IJslanders is dit historisch gezien één van de belangrijkste regio’s, voor jou als reiziger een enorme inspiratiebron voor alles wat met IJsland en de Noordelijke culturen te maken heeft. Gedurende de volle dag heb je de tijd om de hoofdstad Reykjavík te bezoeken. De derde dag reis je naar het charmante vissersdorpje Stykkishólmur. De perfecte uitvalsbasis om het schiereiland Snæfellsnes te ontdekken. Dan begint het avontuur in het prachtige noorden. Je verblijft twee nachten in ‘de walvishoofdstad’ Húsavík. De wateren rondom Húsavík zitten vol plankton, wat maar liefst 24 walvissoorten aantrekt. Maar naast een walvisexcursie nodigt de imposante noordkust je uit om geweldige autoritten of heerlijke wandelingen te maken. De laatste twee nachten verblijf je aan de oevers van het Mývatn meer, vol geologische parels. Je maakt hier gegarandeerd onvergetelijke wandelingen door dit geothermisch zeer actieve gebied, vol borrelende warmtebronnen, pseudokraters en een meer met bijzonder veel vogelsoorten. Met een rechtstreekse vlucht vlieg je van Akureyri weer terug naar Nederland.
Húsavík, Stykkishólmur, Mývatn

Reisorganisaties met reizen naar IJsland

Beoordelingen van IJsland

Lees hier ervaringen en beoordelingen van onze bezoekers.
Natuur & omgeving
9.4
Cultuur
7.9
Stranden
n.v.t.
Steden
7.5
Eten & drinken
8.3
Activiteiten
8.9